Dostałam dwie odpowiedzi na mojego posta Oto one:
1. Sylwio,
z Twoich tylko Szewczyk Antoni str. 160 rozdz. Batalion Kozienicki
...W dniu 1 września 1943 r. w Suskowoli, w domu Antoniego Szewczyka, podpisane zostało porozumienie pomiędzy Komendą Obwodu AK Kozieniece a Komendą Obwodu BCh Kozienice o podporządkowaniu się BCh-owców komendzie AK. Fakt ten spowodował, że do obecnej nazwy oddziału doszło określenie BCh-AK "Bilofa"...
2. Witaj Sylwio,mam książkę,,JODŁA" Okr-Rad-Kiel.jest tam Szewczyk Antoni ps.Wiesław"pchor.szef ref.VII.Podobwód III Zachód placówka nr.9 od stycznia1940 do lipca 1942.Był również jednym z redaktorów gazetki REDUTA 1940-1945 nie wiem czy to twój
Pozdrawiam Jan
Jednak nie wiem co dalej zrobić z tymi informacjami:( Wiem tylko, że ojciec babci to Antoni Szewczyk, i że babcia urodziła się w miejscowości Januszno, to rejony powiatu Kozienice.
Podpowiedzcie co z tymi wiadomościami można dalej zrobić i jak je ewentualnie sprawdzić.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
co zrobić z informacją znalezioną na forum?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 155
- Podziękował/a: 117 razy
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 16 razy
Re: co zrobić z informacją znalezioną na forum?
Witaj Sylwio nie wiem ile masz lat ,ale powinnaś najwpierw popytać wśród rodziny tzn .mamę ojca,wujka może są jeszcze żyjący najstarsi mieszkańcy,być może pradziadek należał do byłego ZBOWiDu,może sa dokumenty w archiwum CAW.Jak również w szkolnych izbach pamięci.Może zostały po pradziadku jakieś zdjęcia i dokumenty,książeczki wojskowe itd.pozdrawiam i powodzenia Jan
cymjan
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Proponuję napisać : Siedziba Zarząd Okręgu Ogólnopolskiego Związku Żołnierzy Batalionów Chłopskich zlokalizowana jest w Kielcach:
ul. Wesoła 47/49
25 - 004 Kielce
Pozdrawiam, Marek
ul. Wesoła 47/49
25 - 004 Kielce
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
AUTOR TEMATU - Posty: 155
- Podziękował/a: 117 razy
niestety nikt nic nie ma i nie wiem , mam problem ze znalezieniem dokumentów dziadka a co dopiero pradziadka:) nie wiem czy to ta sama osoba czy nie ale bardzo mnie nęci żeby to w jakiś sposób sprawdzić:)
Pozdrawiam Sylwia