Witam
Moi przodkowie byli kamerdynerami w Dubicy w okresie lat 1800-1845, wiem, że Dubica pow.włodawski,par.Horodyszcze ale czy istniał folwark, być może i dwór w którym to służyli przodkowie. Wiem też, że prawdopodobnie przynajmniej dwa pokolenia było kamerdynerami.
Drugi taki przypadek mam też w Horodyszczu.
Nasuwają mi się pytania
1) Czy mogła się zachować jakaś dokumentacja dworska, która to by wymieniała służbę, tak aby ją odszukać i potwierdzić przodków ? Jeśli tak to gdzie ją odszukać ?
2) Jak wyglądał nabór na kamerdynerów dawnej, czy kamerdynerami było się z pokolenia na pokolenie ? Z jakich warst społecznych pochodzili ?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kamerdyner w Dubicy
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 419
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Kamerdyner w Dubicy
Ostatnio zmieniony pn gru 17, 2012 4:49 pm przez netsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Sebastian
Moja bieda: śluby
Antoni Górski i Franciszka Makowska ,
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
Szymon Górski w 1805r. Ogrodnik w Wodyniach + Magdalena Filanowicz
Eliasz Górski i Franciszka Laskowska (Lachowska),Mateusz Śmieciuszewski i Zuzanna Górska,
-
- Podziękował/a: 2 razy
Re: Kamerdyner w Dubicy
Witam Sebastianie,
Na początku warto zapoznać się z historia tego terenu.
Strona: http://www.starykosciol.dolinazielawy.pl/zabytki.html powinna pomóc Ci odpowiedzieć na pytania: czy były tam dwory i do kogo należały. Potem ew. szukać w archiwach dokumentacji odnośnie konkretnego miejsca.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Irena
Na początku warto zapoznać się z historia tego terenu.
Strona: http://www.starykosciol.dolinazielawy.pl/zabytki.html powinna pomóc Ci odpowiedzieć na pytania: czy były tam dwory i do kogo należały. Potem ew. szukać w archiwach dokumentacji odnośnie konkretnego miejsca.
Powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam,
Irena
-
AUTOR TEMATU - Posty: 419
- Podziękował/a: 62 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Kamerdyner w Dubicy
I idąc za radą:
Horodyszcze: Pałac z lat 1818-28 wzniesiony dla Juliana Frankowskiego.
Dubica: Ignacy Sosnkowski ur. 19 IX 1790 r. w Sosnkowie (pow. płocki), właściciela dóbr Horodyszcze i Dubica.
Dubica jest bardzo blisko Wisznic, a przy Wisznicach istniał dwór Wygoda - dziewiętnastowiecznego dworu Sapiehów.
Horodyszcze: Pałac z lat 1818-28 wzniesiony dla Juliana Frankowskiego.
Dubica: Ignacy Sosnkowski ur. 19 IX 1790 r. w Sosnkowie (pow. płocki), właściciela dóbr Horodyszcze i Dubica.
Dubica jest bardzo blisko Wisznic, a przy Wisznicach istniał dwór Wygoda - dziewiętnastowiecznego dworu Sapiehów.
pozdrawiam Sebastian