UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

zapis w księdze ludności

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
porta
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy

zapis w księdze ludności

Post autor: porta » sob wrz 27, 2014 10:47 pm

Dzień dobry

Jest to zapis z księgi ludności gminy Kamieńsk dotyczący żony mojego krewnego. Ona urodziła się w Będzinie ślub wzięli nie wiem do dziś gdzie ale później zamieszkali pod Kamieńskiem we wsi Ochocice ale nie na długo bo w czasie II wojny światowej mieszkali znowu na górnym śląsku w Sosnowcu. Ogólnie jest to linia boczna rodziny której potomków nie znam do dzisiaj. Próbuję odtworzyć historię tej gałęzi idąc "z drugiej strony" jakby. I mam duże trudności.
Zapis w księdze ludności z Kamieńska jest jedynym śladem. Uczepiłem się zapisu na temat jego żony, który mówi że została zapisana do księgi w Kamieńsku na zasadzie odezwy z gminy Golesze. Czyżby mieszkali również i tam przez jakiś czas.
Mowa jest również o jakimś akcie 5/26. Czy może chodzić o jakiś akt USC? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi zapisami? Proszę o opinie.

Obrazek

Pozdrawiam
Radek
Radosław

Awatar użytkownika

Jowisz50
Podziękowano: 1 raz

Re: zapis w księdze ludności

Post autor: Jowisz50 » sob paź 18, 2014 9:22 pm

Witaj
"Ona urodziła się w Będzinie ślub wzięli nie wiem do dziś gdzie"
Para młodych bierze ślub w parafii panny młodej.
Pozdrawiam
Andrzej

marekzaborski
Podziękował/a: 10 razy

Post autor: marekzaborski » pn paź 20, 2014 6:53 am

Poszukaj kls gminy Golesze. Powinna byc tam wpisana a po slubie przepisana do kls męża. W duzym skrocie.
ten nr to prawdopodobnie nr decyzji urzednika dokonujacego wpisu.

Marek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
porta

Post autor: porta » pn paź 20, 2014 7:02 am

Tak wiem... szczerze mówić nie zadałem sobie jeszcze trudu żeby go odnaleźć więc nie dam sobie ręki uciąć że jest na 100 % w Będzinie. Są wyjątki od reguły. Moje pytanie w tym poście dotyczy zapisu w księdze ludności a nie miejsca ślubu.
Odezwy, przynajmniej tak mi się wydaje, pisała gmina macierzysta do gminy w której zamieszkał dany człowiek. Gminą macierzystą dla Zofii jest Będzin. W Goleszach musiała przebywać już po ślubie, więc dlaczego mąż i dzieci również nie zostali zapisani na zasadzie odezwy. Być może dlatego że księga o której mowa pochodzi z macierzystej gminy jej męża...
W zasadzie ciekawi mnie jedno. Czy jeśli ona w jej rubryce poprzednie miejsce zamieszkania jest zapis że "została zapisana na zasadzie odezwy z gminy Golesze" to można przyjąć że mieszkali w Goleszach?
Trochę to się nie trzyma kupy bo odezwa została napisana w 1926, a dwoje ich dzieci urodziło się w 1923 i 1925 roku w Będzinie....? Dziwne.
Radosław

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: klw » pn paź 20, 2014 7:36 am

A nie słyszałeś, że można gdzieś przebywać bez zameldowania?
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
porta

Post autor: porta » pn paź 20, 2014 7:50 am

można oczywiście, ale tutaj mamy decyzję urzędniczą o przepisaniu z jednej księgi do drugiej, więc musieli najwyraźniej przebywać w Goleszach maksymalnie... 1,5 roku. Lub byli zameldowani w Goleszach już wcześniej a przebywali w Będzinie gdzie rodziły się ich dzieci... niestety niewiele wiem o tej części rodziny dlatego każdy ślad jest cenny.

PS. Właśnie zleciłem przeszukanie ksiąg z Goleszów. zachowały się z lat 1914 - 1931. Może się poszczęści i coś znajdą.

Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
Radosław

marekzaborski
Podziękował/a: 10 razy

Post autor: marekzaborski » ndz paź 26, 2014 6:46 am

porta pisze:Tak wiem... szczerze mówić nie zadałem sobie jeszcze trudu żeby go odnaleźć więc nie dam sobie ręki uciąć że jest na 100 % w Będzinie. Są wyjątki od reguły. Moje pytanie w tym poście dotyczy zapisu w księdze ludności a nie miejsca ślubu.
Odezwy, przynajmniej tak mi się wydaje, pisała gmina macierzysta do gminy w której zamieszkał dany człowiek. Gminą macierzystą dla Zofii jest Będzin. W Goleszach musiała przebywać już po ślubie, więc dlaczego mąż i dzieci również nie zostali zapisani na zasadzie odezwy. Być może dlatego że księga o której mowa pochodzi z macierzystej gminy jej męża...
W zasadzie ciekawi mnie jedno. Czy jeśli ona w jej rubryce poprzednie miejsce zamieszkania jest zapis że "została zapisana na zasadzie odezwy z gminy Golesze" to można przyjąć że mieszkali w Goleszach?
Trochę to się nie trzyma kupy bo odezwa została napisana w 1926, a dwoje ich dzieci urodziło się w 1923 i 1925 roku w Będzinie....? Dziwne.
Moi byli zapisani do kls gminy w ktorej mieszkali 15 lat wczesniej. Wpisano dzieci rodzace sie 20 lat po opuszczeniu tej gminy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”