UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Paszporty w Galicji

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wladekrz
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Paszporty w Galicji

Post autor: wladekrz » wt paź 02, 2012 9:01 pm

Witam serdecznie

Moja prababka w 1908 roku wyjechała do USA, po czym wróciła do ówczesnej Galicji przed pierwszą wojna światową i tu została. Zastanawiam się czy istnieje możliwość dotarcia do ówczesnych paszportów. Czy ktoś z Państwa próbował takiej "operacji"? Może ktoś z Was jest w stanie podać wskazówki gdzie może zacząć takie poszukiwania? Czy możliwe, że archiwum we Wiedniu posiadałoby kopie, odpisy takich dokumentów?

Pozdrawiam
Władek

„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”

Magdalena Smolska Kwinta

Re: Paszporty w Galicji

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt paź 02, 2012 9:22 pm

Witaj,
Nie wiem jak się rzecz ma w całej Galicji, ale w Krakowie zachował się zespół dokumentów zawierających podania o wydanie paszportów. Można natrafić na zdjęcia osób. Myślę, że w zależności od miejscowości należy poszukać gdzie był ówczesny urząd wydający paszporty i zgłosić się do odpowiedniego archiwum.

-- Post scalono 02 paź 2012, 20:31 --

Zapomniałam dodać, że paszportu w żadnym archiwum raczej nie znajdziesz. Wydawane były raczej w jednym egzemplarzu dla konkretnej osoby. Wnioski o wydanie paszportu są mozliwe do odnalezienia :lol:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wladekrz

Post autor: wladekrz » wt paź 02, 2012 9:48 pm

Dziękuję. Chodziło mi właśnie o wniosek, choć nie potrafiłem tego sprecyzować. Biorę się za pisanie i dziękuję za cenne wskazówki. A swoja drogą emigracja z Galicji do USA przed 1914 była tak masowa, że trudno znaleźć rodzinę z której nikt nie wyjechał. W moim powiecie kolbuszowskim wyjechało wiele osób, w tym prababcia, dołączając do siostry która tam pozostała.
Pozdrawiam
Władek

„Bez przodków jesteś jak wyrwana roślina, rzucona na uschnięcie. Gdy czujesz za sobą ich siłę, to tak, jakbyś rósł w lesie z innymi drzewami. Jedne są stare i już się przewracają, inne młode, dopiero rosną, ale to jest Twój las…”

maria2009
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: maria2009 » śr paź 03, 2012 2:53 pm

Magdo,
Czy mogę prosić o więcej wskazówek. Jaka jest nazwa takiego zespołu dokumentów?
Chciałabym sprawdzić czy zachował się wniosek brata mojego dziadka. Wyjazd z wsi pod Tarnowem (dzisiaj w obrębie miasta).
Pozdrawiam
Maria.

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » czw paź 04, 2012 10:38 pm

Mario,
Nie mogę podać nazwy sygnatury ponieważ nie pamiętam. Skontaktuj się z oddziałem AP w Krakowie na ul. Grodzkiej.
W zespole o którym pisałam są tylko i wyłącznie wnioski paszportowe składane przez rodziny z Krakowa. Myślę, że interesujące Cię dokumenty mogły zachować sie w AP w Tarnowie.

maria2009
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: maria2009 » czw paź 04, 2012 11:22 pm

Magdo,
Pięknie dziękuję za wyjaśnienie.

Serdecznie pozdrawiam
Maria.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wladekrz

Post autor: wladekrz » śr paź 17, 2012 4:36 pm

Witam.
Otrzymałem dziś odpowiedź z Archiwum w Krakowie odnośnie wniosków paszportowych. Oto i ona:

"W odpowiedzi na Pana pismo Archiwum Państwowe w Krakowie informuje uprzejmie, że nie przechowuje w swoim zasobie wniosków o wydanie paszportów wytworzonych przed 1918 r. W zasobie Archiwum znajdują się wnioski paszportowe z terenu miasta Krakowa z l. 20 i 30."

Zasugerowano mi przeszukanie zbiorów miasta powiatowego, do którego należały miejscowości poszukiwanych przezemnie osób. Mam nadzieję, że ta wskazówka pomoże w innym w poszukiwaniach.

Pozdrawiam
Władek

wanda949

Post autor: wanda949 » sob lut 02, 2013 9:21 am

Witam Państwa
Mnie również interesuje sprawa wniosków o wydanie paszportu do Ameryki. Siostra mojej babci zamieszkiwała w miejscowości Bieżuń (obecnie powiat żuromiński), w diecezji płockiej. Do Ameryki wyjechała w 1903 r. i tam już została. W 19010 r. wyjechała do niej moja babcia, jej siostra. Babcia w 1912 r. wróciła do Polski. Zastanawiam się, gdzie takich wniosków o wydanie paszportu mogłabym szukać. Za każdą podpowiedź od Państwa będę bardzo wdzięczna.
Wanda

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wladekrz

Post autor: wladekrz » sob lut 02, 2013 4:18 pm

Witaj.
Chyba najlepiej skierować swoje zapytanie do najbliższego archiwum. W moim przypadku nie udało mi się nic odnaleść. sprawdziłem kilka oddziałów i nic, tym bardziej powodzenia.
Pozdrawiam
Władek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”