Wykryto AdBlocka: Nasze forum utrzymywane jest z funduszy prywatnych a jego działanie może wesprzeć wyświetlanie reklam. Wesprzyj forum i wyłącz AdBlocka na tej stronie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce:
genealodzy.pl,
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych
Moderator: Moderatorzy
-
azymek5
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 14 razy
autor: azymek5 » czw wrz 15, 2011 10:44 am
Witam!
Po sformatowaniu kompa i ponownym uruchomieniu programu pojawiło się wiele odmiennie zapisanych związków - żona jako pierwsza na miejscu męża. Wiem, że ten problem był kiedyś wyjaśniany, ale nie mogę znaleść wyjaśnienia. Jest (pamiętam trochę) to prosta czynność ...ale jaka?
Edek
-
R-P
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Witam.
W zakładce ,,Związki'' na liście związków klikasz prawym przyciskiem myszki i z menu które Ci się otworzy wybierasz,, Dostosuj kolumny’’ wtedy możesz zamienić miejscami całe kolumny.
Możesz z tego menu też wybrać ,, Zamień miejscami [mąż <->żona]’’ wtedy zamienisz tylko dany związek.
Myślę, że chodzi o to drugie rozwiązanie.
Ryszard.
Ryszard Piaseczny
-
azymek5
- Podziękował/a: 6 razy
autor: azymek5 » śr wrz 21, 2011 11:37 am
Witam!
Dzięki Ryśku za trafną podpowiedź. Okazuje się, że było to pod ręką (myszką

) a ja nie mogłem sobie przypomnieć takiej prostej czynności.Już uczyniłem poprawki.
Edek
-
Bea
- Podziękował/a: 199 razy
- Podziękowano: 183 razy
Dawno nie używałam programu i nie aktualizowałam. Zrobiłam to dziś i patrzę, że zmieniono prezentację nazwiska kobiet, już nie jest
Marianna Kowalska, tylko
Marianna z d. Kowalska.
Może ktoś wie jak wrócić do poprzedniego widoku (bo mnie to strasznie irytuje

).
Beata
-
R-P
Witam.
Jeżeli chodzi tutaj o widok w ,,Formularzu rodziny’’ to należy w formularzu danej osoby ( edytuj) usunąć nazwisko rodowe tej osoby.
Ryszard.
Ryszard Piaseczny
-
Bea
Tak, chodzi o formularz rodzinny. Tyle, że nie chcę usuwać nazwiska rodowego, bo to nazwisko z jakim przychodzi się na świat. U mężczyzn też jest wpisane nazwisko rodowe, a mimo to nie pisze "z d. Kowalski" tylko "Kowalski".
Chciałabym po prostu wrócić do poprzedniej formy wyświetlania nazwiska. Da się to jakoś w opcjach zmienić ?
W tym roku kończy mi się subskrypcja na program i chyba już jej nie przedłużę za 40zł na kolejny rok, bo kolejne zmiany nie przynoszą jakiś rewolucyjnych udogodnień, a wręcz przeciwnie. A wy - wykupujecie co rok subskrypcję na aktualizacje programu ?
Beata
-
R-P
Bea pisze:Tak, chodzi o formularz rodzinny. Tyle, że nie chcę usuwać nazwiska rodowego, bo to nazwisko z jakim przychodzi się na świat.
No to w takiej sytuacji, w tym ,,Formularzu rodziny’’ na samej górze należy odhaczyć ,, Pokaż w związkach nazwisko rodowe''.
Ryszard.
Ryszard Piaseczny
-
Marek_W
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
-
Kontakt:
autor: Marek_W » ndz lis 10, 2013 11:11 am
Witam!
Zacząłem testy programu DG II. W związku z tym bardzo proszę o odpowiedź na dwa pytania:
1. czy można dodać więcej niż dwoje świadków ślubu lub chrzestnych?
2. do czego może być pomocna informacja o znakach zodjaku????
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
dpawlak
autor: dpawlak » ndz lis 10, 2013 11:23 am
Ad 2. Jeśli znasz datę dzienna urodzenia to do niczego co najwyżej do sprawdzenia jej poprawności. Jeśli znasz jedynie datę roczną to uściślasz czas narodzenia do około 30 dni, nieprawdaż?
Ja mam przykład gdzie rodzina nie znała dokładnej daty urodzenia (data urzędowa była fałszywa aby ominąć wojsko przy emigracji z SRR Białoruś do PRL), pamiętano jednak w dzień jakiego świętego się urodził.
-
Bea
Marek_W pisze:Witam!
Zacząłem testy programu DG II. W związku z tym bardzo proszę o odpowiedź na dwa pytania:
1. czy można dodać więcej niż dwoje świadków ślubu lub chrzestnych?
2. do czego może być pomocna informacja o znakach zodjaku????
Pozdrawiam, Marek
Ostatnio tak pozmieniali, że ja już nic nie wiem.... Gdzie jest informacja o znaku zodiaku ? ja nie widzę takiej opcji, a mam ponoć zainstalowaną wersję najnowszą.
Beata
-
anykey
Bea pisze:Gdzie jest informacja o znaku zodiaku ? ja nie widzę takiej opcji, a mam ponoć zainstalowaną wersję najnowszą.
W kolumnie którą można odsłonić/ukryć w zakładce 'Osoby'.

Stanisław
-
Marek_W
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
-
Kontakt:
autor: Marek_W » czw lis 14, 2013 6:46 pm
Dziękuję wszystkim odpowiadającym. Nadal nie rozumiem, w jaki sposób znak zodiaku może pomoc w przybliżonym określeniu daty. Niech mi ktoś powie, gdzie w przeszukiwanych dokumentach pradziadków natknął się na taką wzmiankę??? No, chyba że przodek miał coś wspólnego z wróżbiarstwem?
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
-
Bea
Wiesz, ja myślę, że to taki gadżet. Bo w sumie mając datę urodzin, nie trudno napisać aplikację, która będzie takie dane wstawiać. Przydatne tak samo jak horoskopy w gazetach.
Ja nie używam.
Beata
-
anykey
autor: anykey » czw lis 14, 2013 10:51 pm
Marek_W pisze:Dziękuję wszystkim odpowiadającym. Nadal nie rozumiem, w jaki sposób znak zodiaku może pomoc w przybliżonym określeniu daty.
Ale nawet autorzy programu nie twierdzą że miałoby to służyć podobnym celom, jest dokładnie odwrotnie - na podstawie daty określany jest znak zodiaku i ... tyle - taka ciekawostka.

Stanisław
-
konradus
- Podziękowano: 1 raz
autor: konradus » pn maja 05, 2014 11:52 am
Dzień dobry. Czy ktoś wie gdzie podziało się forum użytkowników programu? Kilka lat miałem przerwę w czynnych poszukiwaniach, a teraz chętnie bym sobie tam zajrzał i poszukał paru odpowiedzi na moje pytania dotyczące nowych wersji, funkcji itp. Pamiętam, że to było dobre źródło informacji na temat programu, nowych funkcji i wielu smaczków w jego działaniu. Może zostało przeniesione albo zlikwidowane?
-- Post scalono 05 maja 2014, 18:09 --
Pytanie już nieaktualne. Dowiedziałem się od Producenta, że forum zostało zlikwidowane 2 lata temu.
Pozdrawiam,
Konrad