UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Prośba zza oceanu dot. Ostrowa Wlk.

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Prośba zza oceanu dot. Ostrowa Wlk.

Post autor: Krystian » pt kwie 13, 2012 4:16 pm

Witam
Dostałem maila z zapytaniem, które cytuję poniżej, a ponieważ to nie moje regiony poszukiwań, to może ktoś z użytkowników będzie w stanie coś pomóc?
Ostrow Wielkopolski Cemetery
Hello, I am trying to locate the graves of my great great grandparents Francis and Christine Zibulska, or Cibulska (Cybulskich). They were married about 1820-1833. Their daughter, Anna, was born March 18, 1853. Do you have any knowledge of their deaths? I have been searching for them for over 30 years now. Thank you! Susan Scherman, NYC
Sprawdzałem na stronie - Cmentarz zabytkowy w Ostrowie Wielkopolskim, nic jednak nie znalazłem. Może ktoś sie zetknął z tym nazwiskiem w Ostrowie bądź okolicach?
Pozdrowienia
Krystian

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Prośba zza oceanu dot. Ostrowa Wlk.

Post autor: Bea » pn kwie 16, 2012 12:21 am

Cześć,
też nie moje rejony i też - kiedyś dostałam kiedyś zapytanie po angielsku jak znaleźć....
A ponieważ ostatnio mało osób tu przychodzi - to pomyślałam sobie, że napiszę Ci, że szukałam (i nie znalazłam), żebyś nie myślał, że nikt Cię nie czyta ...

Więc tak - jest Projekt Poznań: http://poznan-project.psnc.pl/search.php za pomocą którego szuka się aktów ślubu - dzięki temu będzie można ustalić jak dokładnie mieli na imiona i nazwisko rodzice Anny oraz czy pochodzili z samego Ostrowa czy może nie koniecznie ... Tu jest mały problem, bo jak czytam Ostrów Wielkopolski jest opracowany w latach 1840-1870. Wcześniejsze akty też są 1809-1839, ale nie są zindeksowane (choć istnieją). W każdym razie w wyszukiwarce ich nie znalazłam.
Jest też BASIA. Nie korzystałam z niej wcześniej - natomiast tych Cybulskich również nie znalazłam (choć w ogóle Cybulskich znajduje).

Wiem, że to średnio pomocne... ale postanowiłam podbić sobie statystyki i napisać jednak ten post :F
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”