Dzień dobry
Może ktoś podsunie mi pomysł ewentualnie był w podobnej sytuacji .
Jak odszukać akt małżeństwa gdy jedyne co mam to:"
Prababcia ur 02.02.1897 w Garwolinie
w roku 1928 mieszka już w Parafii rzymskokatolickiej św. Elżbiety w Powsinie gdyż tam rodzi się mój dziadek w 1933 r i jego siostra 1928 r .
O pradziadku praktycznie jedyne co wiem to imię i że zmarł tragicznie około 1938 roku .
Podpowiedzcie jak to ruszyć
Pozdrawiam
Marcin
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Urwany ślad
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 12
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 1 raz
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: Urwany ślad
Witam!
Jedno możemy wiedzieć , to domniemanie, że prababcia wzięła ślub w wieku zapewne dwudziestu kilku lat. Mogło to być w latach 1925-1928. Zakładam też, że ślub wzięła w Powsinie, tu jednak pewności nie ma.
Odsyłam Pana do archiwum, jest tam sporo metryk z Powsina- http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... er=&page=1
Pod tym linkiem z kolei jest szansa znaleźć akt zgonu pradziadka ( 1938 r.), jest tego sporo do wertowania, ale chyba warto- http://www.szukajwarchiwach.pl/72/167/0 ... #tabZespol
Pozostaje jeszcze śledzenie nekrologów w ówczesnej prasie, ale bez nazwiska pradziadka będzie ciężko.
Pozdrawiam
Józek
Jedno możemy wiedzieć , to domniemanie, że prababcia wzięła ślub w wieku zapewne dwudziestu kilku lat. Mogło to być w latach 1925-1928. Zakładam też, że ślub wzięła w Powsinie, tu jednak pewności nie ma.
Odsyłam Pana do archiwum, jest tam sporo metryk z Powsina- http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... er=&page=1
Pod tym linkiem z kolei jest szansa znaleźć akt zgonu pradziadka ( 1938 r.), jest tego sporo do wertowania, ale chyba warto- http://www.szukajwarchiwach.pl/72/167/0 ... #tabZespol
Pozostaje jeszcze śledzenie nekrologów w ówczesnej prasie, ale bez nazwiska pradziadka będzie ciężko.
Pozdrawiam
Józek
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza
szukam:
-
AUTOR TEMATU - Posty: 12
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 1 raz
Bardzo dziękuję za rady , co do nazwiska pradziadka to akurat jest znane.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady to proszę o nie bardzo
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady to proszę o nie bardzo
Więcej już nie uzyskasz -masz wszystko "podane jak na tacy". Tylko przejrzeć i odszukać - sam musisz poczuć ten dreszczyk emocji po odnalezieniu - nikt za Ciebie tego nie zrobi. Każdy z nas tak zaczynał.Marcin_Traczyk pisze: ↑śr lis 29, 2017 9:50 pmJeżeli ktoś ma jeszcze jakieś rady to proszę o nie bardzo
Pozdrawiam
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.
Beata
Otfinowski/a, Skiba, Toporek, Nowak, Miś, Popek, Kwapień, Kwaśniwski/a
Parafie małopolskie i świętokrzyskie: Książ Wielki, Niegardów, Proszowice, Prandocin, Kozłów i okoliczne Wink.
Gzie dalej szukac,zaginęła cała rodzina;RODZICE I ICH 6 DZIECI OSTATNIE ICH MIEJSCE POBYTU TO nIEMYSŁÓW(PODDEBICKIE) ROK 1878 uRSZULA
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Prosiłbym o jakieś szczegóły. Może chociaż jakieś nazwisko? bez takich podstawowych danych trudno cokolwiek znaleźć.
Pozdrawiam
Józek
.
Pozdrawiam
Józek
.
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
szukam:
szukam:
Do zefir454.Nazwisko poszukiwanych osób to Ciepłucha Kazimierz i jego żona Marianna (zd.Sledzińska)W 1861r rodzi sie ich pierwsze dziecko w Zadzimiu(sieradzkie),,od 1864-1872r rodzi sie 4 dzieci i zamieszkuja w Pęczniewie(poddębickie),w 1875r i 1878 rodzi im sie jeszcze 2 dzieci i mieszkaja w Niemysłowie(poddębickie).Po 1878r slad po nich ginie.Ostatnio natrafiłam na ślad ich najstarszej córki która to wyszła za mąz w łodzi.O reszcie rodziny nie ma śladu.Kazimierz Ciepłucha ur 1831r -Brodnia(poddębickie),jego żona Marianna Ciepłucha Zd śledzińska)ur 1837r W Korczewie,pow zduńsko-wolski.Urszula.Bardzo prosze o pomoc.Kazimierz to brat mojego pradziadka.