UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Fotografie z Sosnowca

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Queenmagic
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 8 razy

Fotografie z Sosnowca

Post autor: Queenmagic » pn sty 23, 2012 2:05 am

Witam :)

Nie wiem czy w dobrym miejscu o tym piszę, najwyżej mnie admin przeniesie :) Poszukuję fotografii wykonanych w dawnych sosnowieckich zakładach fotograficznych. Zorski, Mieszkowska, Stelmaszczyk, Zudin, Star, Ćwirko-Godycka, Zalega, Eckhard, Bagatelle, Krzeszewski i oczywiście Altmann. Jeśli posiadacie, a nie są Wam potrzebne zdjęcia z tych atelier, chętnie przyjmę takowe. Mogę też ewentualnie odkupić w rozsądnej cenie.

Pozdrawiam
Daria Wilczyńska-Zięba
Pozdrawiam :)
Daria Wilczyńska-Zięba
http://dariagen.blogspot.com/

stefelek
Podziękował/a: 52 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Fotografie z Sosnowca

Post autor: stefelek » pn sty 23, 2012 8:46 am

Witam,
Poszukuję z rejonu Zagłębia:miasta Sosnowiec, Ruda Śląska inormacji o rodzinie o nazwisku Sas.
Gyby udało się Pani znaleźć takie nazwisko w opisie zdjęć, lub w nazwie zakładu fotograficznego byłbym wdzięczny za przekazanie wiadomości o tym.
Rodzina Sas jest rodziną mojej prababci Karoliny Sikorskiej z d. Sas i prapradziadka Macieja Sasa. Na pewno była to stara niemiecka rodzina osiedleńców na Śląsku, Zagłębiu, potem przenieśłi się do Małopolski, i do Warszawy. Rodzina mająca piękną kartę w czasie odzyskiwania Niepodległości Polski i II Wojny Światowej. Rodzina całkowicie spolonizowana i patriotyczna.

Pozdrawiam.
Stefan.

-- Post scalono 23 sty 2012, 09:46 --

Kolejny raz moja dysleksja zwyciężyła ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”