A daty urodzeń i zgonów są potwierdzone ? Moze wystarczy dotrzeć do aktów.edi pisze:Witam sedrdecznie!azielik pisze:Edi, w Wielkopolsce czyli gdzie? masz jakieś bliższe informacje o rejonie? z jakich lat?
Andrzej
Właśnie w tym problem,że wiem bardzo niewiele.Otóż Janina Maciejewska(1906-1975),córka Jana Maciejewskiego(1877-1950) z Wągrowca i Leokadii z domu Szulc(1879-1956),poślubiła Jana Zielińskiego.Nie wiem gdzie i kiedy wzięli ślub i skąd pochodziła Leokadia.
Pozdrawiam
Edi
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Krych, Ciesielscy, Zielinscy + inne
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Re: Krych,Ciesielscy,Zielinscy
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
-
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Święta racja Edi, sprawdź akty i księgi parafialne, można czasami tam znaleźć dużo informacji.A daty urodzeń i zgonów są potwierdzone ? Moze wystarczy dotrzeć do aktów.
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
Witam!azielik pisze:To sie Edi nie dogadamyja poszukuje śladów rodziny Zielińskich w Wielkopolsce ale na przełomie XVIII/XIX wiek i w XIXwieku.
Andrzej
Szkoda!To popularne nazwisko,więc jest ciężko znaleźć "swoich",jednak nie poddaję się.
Pozdrawiam
Edi
Witaj ponownie!azielik pisze:To sie Edi nie dogadamyja poszukuje śladów rodziny Zielińskich w Wielkopolsce ale na przełomie XVIII/XIX wiek i w XIXwieku.
Andrzej
Mam kolejne pytanie w sprawie Zielińskich.Interesuje mnie Marianna Zielińska ur.ok.1840-1850r.w okolicach Wągrowca.
Pozdrawiam

Edi.
Przeglądając dziś USC Śmigiel wynotowałem dzieci Ludwika Zalewskiego i Franciszki Zielińskiej urodzone w miejscowości Żegrówko:azielik pisze:To sie Edi nie dogadamyja poszukuje śladów rodziny Zielińskich w Wielkopolsce ale na przełomie XVIII/XIX wiek i w XIXwieku.
Andrzej
1879 Domicella
1881 Antoni
1882 Marianna
1885 Franciszka
1887 Weronika
1888 Salomea
1892 Ludwik
1894 Elżbieta
Pozdrawiam
Szymon
-
Szymon a wynotowałeś może coś o Franciszce Zielińskiej? Rodzice, miejsce urodzenia, itd...
Edi, chciałbym ale ja ci nie mogę pomóc w sposób wg. mnie znaczący
. Spróbuj poszukać w ówczesnych miejscowościach w okolicy Wągrowca wsi Stadnica. Może taka wskazówka z bazy małżeństw w AAP cię nakieruje.
Kiedyś ten trop rozpatrywałem ze względu na Jakuba ale to nie są ślady moich Zielińskich.
Andrzej
PS: Müller to młynarz z niemieckiego
Edi, chciałbym ale ja ci nie mogę pomóc w sposób wg. mnie znaczący

i odpowiedź co do tego rekordu z AAPParafia ewangelicka Środa [Schroda], wpis 2e / 1853
Carl August Sorge
Auguste Zelinska ojciec: Jacob Zelinski
Może to być o rodzicach Marianny chociaż 1853 to ciut poza zakresem jaki podałeś, ale może akurat pomoże jak nie tobie to może komuś innemu tu na forum.Chciałbym dodać, że wskazany przez Pana zapis jest wyjątkowo trudny do odczytania. Nie zawiera miejsca urodzenia, a jedynym elementem mogącym pomóc ojciec Augusty, Jakub nazwany został "müller in Stadnica". Nazwa miejscowości może brzmieć podobnie.
Kiedyś ten trop rozpatrywałem ze względu na Jakuba ale to nie są ślady moich Zielińskich.
Andrzej
Witam!azielik pisze:Szymon a wynotowałeś może coś o Franciszce Zielińskiej? Rodzice, miejsce urodzenia, itd...
Edi, chciałbym ale ja ci nie mogę pomóc w sposób wg. mnie znaczący. Spróbuj poszukać w ówczesnych miejscowościach w okolicy Wągrowca wsi Stadnica. Może taka wskazówka z bazy małżeństw w AAP cię nakieruje.
i odpowiedź co do tego rekordu z AAPParafia ewangelicka Środa [Schroda], wpis 2e / 1853
Carl August Sorge
Auguste Zelinska ojciec: Jacob ZelinskiMoże to być o rodzicach Marianny chociaż 1853 to ciut poza zakresem jaki podałeś, ale może akurat pomoże jak nie tobie to może komuś innemu tu na forum.Chciałbym dodać, że wskazany przez Pana zapis jest wyjątkowo trudny do odczytania. Nie zawiera miejsca urodzenia, a jedynym elementem mogącym pomóc ojciec Augusty, Jakub nazwany został "müller in Stadnica". Nazwa miejscowości może brzmieć podobnie.
Andrzej
Bardzo dziękuję za wszelkie rady.Niestety na razie nawet nie wiem gdzie rodzice przyszłej pani Zielińskiej mieszkali,gdzie się pobrali, a także gdzie pani Zielińska przyszła na świat.

Na pewno jeszcze będę prosić o pomoc,gdyż moja przygoda z genealogią dopiero się zaczyna.
Pozdrawiam
Edi
Niestety nie.. to było tak przy okazji, bo bardziej interesował mnie brat wspomnianego. Mam tylko wypisany ze skorowidza USC Śmigiel ślub Ludwika Zaleskiego w miejscowości Karśnice wpis 7/1876. Nie wiem czy to ten sam Ludwik od Franciszki Zielińskiej. Musiałbyć sprawdzić.azielik pisze:Szymon a wynotowałeś może coś o Franciszce Zielińskiej? Rodzice, miejsce urodzenia, itd...
Pozdrawiam
Szymon
-
- Kontakt:
Re: Krych, Ciesielscy, Zielinscy + inne
Właśnie odkryłam że ok 1829 roku w okolicach Krakowa / Olkusza ( tam przypuszczam) urodziła się moja "tacierzysta" praprababcia - Dorota Zielińska ok 1860 roku poślubiła Adama Miskę ( resztę danych dopiero gromadzę)
Pozdrawiam Żaneta
-
Ja się nie przyznaję
, to nie moje rewiry choć kto wie. Masz imiona rodziców Doroty?
Andrzej

Andrzej
-
- Kontakt:
Na razie tylko to co napisałam i nic więcej
Pozdrawiam Żaneta
Witam! Nie jestem pewna, czy już nie byliśmy w kontakcie.... Mam w rodzinie Ciesielskich z Kresów. Nie wiem jeszcze, skąd się wywodzą, ale pierwszych "namierzonych" mam w Kołomyi ok. 1810, tudzieć Michała ur. 1795, ale nie wiem, gdzie...1kazek pisze:Witam![]()
Poszukuje przodkow po nazwiskach![]()
-Krych
-Ciesielscy
-Zielinscy
-Franciszka Borduna zd.Krych
-Maria Zygmuntowicz-Wolny zd.Krych
-Helena Michalczuk zd.Krych
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Anna
Anna
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Skąd Zielińscy?
To co wiem:
Edmund Florkiewicz urodził sić\ę 4 listopada 1875 w Sieciechowicach to jest miejscowość pod Krakowem jego żona miała na imię Marianna z domu Kozińska
Rodzicami Edmunda byli Franciszek i Tekla z Zielińskich.
Stefan
To co wiem:
Edmund Florkiewicz urodził sić\ę 4 listopada 1875 w Sieciechowicach to jest miejscowość pod Krakowem jego żona miała na imię Marianna z domu Kozińska
Stefan
-
- Kontakt:
zetka pisze:Właśnie odkryłam że ok 1829 roku w okolicach Krakowa / Olkusza ( tam przypuszczam) urodziła się moja "tacierzysta" praprababcia - Dorota Zielińska ok 1860 roku poślubiła Adama Miskę ( resztę danych dopiero gromadzę)
Podaję dalsze dane

Dorota Zielińska córka Andrzeja Zielińskiego (s. Grzegorza) i Zofii Nowara - dotychczas wszelkie zapisy w parafii Przeginia
Pozdrawiam Żaneta
-
- Kontakt:
Sieciechowice to raptem kolo 30 km od Przegini być może jest jakiś związek między naszymi ZielińskimiMarszycki pisze:Skąd Zielińscy?
To co wiem:
Stefan

Pozdrawiam Żaneta