UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Orankiewicz - co dalej w poszukiwaniach...

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
ory
Podziękował/a: 3 razy

Orankiewicz - co dalej w poszukiwaniach...

Post autor: ory » ndz paź 16, 2016 11:27 pm

Witam serdecznie. Od dłuższego czasu nie mogę "pójść dalej" w poszukiwaniu moich przodków. Udało mi się ustalić, że mój pra x 5 dziadek Jan Orankiewicz zmarł w 1982r. w wieku 92 lat w miejscowości Lenie koło Dobrzynia nad Wisłą. Za żonę miał Maryannę Dąbrowską. Na tym moja wiedza się kończy. Akta metrykalne nie obejmują małżeństw z tego regionu i okresu, nie udało mi się znaleźć również informacji na temat urodzenia żadnej z tych osób. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby coś podpowiedzieć lub jakoś inaczej pokierować moje poszukiwania. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: Orankiewicz - co dalej w poszukiwaniach...

Post autor: Grażyna » pn paź 17, 2016 6:45 am

Zakładanie drugiego wątku dotyczącego tych samych osób nie ma sensu. W listopadzie 2015 udzielono Ci różnych wskazówek - czy z nich skorzystałeś, z treści wynika, że nie a szkoda, bo z pewnością byłby postęp w poszukiwaniach.
Swoją drogą to intrygujące: prax5 zmarły w 1982 roku w wieku 92 lat i "akta metrykalne nie obejmują tych lat" , coś tu straszliwie do siebie nie pasuje.
Napisz jakie akta przeglądałeś, jakie fakty ustaliłeś z życia owego 5xpra, jego żony, dzieci- imiona, daty i miejsca urodzenia, ślubów, zgonów a jakich konkretnie ksiąg nie możesz odszukać - będzie podstawa do rozmowy a tak może być wyważanie otwartych drzwi.
Powodzenia, gdybyś zechciała/zechciał podpisywać swoje posty wiadomo było by jakiej formy zwrotu używać - Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » pn paź 17, 2016 10:23 am

Wdarł się oczywisty błąd pisarski. Zmarł więc on w 1820 roku.

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » pn paź 17, 2016 6:51 pm

Na stronie genealogia w archiwach są skany parafii Dobrzyń nad Wisłą, czy je przeglądałaś/przeglądałeś?
Poszukaj tam w szerokim zakresie +/- 10 lat od daty jaka jest znana, hipotetyczna i to patrząc także na osoby zgłaszające, chrzestnych, świadków ślubu nie tylko wąsko Jan i zgon.
Powodzenia Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

AUTOR TEMATU
ory

Post autor: ory » pn paź 17, 2016 11:58 pm

Hej. Czy możesz podać dokładny adres strony o której piszesz? Nie wiem gdzie mogę znaleźć takie skany on-line.
Z gory bardzo dziekuje ;)
PS. Przeglądałem w archiwum we Włocławku, ale faktycznie jak to określiłaś "wąsko"... Pozdrawiam

Dodano po 2 godzinach 57 minutach 13 sekundach:
A mam pytanie jeszcze pytanie... Na poniższej stronie po wpisaniu "orankiewicz" znajduje mi 16 podstron z Dobrzynia nad Wisłą, ale strony te zawierają tylko spis natomiast nie wiem jak wejść o ile jest to w ogóle możliwe na sam konkretny akt. Z góry dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam

Dodano po 7 minutach 7 sekundach:
Z jednego ze skanów wynika, że Wojciech Orankiewicz syn Jana, czyli mój 4xpradziadek urodził się 21 kwietnia 1788roku. Z tej strony wynika, że jest to nieco inna data http://www.jwdupon.net/genealogy/wc23/wc23_455.htm - ciekawe skąd te informacje posiadał autor strony. Napisał mi tylko że od Mormonów i nic więcej nie wie... PS. 21.04.1788r to wg kalendarza rosyjskiego data czy już naszego ? Pozdrawiam

Dodano po 13 minutach 55 sekundach:
Chyba z przed 1754roku akta z Dobrzynia nie istnieją... Natomiast te które znalazłem to nie posiadają rozszerzenia a jedynie same spisy... :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”