Uściślając: wiek XVII to lata 1601-1700, a wiek XVIII to lata 1701-1800.Grażyna pisze:lata 1600-1699 to wiek XVII a 1700-1799 to XVIII
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak zacząć poszukiwania...
Moderator: Moderatorzy
Re: Jak zacząć poszukiwania...
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Jak na metodę "chybił trafił" to tylko pozazdrościć. Ja systematycznie szukając w AA i bazach doszedłem do połowy XVIII w. Dopiero po 11 latach pojawiła się zajawka w Genetece (dwa nazwiska) mogąca być śladem z XVII w., ale do weryfikacji jeszcze daleka drogaPijanowska pisze:Trafiałam na "chybił trafił" na wszystko co związane jest z poszukiwaniem przodków i.... doszłam do przełomu VII/XVIII wieku!

---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
Dzień dobry Wicy. To niebywałe szczęście spotkało mnie tylko z jednego powodu - od pokoleń cała rodzina Woźniaków, Chmielewskich i Pijanowskich "kręciła się" tylko po jednym powiecie!! W swoim "baobabie" błędów nie mam, ale "kropnęłam się" pisząc ww. o jeden cały wiek! Mam jeszcze do opanowania i pisania po archiwach "gałązkę" teściowej (Wróbel), ale to aż z Nieświnia i boję się tego ruszać; i jeden cały "konar" Chojnackich z Bydgoszczy. Wstyd mi się przyznać, że Chojnaccy to rodzina mojego ojca i nic (poza moimi dziadkami) nie wiem. Pozdrawiam i życzę Ci ogromu satysfakcji w odnajdowaniu swoich przodków. Grażyna
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Może zammiast pisania do archiwów zacznij najpierw od przeszukania dokładnego baz w sieci - indeksów, ale i jeszcze nieobrobionych metryk. Następnie zapytaj, może ktoś z użytkowników "siedzi" akurat w danym archiwum i Ci pomoże. Pisanie do archiwum o kwerendę to ostateczna ostateczność.
---------------------------------------
-
dużo tego jak na początek
czesc już wykonałem, czesc przede mna,
ale taki : poradnik/instrukcja" jest super

czesc już wykonałem, czesc przede mna,
ale taki : poradnik/instrukcja" jest super

Gdzie moge znaleźć skany aktów ślubu z 1885 roku-miejscowość Boleszczyn.pow turecki?Urszulab