UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mam go! .... nie mam go- Leszczyńscy w Białej Podl.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 814
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Mam go! .... nie mam go- Leszczyńscy w Białej Podl.
Znalazłem (trop) mojego 5x pradziada- Michała Leszczyńskiego,
jest on wymieniony wraz z żoną Anną z Matysiewiczów (?), w akcie zgonu Onufrego Leszczyńskiego (1806-1852) jako jego Rodzice (Onufry był grekokatolikiem)
O tyle jest to dziwne, że nie znalazłem od roku 1810 aktu zgonu Michała (mógł umrzeć pomiędzy 1806 a 1810, wiem).
Mógł być z innej miejscowości.
Nie napotkałem na innych synów Michała (wiadomo, mogłem coś przeoczyć).
Stawiający mogli się pomylić.
Albo.... mieszkając w Białej Podlaskiej był rzymskim katolikiem, i nie wiadomo czemu jego syn został "grekiem".
Ot zagwozdka.
Pozdrawiam
Adam
jest on wymieniony wraz z żoną Anną z Matysiewiczów (?), w akcie zgonu Onufrego Leszczyńskiego (1806-1852) jako jego Rodzice (Onufry był grekokatolikiem)
O tyle jest to dziwne, że nie znalazłem od roku 1810 aktu zgonu Michała (mógł umrzeć pomiędzy 1806 a 1810, wiem).
Mógł być z innej miejscowości.
Nie napotkałem na innych synów Michała (wiadomo, mogłem coś przeoczyć).
Stawiający mogli się pomylić.
Albo.... mieszkając w Białej Podlaskiej był rzymskim katolikiem, i nie wiadomo czemu jego syn został "grekiem".
Ot zagwozdka.
Pozdrawiam
Adam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
Re: mam go! .... nie mam go- Leszczyńscy w Białej Podl.
Sukces
Archiwista z AP w Lublinie, dziś mi podał, że odnalazł ślub Onufrego z Franciszką
w roku 1824 w parafii Bialskiej wyznania........
rzymsko-katolickiego.
I teraz mam zagwozdkę,
czy tylko żona była "rzymska" i ślub odbył się w jej parfii,
czy Onufry był "rzymski" od urodzenia, po "rzymsku" wziął ślub, i nie wiadomo czemu od 1825 roku do II poł. XIX wieku ta część Rodziny była "grecka"?
Bardzo serdecznie bym prosił o spostrzeżenia,
Adam

Archiwista z AP w Lublinie, dziś mi podał, że odnalazł ślub Onufrego z Franciszką
w roku 1824 w parafii Bialskiej wyznania........
rzymsko-katolickiego.
I teraz mam zagwozdkę,
czy tylko żona była "rzymska" i ślub odbył się w jej parfii,
czy Onufry był "rzymski" od urodzenia, po "rzymsku" wziął ślub, i nie wiadomo czemu od 1825 roku do II poł. XIX wieku ta część Rodziny była "grecka"?
Bardzo serdecznie bym prosił o spostrzeżenia,
Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Re: mam go! .... nie mam go- Leszczyńscy w Białej Podl.
W kwestii uzupełnienia;
niestety mój przodek biorąc ślub w 1823 z osobą wyznania rzymskiego sam był wyznania greckiego (jedno miasto).
Co gorsze ojciec Pana młodego już nie żył w momencie sporządzania aktu.
Więc;
1) albo mam pecha i ojciec Pan młodego zmarł pomiędzy rokiem 1805 (rok. ok. urodzenia Pana młodego) a 1810 (zaczynają się księgi greckie), i nic tu nie wymyśle
2) trzeba raz jeszcze przejrzeć księgi, z lat 1810-1823 (ślub) może przeoczyłem jego akt zgonu
3) jadę do Białej Podl. i spytam o allegaty do ksiąg (chyba jak brała ślub osoba innego wyznania, to trzeba było dołączać?)
Pozdrawiam i przepraszam za temat prowadzony w sumie sam o siebie.
Adam
niestety mój przodek biorąc ślub w 1823 z osobą wyznania rzymskiego sam był wyznania greckiego (jedno miasto).
Co gorsze ojciec Pana młodego już nie żył w momencie sporządzania aktu.
Więc;
1) albo mam pecha i ojciec Pan młodego zmarł pomiędzy rokiem 1805 (rok. ok. urodzenia Pana młodego) a 1810 (zaczynają się księgi greckie), i nic tu nie wymyśle
2) trzeba raz jeszcze przejrzeć księgi, z lat 1810-1823 (ślub) może przeoczyłem jego akt zgonu
3) jadę do Białej Podl. i spytam o allegaty do ksiąg (chyba jak brała ślub osoba innego wyznania, to trzeba było dołączać?)
Pozdrawiam i przepraszam za temat prowadzony w sumie sam o siebie.

Adam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 34 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: Mam go! .... nie mam go- Leszczyńscy w Białej Podl.
Temat jest ciekawy, więc pisz, My czytamy 

Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender
-
- Podziękował/a: 278 razy
- Podziękowano: 128 razy
Witaj ,Adamie,
dorzucę Ci taką informację , która dotyczy małżeństw mieszanych greko-katolików i katolików w Gródku Jagiellońskim koło Lwowa. Przeglądając metryki urodzeń i ślubów w Gródku Jagiellońskim , zauważyłam ,że dość często mężczyźni wyznania grekokatolickiego żenili się z kobietami wyznania rzymsko-katolickiego . Dzieci z tych związków były chrzczone: chłopcy w cerkwi [wyznanie po ojcu], dziewczynki w kościele katolickim [wyznanie po matce]. Nie znalazłam żadnego chłopca , choć znałam jego datę urodzenia ,dopiero poszukałam w źródłach i znalazłam cerkiew w tym miasteczku.
Może zdarzały się odstępstwa, ale to należało do rzadkości. Obecnie w małżeństwach mieszanych , sami rodzice decydują w jakiej wierze wychowają dzieci, często ,dzieci poznają obie religie i w wieku dojrzałym podejmują własną decyzję.Pozdrawiam, Helena
dorzucę Ci taką informację , która dotyczy małżeństw mieszanych greko-katolików i katolików w Gródku Jagiellońskim koło Lwowa. Przeglądając metryki urodzeń i ślubów w Gródku Jagiellońskim , zauważyłam ,że dość często mężczyźni wyznania grekokatolickiego żenili się z kobietami wyznania rzymsko-katolickiego . Dzieci z tych związków były chrzczone: chłopcy w cerkwi [wyznanie po ojcu], dziewczynki w kościele katolickim [wyznanie po matce]. Nie znalazłam żadnego chłopca , choć znałam jego datę urodzenia ,dopiero poszukałam w źródłach i znalazłam cerkiew w tym miasteczku.
Może zdarzały się odstępstwa, ale to należało do rzadkości. Obecnie w małżeństwach mieszanych , sami rodzice decydują w jakiej wierze wychowają dzieci, często ,dzieci poznają obie religie i w wieku dojrzałym podejmują własną decyzję.Pozdrawiam, Helena

-
No to wróciłem z Białej Radziwiłłowskiej,
udało mi się skopiować akt ślubu Onufrego wraz z zapowiedziami, oto ciekawe informacje;
- urodził się około 1804 (19 lat nieskończonych w 1823)
- matka ponownie wyszła za mąż (za Cybulskiego)
- mieszkał u matki na gospodarce jej męża
- był wyznania greckokatolickiego
- rodzicami jego byli Michał (nieżyjący) i Anna z Matysiewiczów (panieńskie?, to info z aktu zgonu)
A teraz zaczynamy....;
1) W roku 1760 w par. katolickiej w Białej rodzi się Michał Leszczyński (oczywista jego ojciec to miejski rolnik, jak wszyscy moi przodkowie później)
2) W roku 1804 umiera nagłą śmiercią przy pracy w lesie (zapis w księgach katolickich w formie tabelarycznej, więc ubogi w informację)
.... gdybologię
dla mnie było to tak,
Onufry był pogrobowcem, jego matka była wyznania greckokatolickiego (nie znalazłem jej aktu małżeństwa i Michała w księgach rzymskich), jak zmarł jej mąż, zapewne się ożeniła. Bądź co bądź ochrzciła już Onufrego w swoim obrządku, co więcej wychował się już jako "grek", i od tego momentu do roku 1905 moi przodkowie byli Unitami.
Cała ta teoria ma słuszność przy tylko jednym małym założeniu, takim że na całą Biała Podl. w tym czasie był jeden Michał Leszczyński,
trochę naciągane co nie?
Proszę o komentarze i uwagi,
pozdrawiam
Adam
udało mi się skopiować akt ślubu Onufrego wraz z zapowiedziami, oto ciekawe informacje;
- urodził się około 1804 (19 lat nieskończonych w 1823)
- matka ponownie wyszła za mąż (za Cybulskiego)
- mieszkał u matki na gospodarce jej męża
- był wyznania greckokatolickiego
- rodzicami jego byli Michał (nieżyjący) i Anna z Matysiewiczów (panieńskie?, to info z aktu zgonu)
A teraz zaczynamy....;
1) W roku 1760 w par. katolickiej w Białej rodzi się Michał Leszczyński (oczywista jego ojciec to miejski rolnik, jak wszyscy moi przodkowie później)
2) W roku 1804 umiera nagłą śmiercią przy pracy w lesie (zapis w księgach katolickich w formie tabelarycznej, więc ubogi w informację)
.... gdybologię
dla mnie było to tak,
Onufry był pogrobowcem, jego matka była wyznania greckokatolickiego (nie znalazłem jej aktu małżeństwa i Michała w księgach rzymskich), jak zmarł jej mąż, zapewne się ożeniła. Bądź co bądź ochrzciła już Onufrego w swoim obrządku, co więcej wychował się już jako "grek", i od tego momentu do roku 1905 moi przodkowie byli Unitami.
Cała ta teoria ma słuszność przy tylko jednym małym założeniu, takim że na całą Biała Podl. w tym czasie był jeden Michał Leszczyński,
trochę naciągane co nie?

Proszę o komentarze i uwagi,
pozdrawiam
Adam

Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witaj Adamie.
Rozumiem, że Twoje "gdybanie", to tylko ciąg myśli prowadzących do dalszego szukania? Jeśli tak, to mam podobne zdanie do Ciebie.
Przy założeniu, że Anna z Matysiewiczów była wyznania grekokatolickiego, szukaj w parafii tego wyznania jej ślubu z Michałem Leszczyńskim i z Cybulskim. Przy ślubie z Cybulskim mogą znajdować się informacje o pierwszym mężu. (Tak dla wyjaśnienia - wyrażenie: "Anna z Matysiewiczów" oznacza "Anna z domu Matysiewicz").
Na razie przyjmij (oczywiście roboczo), że "ten" Michał, to jest Twój przodek, poszukując oczywiście wyjaśnienia, czy nie było innych Michałów. Może akt urodzenia Onufrego coś wyjaśni?
pozdrawiam
Danka
Ps. pisz dalej pomimo, że nikt z Tobą nie polemizuje. Temat ciekawy, może się komuś przydać w poszukiwaniach.
Rozumiem, że Twoje "gdybanie", to tylko ciąg myśli prowadzących do dalszego szukania? Jeśli tak, to mam podobne zdanie do Ciebie.
Przy założeniu, że Anna z Matysiewiczów była wyznania grekokatolickiego, szukaj w parafii tego wyznania jej ślubu z Michałem Leszczyńskim i z Cybulskim. Przy ślubie z Cybulskim mogą znajdować się informacje o pierwszym mężu. (Tak dla wyjaśnienia - wyrażenie: "Anna z Matysiewiczów" oznacza "Anna z domu Matysiewicz").
Na razie przyjmij (oczywiście roboczo), że "ten" Michał, to jest Twój przodek, poszukując oczywiście wyjaśnienia, czy nie było innych Michałów. Może akt urodzenia Onufrego coś wyjaśni?
pozdrawiam
Danka
Ps. pisz dalej pomimo, że nikt z Tobą nie polemizuje. Temat ciekawy, może się komuś przydać w poszukiwaniach.
-
Witaj 
akta greckokatolickie są od roku 1810 w AP, na ślad wcześniejszych nie natrafiłem.
Przez to nie znajdę aktu urodzenia Onufrego ani ślubu jego Ojca (w księgach rzymskich nic nie ma).

akta greckokatolickie są od roku 1810 w AP, na ślad wcześniejszych nie natrafiłem.

Przez to nie znajdę aktu urodzenia Onufrego ani ślubu jego Ojca (w księgach rzymskich nic nie ma).
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
Całą moją teorię psuje zapis w akcie ślubu;
Najgorsze jest to że, w zapisie jak byk stoi że wymienione w nim akty zostały do niego załączone (A,B,C).
Niestety w kościele ani widu ani słychu po allegatach, a w księdze nic nie było, echh.

może się ksiądz pomylił? :]"niegdyż syn Michała Leszczyńskiego i jak dowodzi metryka zejścia wyjęta z ksiąg Kościoła Księży Bazylianów..."
Najgorsze jest to że, w zapisie jak byk stoi że wymienione w nim akty zostały do niego załączone (A,B,C).

Niestety w kościele ani widu ani słychu po allegatach, a w księdze nic nie było, echh.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Adamie, piszesz:
Andrzej
PS. Powinno być: "syn niegdy[ż] (in. zmarłego) Michała..."
Jakim cudem zmarły grekokatolik ("jak dowodzi metryka zejścia wyjęta z ksiąg Kościoła Księży Bazylianów...") ma akt zgonu również w metrykach kościoła rzymsko-katolickiego?Michał Leszczyński ... w roku 1804 umiera nagłą śmiercią przy pracy w lesie (zapis w księgach katolickich...)
Andrzej
PS. Powinno być: "syn niegdy[ż] (in. zmarłego) Michała..."
-
Witam Andrzeju;
ano niekoniecznie to musi być ten sam Michał, może w tym samym momencie w Białej Podl. funkcjonowało 2ch, grek i rzymski.
Akt zgonu (Lyszczyński to musi być Leszczyński
);

Akt urodzenia (z 1760);

Pozdrawiam
ano niekoniecznie to musi być ten sam Michał, może w tym samym momencie w Białej Podl. funkcjonowało 2ch, grek i rzymski.
Akt zgonu (Lyszczyński to musi być Leszczyński

Akt urodzenia (z 1760);

Pozdrawiam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
Moim zdaniem trop 'rzymski' Michała [Leszczyńskiego] to chyba sobie dośpiewałeś
Chociaż to imię jego syna Onufry jakoś mało unickie...
Ja spróbowałbym zweryfikować sprawę w księgach greckokatolickich. Istnieje szansa, że 'grecki' Michał zmarł pomiędzy 1810 a 1819. Jeśli już to zrobiłeś, to pozostaje Ci jeszcze weryfikacja w dokumentach pomocniczych. 'Na szczęście' w latach 1795-1809 był to zabór austriacki (najpierw cyrkuł bialski, a później włodawski, ale też z siedzibą w Białej). Nowy zaborca tworzył w tym czasie ogromną ilość spisów podatkowych i wojskowych swoich nowych poddanych (http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... d2=bialski). Dokumenty są rozproszone, ale istnieją. Zimą przeglądałem takie akta dla cyrkułu zamojskiego w AP w Krakowie na Wawelu z tzw. Teki Schneidera (http://www.galczak.com/forumnew/viewtopic.php?f=6&t=107). Co ciekawe, o ile dla wsi były to spisy zbiorcze (dotyczyły właścicieli, a więc dziedziców), o tyle w miastach są to szczegółowe wykazy osobowe (każdy mieszczanin był indywidualnym właścicielem nieruchomości). Również kościół unicki przystąpił w tym czasie do akcji spisowej i z niektórych dekanatów można spotkać formularze źródłowe. No i przejrzałbym też akta notariuszy - w tych latach upowszechniał się zwyczaj tworzenia testamentów...

Ja spróbowałbym zweryfikować sprawę w księgach greckokatolickich. Istnieje szansa, że 'grecki' Michał zmarł pomiędzy 1810 a 1819. Jeśli już to zrobiłeś, to pozostaje Ci jeszcze weryfikacja w dokumentach pomocniczych. 'Na szczęście' w latach 1795-1809 był to zabór austriacki (najpierw cyrkuł bialski, a później włodawski, ale też z siedzibą w Białej). Nowy zaborca tworzył w tym czasie ogromną ilość spisów podatkowych i wojskowych swoich nowych poddanych (http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... d2=bialski). Dokumenty są rozproszone, ale istnieją. Zimą przeglądałem takie akta dla cyrkułu zamojskiego w AP w Krakowie na Wawelu z tzw. Teki Schneidera (http://www.galczak.com/forumnew/viewtopic.php?f=6&t=107). Co ciekawe, o ile dla wsi były to spisy zbiorcze (dotyczyły właścicieli, a więc dziedziców), o tyle w miastach są to szczegółowe wykazy osobowe (każdy mieszczanin był indywidualnym właścicielem nieruchomości). Również kościół unicki przystąpił w tym czasie do akcji spisowej i z niektórych dekanatów można spotkać formularze źródłowe. No i przejrzałbym też akta notariuszy - w tych latach upowszechniał się zwyczaj tworzenia testamentów...
Pozdrawiam, Andrzej
-
Tak, to jest teoria.Moim zdaniem trop 'rzymski' Michała [Leszczyńskiego] to chyba sobie dośpiewałeś

Jasne, ale jak napisałeś ten okres sprawdziłem i nic (a dokładniej 1810-23).Istnieje szansa, że 'grecki' Michał zmarł pomiędzy 1810 a 1819.

I tak jestem, szczęśliwym posiadaczem umowy przedślubnej syna Onufrego- Antoniego, o więcej nie śmiem marzyć.w tych latach upowszechniał się zwyczaj tworzenia testamentów

Dzięki bardzo za podsunięcie pomysłu tych dokumentów, trzeba to sprawdzić, bo ta teoria to pisana palcem po wodzie (choc jest tak szalona że aż fajna

Pozdrawiam
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
A jednak imię Onufry wcale nie wskazuje na 'rzymskość' twojego przodka. Jak mówi wikipedia
Kult świętego Onufrego rozprzestrzenił się głównie na Wschodzie, wybudowano dwie świątynie pod jego wezwaniem w Konstantynopolu oraz później jedną w Rzymie. Relikwie świętego znajdują się w Sutéra, na Sycyli. Złożone są wraz z relikwiami św. Paulina, także pustelnika wczesnochrześcijańskiego. Święty Onufry ... czczony jest także na Podlasiu, w Jabłecznej.
Pozdrawiam, Andrzej