UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

kobiety na zjeździe?

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

kobiety na zjeździe?

Post autor: mariamazur » wt sty 22, 2013 8:50 am

Trafiły w moje ręce dwa zdjęcia kobiet zgromadzonych na jakimś zjeździe absolwentek, zebraniu pracownic czy innym posiedzeniu. Zdjęcia znajdowały się w zbiorach nieżyjącej już od ponad 20 lat Lali Podgórskiej. Właścicielka zdjęć urodziła się w XIX wieku, młodość spędziła z rodziną w Kijowie i tam chyba chodziła na pensję. W okresie międzywojennym wróciła do Polski i mieszkała w okolicach Warszawy aż do śmierci w latach 70 XX wieku.
Nie znalazłam jej na zdjęciach, więc niekoniecznie muszą być związane z jej życiorysem, może dotyczyły jakiejś jej koleżanki.
Czy ktoś może się zetknął z tymi zdjęciami i potrafi zidentyfikować co to za zgromadzenie?
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Re: kobiety na zjeździe?

Post autor: Ynicz » wt sty 22, 2013 3:05 pm

Witam,
ja co prawda nie mam w swoich zbiorach takiego zdjęcia, ale myślę, że może to być zjazd np. absolwentów gimnazjum żeńskiego albo jakiejś wyższej szkoły ?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » wt sty 22, 2013 3:55 pm

Kilka refleksji i wrażeń z „pierwszego rzutu oka”.
Nie liczyłem kobiet na zdjęciu, ale są one w różnym wieku i bardzo młode i bardzo dojrzałe, a wśród nich jest trzech mężczyzn w pierwszych rzędach. Interesujące mogą być zdjęcia wiszące na ścianie za „prezydium”. Z lewej strony mężczyzna w smokingu, biała mucha, z prawej mężczyzna prawdopodobnie w wojskowym mundurze, bujne bokobrody, w środku u góry kryje się być może odpowiedź, gdzie lub z jakiego powodu rzecz się dzieje; a poniżej , tak jakby jakaś budowla ( zamek ?) na wzgórzu, a nad nią biały orzeł z rozpostartymi szeroko skrzydłami, a może to chmury?
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » wt sty 22, 2013 4:38 pm

Mario, znasz pewnie różne słowa-klucze zwiazane z właścicielką zdjęcia.
Spróbowałabym wpisywać je w wyszukiwarce nac-u, np. zjazd kobiet itp.
Może coś Cię natchnie i pomoże w identyfikacji.

http://www.audiovis.nac.gov.pl/search/

Pozdrawiam
Ewa

Awatar użytkownika

Mariusz Dybowski
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Mariusz Dybowski » wt sty 22, 2013 4:57 pm

Co do zdjęć wiszących nad prezydium to na moje oko po lewej Prezydent Ignacy Mościcki a po prawej Marszałek Józef Piłsudski.

Pozdrawiam
Mariusz

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt sty 22, 2013 6:58 pm

panie trzymają dość duże formatem papiery, nie wiem czemu, ale pierwsze skojarzenie miałam, że to nuty :fiu:
Beata

Awatar użytkownika

LenkaW
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: LenkaW » wt sty 22, 2013 8:38 pm

Nie wygląda mi to na nuty. Zdjęcia nie są pozowane. ale nie widać radosnej atmosfery szkolnego spotkania po latach. Miny poważne. No chyba że ktoś zaczął pstrykać w czasie ważnego zagajenia.
A jeśli już o skojarzeniach, to postać z lewej na dolnym zdjęciu przypomina mi Marię Dąbrowską.
Pozdrawiam
Helena

Awatar użytkownika

pionier
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: pionier » wt sty 22, 2013 9:11 pm

Witam wszystkich,

A mi się to kojarzy z jakimś wieczorkiem poetyckim lub wywiadówką szkolną. Te książki w szafie po prawej przypominają mi trochę dzienniki. Byc może się mylę ale taki mam skojarzenia.

I zgodzę się co do Piłsudskiego wiszącego na ścianie :D

Pozdrawiam,
Milosz

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » wt sty 22, 2013 9:30 pm

Może to jest zjazd czy jakaś konferencja nauczycieli?

Pozdrawiam Krystyna

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt sty 22, 2013 10:08 pm

ja się nie znam na modzie, ale ... tak sobie myślę, że w pracy panie nie chodziły w pomieszczeniach w kapeluszach czy beretach. A te na zdjęciu mają stroje zewnętrzne. Dlatego mi na zebranie nauczycielskie nie wygląda. Bo by skorzystały z szatni czy z własnych szafek. Wywiadówka bardziej, ale równie dobrze może być to spotkanie przed wycieczką/pielgrzymką gdzieś tam, a papiery to plan wyjazdu. Gdybamy...
A co do Piłsudskiego i Mościckiego - gratuluję oka. :ok:
Beata

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur

Post autor: mariamazur » śr sty 23, 2013 11:50 am

Wiem bardzo niewiele o tej mojej ciotecznej babce, więc mało mam słów-kluczy do jej życiorysu, ale wiem, że ani nie miała dzieci własnych (zmarła jako panna) ani nie była nauczycielką, więc jeśli sala szkolna, to jedynie jako absolwentka (kilku panów i starszych pań, to mogą być nauczyciele).
W dużym powiększeniu widać Mościckiego i Piłsudskiego wyraźnie. Na środku niższy obraz, to rycina jakiegoś dużego żaglowca, wyżej wisi dyplom nie do odczytania. Obecność portretów urzędowych wskazuje na pomieszczenie urzędowe, ale pozostaje pytanie czy to szkoła, czy sala konferencyjna w jakimś urzędzie.
Ciągle mam nadzieję, że może ktoś w zbiorach trafi na taką fotografię, w końcu na sali jest kilkadziesiąt osób świadomych fotografowania i pewnie mających potem odbitki.
Za wszystkie dotychczasowe sugestie bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

mgiers
Podziękowano: 53 razy

Post autor: mgiers » śr sty 23, 2013 1:07 pm

Zerknijcie na zdjęcie w tym artykule:
http://nowyobywatel.pl/2012/04/13/kobie ... 35-1944-2/ widzicie pewne podobieństwo? :)
zebranie ligi kobiet ? hmn możliwe, sala może być przypadkowa, wynajęta, np. od szkoły morskiej. Wszystkie panie patrzą w bok, w stronę okien, lepsze światło.
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/17497/ ... ec01a323a/
pozdrawiam Maciej
- syn Stefana, wnuk Leona, prawnuk Stanisława, 2xpra Augustinusa, 3xpra Martinusa, 4xpra Valentinusa.
www.giersowie.aja.com.pl

Awatar użytkownika

mgiers
Podziękowano: 53 razy

Post autor: mgiers » czw sty 24, 2013 7:40 pm

Ciąg dalszy dochodzenia :) proszę spojrzeć na to zdjęcie
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/77200/h:465/
taki sam wzór na ścianach i taki sam "dyplom" wiszący pod zegarem, a więc czyżby zdjęcie zostało zrobione w Warszawie?
pozdrawiam Maciej
- syn Stefana, wnuk Leona, prawnuk Stanisława, 2xpra Augustinusa, 3xpra Martinusa, 4xpra Valentinusa.
www.giersowie.aja.com.pl

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mariamazur

Post autor: mariamazur » czw sty 24, 2013 9:54 pm

Jako, że cioteczna babcia mieszkała w okolicach Warszawy po powrocie z Kijowa, to jest wysoce prawdopodobne, że zebranie miało miejsce w Warszawie. Panowie na zdjęciu, podobnie jak na wcześniejszych panie, są wszyscy zwróceni w stronę fotografa. Duży aparat na statywie wymagał pewnie chwili przygotowań, fotograf wołał - teraz wszyscy patrzą w moją stronę i się nie ruszają... i pstrykał pamiątkowe zdjęcie.
Pozdrawiam
Maria

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”