Witajcie,
Ostatnio robiłem i robię nadal porządki ze swoim wywodem przodków, m.in. dodałem zdjęcia do poszczególnych osób. Do wszystkich co mam byłem pewny, ale natrafiłem na jedno szczególne. Wydaje mi się, że to może być moja praprababcia (tereny Galicji). Stuprocentowej pewności już pewnie nigdy nie będę miał - ale chciałbym przynajmniej albo utwierdzić się w przekonaniu, że to moja praprababcia, albo wyeliminować tę możliwość.
Otóż praprababcia urodziła się w roku 1843, a zmarła zapewne jeszcze w XIX wieku, może na początku XX. Czy samo to nie dyskwalifikuje mojej praprababci do bycia na tym zdjęciu? :) W którym roku mogło ono powstać? Ile lat mogła mieć ta kobieta podczas robienia zdjęcia?
Ubiór jest szczególny, dość 'stary'. Samo zdjęcie zapewne też, nie jest to nawet kartonik tylko... można by powiedzieć - papierek. Cieniutki, delikatny.
A oto owe zdjęcie: http://img214.imageshack.us/img214/7691/38451637.png
Z góry dziękuję za odpowiedzi! :)
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Z jakich lat to zdjęcie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Re: Z jakich lat to zdjęcie?
Mam takie zdjęcie na cieniutkim, brązowym papierze bez kartonika.
Osoba urodzona w 1860 roku, zamieszkała w Krośnie, na zdjęciu ma chyba 50/60 lat.
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... to286.jpg/
Osoba urodzona w 1860 roku, zamieszkała w Krośnie, na zdjęciu ma chyba 50/60 lat.
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... to286.jpg/
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Witam.
Do Karola.
Według mnie kobieta na zdjęciu jest w wieku około 50 lat (+/-5 lat). Zdjęcie może pochodzić z przełomu XIX/XX w.
Pani ma zatknięty za tkaniną opinającą talię – lorgnon, na długim, ozdobnym łańcuszku, przewieszonym przez szyję , rodzaj okularów noszonych chętnie przez kobiety bardziej dla ozdoby niż z powodu problemów ze wzrokiem.
http://www.optishop.com.pl/historia.pdf.
Gdyby były zdjęcia Jej domniemanych rodziców, rodzeństwa, można by pokusić się o porównanie – Pani ze zdjęcia ma bardzo charakterystyczne rysy twarzy.
Do Karola.
Według mnie kobieta na zdjęciu jest w wieku około 50 lat (+/-5 lat). Zdjęcie może pochodzić z przełomu XIX/XX w.
Pani ma zatknięty za tkaniną opinającą talię – lorgnon, na długim, ozdobnym łańcuszku, przewieszonym przez szyję , rodzaj okularów noszonych chętnie przez kobiety bardziej dla ozdoby niż z powodu problemów ze wzrokiem.
http://www.optishop.com.pl/historia.pdf.
Gdyby były zdjęcia Jej domniemanych rodziców, rodzeństwa, można by pokusić się o porównanie – Pani ze zdjęcia ma bardzo charakterystyczne rysy twarzy.
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
Mam zdjecie kuzynki w niemalże identycznej sukni: duże, bufiaste na górze rękawy, na dole zwężone, stójka pod szyją, suknia przepasana szerokim paskiem. Moje pochodzi z lat 1890-1895. Ponieważ u mnie jest to młoda osoba więc nie przypuszczam, żeby nosiła niemodną suknię (lub nosiła już wiele lat, bez względu na modę).
Sądzę, że Twoje zdjęcie też jest z tych lat - może do 1900.
Maria
Sądzę, że Twoje zdjęcie też jest z tych lat - może do 1900.
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
-
AUTOR TEMATU - Posty: 303
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 12 razy
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli ogólnie jest, jak się okazuje, bardzo możliwe, że to moja praprababcia. Skoro to koniec XIX wieku a kobieta mogła mieć 50 lat, to musiała być urodzona zapewne w latach 40. XIX wieku... No i teraz tak, zakładając, że to zdjęcie osoby z mojej rodziny - urodzonej ok. 1840-50 roku, pochodzącej z tej jednej małej miejscowości - wiele wskazuje na to, że to moja praprababcia.
Pradziadek miał siostry, ale w tym roku musiały być sporo młodsze. Bliższych kuzynek nie było. A skoro zdjęcie to było jednym z niewielu, które się uchowały podczas wojny (były wyniesione z praktycznie płonącego domu, razem z innymi 'ważnymi' zdjęciami' - to prawdopodobieństwo jest duże.
Oczywiście samo to nie wystarczy - tak jak napisał Bogdan dobrze by było porównać z innymi zdjęciami członków najbliższej rodziny - tu niestety może być problem, bo zdjęć rodziców nie ma - a pradziadka (czyli domniemanego syna kobiety ze zdjęcia) posiadam tylko jedno zdjęcie i to mało wyraźne. Widzę natomiast podobieństwo do mojego dziadka i nawet ojca - jak znajdę podobne zdjęcia (podobna poza) to wkleję dla porównania. Kto wie, może będzie 'za bardzo' uderzające! :)
P.S. Czemu nikt nie podpisał tego zdjęcia, grr... :)
Pradziadek miał siostry, ale w tym roku musiały być sporo młodsze. Bliższych kuzynek nie było. A skoro zdjęcie to było jednym z niewielu, które się uchowały podczas wojny (były wyniesione z praktycznie płonącego domu, razem z innymi 'ważnymi' zdjęciami' - to prawdopodobieństwo jest duże.
Oczywiście samo to nie wystarczy - tak jak napisał Bogdan dobrze by było porównać z innymi zdjęciami członków najbliższej rodziny - tu niestety może być problem, bo zdjęć rodziców nie ma - a pradziadka (czyli domniemanego syna kobiety ze zdjęcia) posiadam tylko jedno zdjęcie i to mało wyraźne. Widzę natomiast podobieństwo do mojego dziadka i nawet ojca - jak znajdę podobne zdjęcia (podobna poza) to wkleję dla porównania. Kto wie, może będzie 'za bardzo' uderzające! :)
P.S. Czemu nikt nie podpisał tego zdjęcia, grr... :)
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.