UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

co zrobić z informacją znalezioną na forum?

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

co zrobić z informacją znalezioną na forum?

Post autor: s_szpilska » czw mar 22, 2012 3:59 pm

Dostałam dwie odpowiedzi na mojego posta Oto one:
1. Sylwio,
z Twoich tylko Szewczyk Antoni str. 160 rozdz. Batalion Kozienicki
...W dniu 1 września 1943 r. w Suskowoli, w domu Antoniego Szewczyka, podpisane zostało porozumienie pomiędzy Komendą Obwodu AK Kozieniece a Komendą Obwodu BCh Kozienice o podporządkowaniu się BCh-owców komendzie AK. Fakt ten spowodował, że do obecnej nazwy oddziału doszło określenie BCh-AK "Bilofa"...

2. Witaj Sylwio,mam książkę,,JODŁA" Okr-Rad-Kiel.jest tam Szewczyk Antoni ps.Wiesław"pchor.szef ref.VII.Podobwód III Zachód placówka nr.9 od stycznia1940 do lipca 1942.Był również jednym z redaktorów gazetki REDUTA 1940-1945 nie wiem czy to twój
Pozdrawiam Jan

Jednak nie wiem co dalej zrobić z tymi informacjami:( Wiem tylko, że ojciec babci to Antoni Szewczyk, i że babcia urodziła się w miejscowości Januszno, to rejony powiatu Kozienice.

Podpowiedzcie co z tymi wiadomościami można dalej zrobić i jak je ewentualnie sprawdzić.
Pozdrawiam Sylwia

cymjan
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: co zrobić z informacją znalezioną na forum?

Post autor: cymjan » pt mar 23, 2012 8:33 pm

Witaj Sylwio nie wiem ile masz lat ,ale powinnaś najwpierw popytać wśród rodziny tzn .mamę ojca,wujka może są jeszcze żyjący najstarsi mieszkańcy,być może pradziadek należał do byłego ZBOWiDu,może sa dokumenty w archiwum CAW.Jak również w szkolnych izbach pamięci.Może zostały po pradziadku jakieś zdjęcia i dokumenty,książeczki wojskowe itd.pozdrawiam i powodzenia Jan
cymjan

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » sob mar 24, 2012 8:15 am

Proponuję napisać : Siedziba Zarząd Okręgu Ogólnopolskiego Związku Żołnierzy Batalionów Chłopskich zlokalizowana jest w Kielcach:
ul. Wesoła 47/49
25 - 004 Kielce
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

AUTOR TEMATU
s_szpilska
Podziękował/a: 117 razy

Post autor: s_szpilska » sob mar 24, 2012 9:17 am

niestety nikt nic nie ma i nie wiem , mam problem ze znalezieniem dokumentów dziadka a co dopiero pradziadka:) nie wiem czy to ta sama osoba czy nie ale bardzo mnie nęci żeby to w jakiś sposób sprawdzić:)
Pozdrawiam Sylwia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”