UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nieznane atelier

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Ania_K
Podziękował/a: 6 razy

Nieznane atelier

Post autor: Ania_K » ndz sty 15, 2012 12:36 pm

http://www.fotosik.pl/u/jania-k/album/1073093
Proszę o pomoc, czy ktoś z państwa spotkał się z fotografią z powyżej pokazanym nadrukiem? Nie mam tego zdjęcia, dysponuję tylko jego skanem, zdjęcie zrobiono około 1900 roku, a osoby na nim widoczne pochodziły z Kijowszczyzny - interesuje mnie w jakim mieście było to zdjęcie zrobione.
Pozdrawiam A. Kwaśny

Mariade
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 11 razy

Re: Nieznane atelier

Post autor: Mariade » ndz sty 15, 2012 3:40 pm

Aniu, znalazłam zdjęcie z takim "piórkiem" w swoim archiwum, na samej fotografii jest wytłoczona nazwa " А.Кузнецовъ - Тамбовъ" - A.Kuzniecow Tambow.
Pozdrawiam
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

AUTOR TEMATU
Ania_K

Post autor: Ania_K » ndz sty 22, 2012 10:23 am

Bardzo dziękuję za podpowiedź, nie spodziewałam się, że to może być atelier w Tambowie, gubernia tambowska to dla mnie nowy temat i ciekawy, pozdrawiam serdecznie A. Kwaśny

Mariade

Post autor: Mariade » ndz sty 22, 2012 11:27 am

Zajrzyj jeszcze tu: http://www.rusalbom.ru/, może to był tylko taki kartonik z ozdobą a fotografowie tylko stawiali swoje pieczątki. Nie mam niestety rewersu tego zdjęcia, żeby więcej coś powiedzieć.
Pozdrawiam
Maria
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

AUTOR TEMATU
Ania_K

Post autor: Ania_K » pn sty 23, 2012 8:31 am

Zajrzałam i zostałam na dłużnej - dziękuję za ciekawy link. Oglądała umieszczone tam zdjęcia z przyjemnością, w wykazie fotografów z guberni tambowskiej znalazłam wspomnianego przez Ciebie A. Kuzniecowa, ale niestety "przykładowej" fotografii nie ma.
Kartonik z piórkiem ciągle pozostaje zagadką. Nie wiem czy tak to bywało jak sugerujesz, że kartonik był dostępny dla fotografów, a nazwisko i miejscowość nadrukowywano lub wytłaczano. Zawsze myślałam, że te kartoniki świadczyły o indywidualności fotografa, ale wszystko jest chyba możliwe.
Znalazłam ostatnio w zakończonych aukcjach na Allegro taka samą fotografię z piórkiem. Poproszona o więcej danych osoba wystawiająca ją nie miała żadnych dodatkowych informacji, jedynie przekazała mi że odwrotna strona fotografii jest pusta.
Pozdrawiam Ania

Awatar użytkownika

maria mazurek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: maria mazurek » pn sty 23, 2012 3:53 pm

Witam
Mam pytanie, czy jest podobna strona ja ta wymieniona wyżej, ale niemiecka?
Pozdrawiam Maria M.

Mariade

Post autor: Mariade » sob sty 28, 2012 1:55 pm

Aniu, znalazłam jeszcze jedno zdjęcie z"piórkiem" w rosyjskich zdjęciach, a właściwie dwa (na podanej stronie) niestety jedno jest bez podanej miejscowości, drugie z nazwą miejsca, gdzie zostało zrobione i jest to Sterlitamak na południe od Ufy, czyli w ogóle zupełnie inny kierunek. Może to jednak były takie formaty, dlatego, że żadne z zdjęć o których piszę wyżej nie ma pokazanego rewersu, a inne zdjęcia w albumie, z którego pochodzą - mają.
Do Marii: ja niestety nie znam
Pozdrawiam
Maria
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

AUTOR TEMATU
Ania_K

Post autor: Ania_K » ndz sty 29, 2012 10:19 am

Witaj Marysiu!
Dziękuję Ci za pomoc w poszukiwaniach. Ja też znalazłam wczoraj, na podanej przez Ciebie stronie, jedno zdjęcie z piórkiem, też bez rewersu, zrobione w guberni Permskiej - tak podaje opis zdjęcia ( zdjęcie ze strony 141 Galerii) , ciekawe czy wyciągnęłyśmy właściwy wniosek, że różni fotografowie posługiwali się tym samym wzorem kartoników? Mnie niestety nic nie przybliża do rozwiązania zagadki mojej fotografii ani Tambow, ani Sterlitamak, ani gubernia permska. Temat starych fotografii jest pasjonujący, a podana przez Ciebie strona wciąga na godziny, bo umieszczone na niej zdjęcia są bardzo ciekawe.
Pozdrawiam Ania Kwaśny

Mariade

Post autor: Mariade » ndz sty 29, 2012 12:42 pm

Aniu, ja też z przyjemnością przeglądam tę stronę. Ponieważ mam w domu zdjęcia robione w różnych atelier na terenie Rosji, niestety nie wiem gdzie i szukam tam(i nie tylko) wnętrz. Mam nadzieje, ze kiedyś trafię na takie samo jak jest na moich i w końcu ustalę miejsce zrobienia. Może i ty próbuj w ten sposób, chyba, że masz tylko portret. Zapytam jeszcze w jednym miejscu, może tam będą wiedzieli
Pozdrawiam
M.
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”