UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co się znajduje w metryce chrztu z poł. XIX w.

Pytania i porady dla dzieci zagubionych we mgle

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Zabomba

Co się znajduje w metryce chrztu z poł. XIX w.

Post autor: Zabomba » wt lip 28, 2015 12:46 pm

Witam,
Od mniej więcej dwóch lat zajmuję się badaniem historii swojej rodziny. Jakiś czas temu udałem się do kancelarii pewnego kościoła w Olsztynie, gdzie od 1948 r. spoczywa mój prapradziad Antoni Tworkowski. Wiedziałem wcześniej, że moja rodzina od strony ojca pochodzi z terenów Podlasia, a konkretniej z okolic Bielska Podlaskiego. W kancelarii dowiedziałem się, że ów Antoni urodził się w marcu 1859 r. i był chrzczony w kościele w miejscowości Wyszki. Wtedy też, pierwszy raz dowiedziałem się, jak nazywają się jego rodzice - Tomasz i Anna z Hankiewiczów, niesamowite uczucie. By dalej badać ten wątek, wiem że musiałbym się udać do AD w Drohiczynie, jednak by tam pojechać, muszę wiedzieć czego mam szukać. I tu w końcu jest moje pytanie, czy w metrykach chrztu z II poł. XIX w., znajdują się tylko informacje podstawowe, jak dziś, czyli imiona chrzczonego, rodziców i chrzestnych z datą nabożeństwa, czy może były wtedy wypisywane jakieś cenniejsze dane. Może wiek rodziców, czy coś w tym stylu? O praprapradziadku Tomaszu wiem tylko tyle że był i miał przynajmniej jednego syna - Antoniego. Nie wiem jak się dalej zabrać do badania jego losów, wertować np. akta zgonów miesiąc po miesiącu, rok po roku? Wymieniłem kiedyś korespondencję z proboszczem parafii w Wyszkach, gdzie Antoni był chrzczony i pocieszające jest to, że wszystkie stare dokumenty się zachowały i są w Drohiczynie, nie zostały zniszczone podczas wojen czy po powstaniach.

Pozdrawiam,
Kamil Tworkowski

raven212
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Co się znajduje w metryce chrztu z poł. XIX w.

Post autor: raven212 » śr lip 29, 2015 10:27 am

Hej,
Jeżeli chcesz sprawdzić jakie dane znajdują się na metrykach powinieneś udać się do działu tłumaczenia na tym forum i znaleźć podobny akt (z podobnego okresu ). Tak będzie najprościej. Generalnie znajdziesz w takim akcie sporo interesujących informacji.

Pozdrawiam

AUTOR TEMATU
Zabomba

Post autor: Zabomba » śr lip 29, 2015 1:05 pm

Witaj,
Dziękuję za naprowadzenie. Z tego co poczytałem, to w tamtych czasach podawany był i wiek rodziców i zawód ojca i jak się poszczęści to i imię jego ojca :) Jeszcze małe pytanko - rok 1859 na Podlasiu, metryki spisywane były już po rosyjsku, czy dopiero działo się to po 1863 r.?

raven212
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: raven212 » czw lip 30, 2015 9:45 am

Nie jestem ekspertem ale raczej dopiero od 1867r zaczęto je spisywać po rosyjsku. Więc "Twoja" metryka powinna być po polsku.

h_bosch
Podziękowano: 3 razy

Post autor: h_bosch » ndz sie 02, 2015 2:08 pm

Wyszki nie były raczej (a przynajmniej tak mi się wydaje) w Królestwie Polskim wiec metryka zasadniczo powinna byc po rosyjsku.
Sugeruję wczesniejszy kontakt z archiwum czy mają poszukiwany przez Ciebie rocznik (lub lata sasiednie) są w archiwum.

Ale bedziesz przegladał raczej księgi kościelne wiec mozesz trafic też na łacinę lub polski. Może być różnie.

Najprawdopodobniej będziesz oglądał standardowa tabelaryczną księgę rosyjską.
Cos jak to:
http://szukajwarchiwach.pl/4/268/0/-/5#tabJednostka

W metrykach w KP opisowych wiek rodziców podawano zawsze w Rosji (Ziemiach Zabranych) niekoniecznie.
Ale czasem bywaja nawet imiona dziadków.

Popatrz na szwa albo na genealodzy.pl jak wygladały podobne metryki z okolicznych parafii (zwróć uwagę na granicę!).

Sugeruję przygotowac sie do wizyty. I poszukać ślubu tam jest zwykle najwiecej danych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy początkujących”