UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Perzyński, Lenarczyk
Moderator: Moderatorzy
Perzyński, Lenarczyk
Witam.
Zwracam się z uprzejmą prośbą – czy ktoś z Was w czasie indeksacji ksiąg lub w swoich badaniach spotkał się z nazwiskiem Perzyński i Lenarczyk.
Zależy mi szczególnie na okolicach Łowicza, Głowna, Skierniewic ale nie widomo gdzie nas los rzucił;-). W moich poszukiwaniach bardzo pomógł mi już Peters a także pracownicy AP i USC z Łowicza i inni życzliwi.
Proszę o sygnał.
Pozdrawiam Andrzej Perzyński
Zwracam się z uprzejmą prośbą – czy ktoś z Was w czasie indeksacji ksiąg lub w swoich badaniach spotkał się z nazwiskiem Perzyński i Lenarczyk.
Zależy mi szczególnie na okolicach Łowicza, Głowna, Skierniewic ale nie widomo gdzie nas los rzucił;-). W moich poszukiwaniach bardzo pomógł mi już Peters a także pracownicy AP i USC z Łowicza i inni życzliwi.
Proszę o sygnał.
Pozdrawiam Andrzej Perzyński
Andrzej P
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 8 razy
Re: Perzyński, Lenarczyk
Andrzeju ,nazwisko Lenarczyk w odmianie Lenarcik występowało i występuje w parafii Mniszew.
-widły Pilicy i Wisły.
Bernard
-widły Pilicy i Wisły.
Bernard
Bernard Wdowiak
Bawolec,Wdowiak,Grądziel,Woźniak,Trociński,
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Dzięki, jest możliwe ponieważ spotkałem się już z formą Lenartczykbernard123 pisze:Andrzeju ,nazwisko Lenarczyk w odmianie Lenarcik występowało i występuje w parafii Mniszew.
-widły Pilicy i Wisły.
Bernard
Pozdrawiam
Andrzej P
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 10 razy
Witaj Andrzeju,
nazwisko Lenarcik, Lenarczyk występowało także w parafii Wrociszew i parafii Warka.
Dla przykładu podam swoich przodków:
Mateusz Lenarcik , który zmarł w 1824r. w Michałowie (parafia Wrociszew). Jego syn - Jacenty Lenarcik - zmarł w 1845r. w Niemojewicach (parafia Warka) - w akcie zgonu Jacentego -nazwisko zapisano Lenarczyk.
Pozdrawiam serdecznie Irek
nazwisko Lenarcik, Lenarczyk występowało także w parafii Wrociszew i parafii Warka.
Dla przykładu podam swoich przodków:
Mateusz Lenarcik , który zmarł w 1824r. w Michałowie (parafia Wrociszew). Jego syn - Jacenty Lenarcik - zmarł w 1845r. w Niemojewicach (parafia Warka) - w akcie zgonu Jacentego -nazwisko zapisano Lenarczyk.
Pozdrawiam serdecznie Irek
-
Dodam jeszcze dla ciekawostki, że w akcie ślubu zawartego w 1850 roku w parafii Warka - przez syna Jacentego Lenarcika - Jana, nazwisko pana młodego zostało zapisane jako Linarczyk. Raz jeszcze pozdrawiam - Irek
-
Lenarczykowie z Mniszewa są przodkami mojej żony.(XVIIIw.)
Ci z okolic Warki (parafie: Warka , Wrociszew, Boglewice)i ci z Mniszewa
są zapewne powiązani -chrzcili sobie dzieci.
Bernard
ps.Tadziu , nie wiedziałem o Twoich powiązaniach w moich okolicach.
A może my rodzina?
Ci z okolic Warki (parafie: Warka , Wrociszew, Boglewice)i ci z Mniszewa
są zapewne powiązani -chrzcili sobie dzieci.
Bernard
ps.Tadziu , nie wiedziałem o Twoich powiązaniach w moich okolicach.
A może my rodzina?
Bernard Wdowiak
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Narojczyk ,Miśkiewicz .
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Wspaniały Bernardzie
Wszystkiego najlepszego już w tym roku.
Lenarciki znajduje się z "zestawie" mojego krewnego ,dla którego jestem wujkiem.A on jest w USA.Jak byśmy się cofnęli do lat 1500 - 1600 , hmm, to kto wie?

Wszystkiego najlepszego już w tym roku.
Lenarciki znajduje się z "zestawie" mojego krewnego ,dla którego jestem wujkiem.A on jest w USA.Jak byśmy się cofnęli do lat 1500 - 1600 , hmm, to kto wie?
Tadeusz
Mam wrażenie, że Linarczyk to takie gwarowe zmiękczenie literki "e" w moich stronach często spotykane gdzie Lenart był Linortem a jego żona to Linortka. Więc skoro tak mówiono to i tak zapisano:-)iraslubryczyński pisze:Dodam jeszcze dla ciekawostki, że w akcie ślubu zawartego w 1850 roku w parafii Warka - przez syna Jacentego Lenarcika - Jana, nazwisko pana młodego zostało zapisane jako Linarczyk. Raz jeszcze pozdrawiam - Irek
Niestety żadna gałązka mojego drzewa nie kieruje się w strony, o których piszecie. Zapis o najstarszym Lenarczyku znalazłem w AP w Łowiczu. Miał na imię Wawrzyniec i urodził się we wsi Jamno pod Łowiczem był ojcem Walentego urodzonego w 1823 r. także w Jamnie.
Dziękuję i czakam niecierpliwie na następne wieści.
Andrzej P
-
Andrzeju , przejrzę moich Lenarczyków z nastawieniem na twoich,
może coś znajdę.
Tadziu, już myślałem, że będę miał w rodzinie sławnego genealoga w Twojej osobie
a tu nici...popracuję jednak nad tym XV w.
A może mi się uda.
Dobroci wszelkiej w Nowym Roku.
Bernard
może coś znajdę.
Tadziu, już myślałem, że będę miał w rodzinie sławnego genealoga w Twojej osobie
a tu nici...popracuję jednak nad tym XV w.
A może mi się uda.
Dobroci wszelkiej w Nowym Roku.
Bernard
Bernard Wdowiak
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Narojczyk ,Miśkiewicz .
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
w ASC Bolimów napotkałam taki zapis
Sokołów akt nr 126/1811 urodzona Marcjanna Lenarcik ojciec Kazimierz gospodarz 22 lata matka Teresa Barankowicz 23 lata, świadkowie Wojciech Pokrzywnicki lat 40 z Sokołowa gospodarz gospodarz i Aleksy Baczek? gospodarz
może to jakiś trop?
pozdrawiam Eliza
Sokołów akt nr 126/1811 urodzona Marcjanna Lenarcik ojciec Kazimierz gospodarz 22 lata matka Teresa Barankowicz 23 lata, świadkowie Wojciech Pokrzywnicki lat 40 z Sokołowa gospodarz gospodarz i Aleksy Baczek? gospodarz
może to jakiś trop?
pozdrawiam Eliza
Eliza
-
Witam,
info dla Bernarda, być może coś się przyda?
przeglądając parafię Stromiec natrafiłem na akt ślubu z 1816r. pomiędzy Wincentym Lenarcikiem, l. 32, s. Leonarda i Agnieszki w Mniszewie zamieszkałych, a Magdaleną Malczewską l. 22, c. Pawła i Marianny gospodarzy w Stromieckiej Woli zamieszkałych. W akcie napisano,że Wincenty był młynarczykiem we wsi Gośniewicach parafii Warka.
W 1823r. urodził się im syn Wojciech. Wincenty miał wówczas 30 lat, był młynarzem w Brzeźcach parafii Stromiec. Pozdrawiam serdecznie.
Irek
info dla Bernarda, być może coś się przyda?
przeglądając parafię Stromiec natrafiłem na akt ślubu z 1816r. pomiędzy Wincentym Lenarcikiem, l. 32, s. Leonarda i Agnieszki w Mniszewie zamieszkałych, a Magdaleną Malczewską l. 22, c. Pawła i Marianny gospodarzy w Stromieckiej Woli zamieszkałych. W akcie napisano,że Wincenty był młynarczykiem we wsi Gośniewicach parafii Warka.
W 1823r. urodził się im syn Wojciech. Wincenty miał wówczas 30 lat, był młynarzem w Brzeźcach parafii Stromiec. Pozdrawiam serdecznie.
Irek
-
Irku, bardzo dziękuję za informację.Odnotowuję do dodołączenia . Z całą pewnością Wincenty należy do rodziny, gdyż w Mniszewie
była tylko jedna linia Lenarcików.Moja a raczej mojej żony 6xprabapka , Agnieszka Lenarcikówna wzieła ślub z Kazmierzem
Gozdalikiem w 1748r.
Bernard
była tylko jedna linia Lenarcików.Moja a raczej mojej żony 6xprabapka , Agnieszka Lenarcikówna wzieła ślub z Kazmierzem
Gozdalikiem w 1748r.
Bernard
Bernard Wdowiak
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Narojczyk ,Miśkiewicz .
Było by miło gdybyś znalazła także Perzyńskich i Lenarczykóweliza1952 pisze:w ASC Bolimów napotkałam taki zapis
może to jakiś trop?
pozdrawiam Eliza

Pozdrawiam
Andrzej P