UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gdzie urodził sie Kacper ?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 80
- Podziękował/a: 2 razy
Gdzie urodził sie Kacper ?
Witam koledzy i koleżanki.
Mam problem z moim przodkiem Kacprem Szymańskim.
Związek małżeński zawarł 29 września 1867 roku w Wyganowie z Elżbietą zd Walkowiak. W ich akcie ślubu napisane jest że Kacper urodził sie w 1841 w Paradowie a Elżbieta 1847 w Starkowiec. Dowiedziałem sie że i Paradów i Starkowiec należą do parafii w Wyganowie. Przejrzałym dokumenty z parafii w Wyganowie od 1818-1850 i odnalazłem Elżbietę, ale po Kacprze ani widu ani słuchu. Pomocy !
Mam problem z moim przodkiem Kacprem Szymańskim.
Związek małżeński zawarł 29 września 1867 roku w Wyganowie z Elżbietą zd Walkowiak. W ich akcie ślubu napisane jest że Kacper urodził sie w 1841 w Paradowie a Elżbieta 1847 w Starkowiec. Dowiedziałem sie że i Paradów i Starkowiec należą do parafii w Wyganowie. Przejrzałym dokumenty z parafii w Wyganowie od 1818-1850 i odnalazłem Elżbietę, ale po Kacprze ani widu ani słuchu. Pomocy !
Mikołaj Polowczyk
Krotoszyn
Krotoszyn
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Re: Gdzie urodził sie Kacper ?
Czy parafia posiada wszystkie księgi z tych lat?, wystarczy, że brakuje jednego rocznika i koniec, ja się spotkałam że księgi były, ale ktoś wyrwał potrzebną mu kartkę i już nie znalazłam aktu, dobrze, że był skorowidz.
Gosia
Gosia
Poszukuję:
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Krasnosielc, Gąsewo, Chojnowo i okolice;
Bażyk, Betlej, Kwaśniowski, Maziarz, Rączka, Stasiowski, Waśko, Wnęk, Urban-
Jasło i okolice;
Częścik, Gorczyca, Jurkowski, Lipka, Kalinowski, Malinowski, Miecznikowski, Stepnowski -
Jasło i okolice;
Witam
Możliwości jest kilka. W metryce ślubu są wymienieni rodzice Kacpra. Miał on rodzeństwo? Jeżeli miał, to trzeba dokładnie przeanalizować dane dzieci w latach mniej więcej 1838-1847. Może zdarzyć się, że w metryce chrztu jest inne imię niż w metryce ślubu. Najczęściej dzieci rodziły się co dwa lata, jeżeli są zachowane księgi metrykalne z tych lat, to powinien być ten Kacper. Gorzej jak urodził się w innej parafii, trzeba brać pod uwagę miejsce pochodzenia matki. Itd, itd., trzeba cierpliwości i wytrwałości.
Możliwości jest kilka. W metryce ślubu są wymienieni rodzice Kacpra. Miał on rodzeństwo? Jeżeli miał, to trzeba dokładnie przeanalizować dane dzieci w latach mniej więcej 1838-1847. Może zdarzyć się, że w metryce chrztu jest inne imię niż w metryce ślubu. Najczęściej dzieci rodziły się co dwa lata, jeżeli są zachowane księgi metrykalne z tych lat, to powinien być ten Kacper. Gorzej jak urodził się w innej parafii, trzeba brać pod uwagę miejsce pochodzenia matki. Itd, itd., trzeba cierpliwości i wytrwałości.
Pozdrawiam. AlbinKoz.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 80
- Podziękował/a: 2 razy
Stan nie jest zły. Tak Podobne nazwiska tez wziąłem pod uwagę .Ksiegi są wszystkie.
No właśnie problem w tym ze w akcie ślubu rodzice nie występują. Ja obstawiam że urodził sie w innej parafii.
No właśnie problem w tym ze w akcie ślubu rodzice nie występują. Ja obstawiam że urodził sie w innej parafii.
Mikołaj Polowczyk
Krotoszyn
Krotoszyn
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Możesz zamieścić akt ,może coś więcej uda się z niego wyciągnąć .
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
=========================================================================
Poszukuję wszelkich informacji o TOMASZ BIESAGA ur. 1780 - 1789 gdzie?????
=========================================================================
Poszukuję wszelkich informacji o TOMASZ BIESAGA ur. 1780 - 1789 gdzie?????
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 171 razy
Paradów i Starkowiec należą do parafii w Wyganowie, ale czy na pewno należały w tamtych latach?
Wśród swoich przodków znalazłam taki przypadek, że kiedyś wieś była "pod inną parafią".
Powodzenia Gosia
Wśród swoich przodków znalazłam taki przypadek, że kiedyś wieś była "pod inną parafią".
Powodzenia Gosia
Poszukuję:
Jasło i okolice;
Jasło i okolice;