UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Oflag Prenzlau i Neubrandenburg, mam zdjęcia z nazwiskami - udostępnię skany.

Pomoc w identyfikacji miejsc, zdarzeń, ludzi itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Małgorzata_Kulwieć
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Oflag Prenzlau i Neubrandenburg, mam zdjęcia z nazwiskami - udostępnię skany.

Post autor: Małgorzata_Kulwieć » pt sty 25, 2013 7:50 pm

Witam serdecznie,
W albumie mojego Ojca z lat 1939-1946 jest kilka podpisanych grupowych zdjęć oficerów z oflagów:

oflag II A - Prenzlau 22-05-1940 do 22-02-1941

Banach, Budkiewicz, Chachulski, Cholewinski, Czasznicki, Damasiewicz, de la Veau, Derwalski, Detloff, Dłużniewski, Klejn, Kontowt, Kowaski, Kurpiński, Lubowski, Łazarowicz, Malinowski, Marczewski, Możdżeński, Niedziałkowski, Poper, Przygończyk, Purol, Rowicki, Sendek, Skierski, Sliwiński, Sokołowski, Sokołowski, Szugajew, Szwedziński, Tomaszewski, Tylman, Wasilewski, Wąsicki, Wróbel, Zając,

Oflag II E – Neubrandenburg - 22-02-1941 do 22-01-1944

Batóg, Batsch, Bojanek, Borusewicz, Brzeski, Burski, Damasiewicz, Detloff, Graszka,, Hałaczkiewicz, Jachimiuk, Krzymuski, Madurowicz, Mokracki, Niedziałkowski, Nowicki, Pawłowicz, Poczman, Rościszewski, Rómmel, Sendek, Słojewski, Sokołowski, Szyszko, Wąsicki, Zakrzewski, Zubek,

Przy niektórych zdjęciach podane są imiona, a więc do sprawdzenia czy chodzi o konkretną osobę.

Jeżeli ktoś ma przodka, który był w tych oflagach i nosi w/w nazwisko i jest zainteresowany skanem zdjęcia to proszę o informację.

Wychodzę z założenia, że osób tych już nie dotyczy ustawa o ochronie danych osobowych. Od 1942r upłynęło już 70 lat. Wszyscy na tych zdjęciach mają powyżej 25 lat, więc zakładam, że …

Pozdrawiam
Małgorzata
Pozdrawiam

Małgorzata_Kulwieć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miejsca, ludzie, wydarzenia...”