UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Kiedy odbył się ten ślub?

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Kiedy odbył się ten ślub?

Post autor: D-100 » czw sty 12, 2012 12:24 am

Witam.
Jestem w posiadaniu zdjęcia, lecz niestety nie wiem kto się na nim znajduje.
Dostałem to zdjęcie od członków rodziny, którzy wiedzą tylko tyle, że przedstawia kogoś z bliskiej rodziny.
Prawdopodobnie nie żyje już nikt kto osoby znajdujące się na zdjęciu znałby z widzenia i potrafił zidentyfikować.
Próbowałem rozwiązać zagadkę pokazując tę fotografię najstarszym ciotkom. Jakieś tam przypuszczenia mają, oparte o podobieństwo, rysy, cechy zewnętrzne, ale wersji jest kilka, nawet sprzecznych i wykluczających się.
Może ktoś z Was potrafiłby pokusić się o próbę podania przybliżonego okresu, w którym zostało ono zrobione?
W jakich latach?
Zdjęcie jest stare, niezbyt wyraźne, ale być może jakiś szczegół pozwoli, choć z grubsza, datować je. Krój sukni ślubnej, fason, jej czarny kolor. Może coś z wyglądy pana młodego?
Robiąc kopię tej fotografii ktoś obciął dolną krawędź. Może widok butów byłby pomocny. Niestety tylko takim dysponuję :|
Mam wytypowane kilka możliwych osób (członków rodziny), ale pewności żadnej.
Proszę o wszelkie uwagi i sugestie.

Obrazek

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Re: Kiedy odbył się ten ślub?

Post autor: zetka » czw sty 12, 2012 7:19 am

Może to pomoże ze strony :
http://www.kajani.pl/suknie_slubne.html

......na XIX-wiecznych zdjęciach, spotkacie pannę młodą w czarnej sukni z białym welonem.
Będzie to dla was znak, że panna młoda jest w żałobie lub, że była wdową (i żałoba po mężu jeszcze się nie skończyła,
a ktoś musi utrzymywać ją i jej dzieci i właśnie znalazł się jakiś chętny .....

...Czasem w ciemnej sukni (na zdjęciu w sepii nie widać kolorów - równie dobrze może być czerwona lub zielona), z kwiatami w dłoni występuje druhna lub para, która odnawiała przysięgę małżeńską na rocznicę ślubu....

Takie suknie jak na zdjęciu - podobne krojem występowały ok. 1870 - 1890 roku do wczesnych lat XX wieku
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » czw sty 12, 2012 5:59 pm

Darku, nie widzę fotki.

Co do kroju i kolorów sukien ślubnych to sugestie mogą być zwodnicze. Dawniej Panny Młode bardzo często ślubowały w swojej najlepszej sukni, zwykle nie była ona biała. Jeżeli Panna Młoda była np. służącą a na ślub dostała od swojej pani suknię, której ona od dawna nie nosiła, to krój także mógł odbiegać od aktualnych trendów.
Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: D-100 » czw sty 12, 2012 9:56 pm

Dziękuję za wszelkie wskazówki, uwagi i sugestie.
W pierwszym poście umieściłem miniaturkę zdjęcia, wystarczy w nią kliknąć by ujrzeć fotografię w pełnym wymiarze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”