UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Re: Ahnenblatt
Witam,
pojawiła się wersja 2.83 programu Ahnenblatt.
Poprawiono zauważone błędy i niedociągnięcia.
Pobrać można tu:pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (6,2 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (7,0 MB)
Gdy pojawią się wszystkie wersje językowe - pobieranie wróci na poprzednie miejsce, tzn. tu
pojawiła się wersja 2.83 programu Ahnenblatt.
Poprawiono zauważone błędy i niedociągnięcia.
Gdy pojawią się wszystkie wersje językowe - pobieranie wróci na poprzednie miejsce, tzn. tu
-
Witam,
z innego forum
Program domyślnie instaluje się na dysku C:Programy/Ahnenblatt. Jeśli chcesz zachować starą wersję, musisz
przed instalacją nowej zmienić nazwę katalogu np: Ahnenblatt2.74. Wtedy nowa wesja utworzy katalog Ahnenblatt
i tam zostanie zainstalowana.
Wersja przenośna nie musi być instalowana na pamięci USB, wystarczy tam przekopiować katalog Ahnenblatt z pobranego
pliku Ahnenblatt.zip.
z innego forum
wersja 2.74 też zapisuje daty w GEDCOM w odpowiednim formacie.Mam zainstalowaną wersję 2.74 mam również 2.82 portable po polsku. Gdy chciałem go pendrafem przenieść na mojego laptopa zainstalował się w wersji niemieckiej.
Ktoś kto instalował mi wersję 2.74 miał problemy z instalacją najnowszej wersji dlatego jest 2.74. Czy na home.pl /mój serwer/ jest możliwe zainstalowania wersji 2.83? Drugie pytanie: czy zainstalowanie tej wersji automatycznie zmieni 2.74 na 2.83?
Pozdrawiam adz
Program domyślnie instaluje się na dysku C:Programy/Ahnenblatt. Jeśli chcesz zachować starą wersję, musisz
przed instalacją nowej zmienić nazwę katalogu np: Ahnenblatt2.74. Wtedy nowa wesja utworzy katalog Ahnenblatt
i tam zostanie zainstalowana.
Wersja przenośna nie musi być instalowana na pamięci USB, wystarczy tam przekopiować katalog Ahnenblatt z pobranego
pliku Ahnenblatt.zip.
-
- Podziękowano: 1 raz
Mam wersję 2.83 i ostatnio zauważyłem ,że podczas wykonywania wykresów potomków wykres "potomków z małżonkami" gubi mi kilka tych samych osób. Występuje to próbach wykresów 4 i kolejnego pokolenia. Przy wykresie "potomków" te osoby SĄ ! Czy to błąd w programie ... czy coś w "mojej wersji " Gdzie może być błąd?
Dariusz
-
Witam,
oraz "układ klasyczny z przodkami partnera probanta". Niestety wystąpiło kilka błędów, które dopiero po poprawieniu zapewnią prawidłowe działanie. Jeśli Twoje wykresy to pilna sprawa, najlepiej skorzystać z jednej z poprzednich wersji. Poprawiona wersja powinna pojawić się za kilka dni
w wersji 2.83 zastosowaną nową metodę wyświetlania przodków i potomków. Jest np. opcja "wszyscy przodkowie/potomkowie"dakalk pisze:Mam wersję 2.83 i ostatnio zauważyłem ,że podczas wykonywania wykresów potomków wykres "potomków z małżonkami" gubi mi kilka tych samych osób. Występuje to próbach wykresów 4 i kolejnego pokolenia. Przy wykresie "potomków" te osoby SĄ ! Czy to błąd w programie ... czy coś w "mojej wersji " Gdzie może być błąd?
oraz "układ klasyczny z przodkami partnera probanta". Niestety wystąpiło kilka błędów, które dopiero po poprawieniu zapewnią prawidłowe działanie. Jeśli Twoje wykresy to pilna sprawa, najlepiej skorzystać z jednej z poprzednich wersji. Poprawiona wersja powinna pojawić się za kilka dni

-
- Podziękował/a: 26 razy
Witam.
Mam program 2.80 beta 4 próbuję wprowadzać dane i ciągle wyskakuje mi komunikat selectGender
co to oznacza .
pozdrawiam
Mam program 2.80 beta 4 próbuję wprowadzać dane i ciągle wyskakuje mi komunikat selectGender
co to oznacza .
pozdrawiam
-
Witam,
Wersja 2.80 beta 4 nie jest najnowszą wersją a beta z reguły służy do testów.
Dostępna jest wersja 2.83 - nie jest to beta.
to oznacza "podaj płeć", masz do wyboru kobieta, mężczyzna lub płeć nieznana.sasok pisze:Witam.
co to oznacza .
pozdrawiam
Wersja 2.80 beta 4 nie jest najnowszą wersją a beta z reguły służy do testów.
Dostępna jest wersja 2.83 - nie jest to beta.
-
- Podziękował/a: 3 razy
Witajcie,
Po zresetowaniu komputera wprowadzilam na nowo programy,w tym Ahnenblatt.
Dzis wprowadzajac nowa osobe -dziecko do istniejacej rodziny ,data urodzin zapisala sie tylko rocznikiem i poprawiajac ja na date z dniem ,miesiacem i rokiem urodzenia zapisuje mi sie tylko rok.Jak moge to poprawic i co zle robie?
Bede zobowiazana za kazda podpowiedz.
Dziekuje i mile wszystkich pozdrawiam
Dzis wprowadzajac nowa osobe -dziecko do istniejacej rodziny ,data urodzin zapisala sie tylko rocznikiem i poprawiajac ja na date z dniem ,miesiacem i rokiem urodzenia zapisuje mi sie tylko rok.Jak moge to poprawic i co zle robie?
Mile pozdrawiam.
Barbara
Mile pozdrawiam.
Barbara
-
Witam,
Dlatego tak ogólnie dla wersji 2.83
1. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Ogólne ostatnia pozycja Automatyczna korekta daty w czasie wpisywania - "ptaszek"
2. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Gedcom-Import - ustaw format daty
3. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Sprawdzenie poprawności- sprawdzaj, czy podane daty są realne oraz ...czy pola z datą są zgodne ze standardem GEDCOM powinny być "zaptaszkowane"
4. z górnej listwy menu Pliki/Właściwości.../format daty - też ustawić.
5. Wyłączyć program Ahnenblatt (jeśli program pyta czy zapisać zmiany - zapisać
Po ponownym uruchomieniu programu powinno być wszystko prawidłowo.
nie podajesz, którą wersję programu używasz i czy daty pozostałych osób są prawidłowe.BabarPL pisze:Witajcie,
Dlatego tak ogólnie dla wersji 2.83
1. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Ogólne ostatnia pozycja Automatyczna korekta daty w czasie wpisywania - "ptaszek"
2. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Gedcom-Import - ustaw format daty
3. z górnej listwy menu Ekstra/Opcje.../Sprawdzenie poprawności- sprawdzaj, czy podane daty są realne oraz ...czy pola z datą są zgodne ze standardem GEDCOM powinny być "zaptaszkowane"
4. z górnej listwy menu Pliki/Właściwości.../format daty - też ustawić.
5. Wyłączyć program Ahnenblatt (jeśli program pyta czy zapisać zmiany - zapisać
Po ponownym uruchomieniu programu powinno być wszystko prawidłowo.

-
- Podziękował/a: 3 razy
Dobry wieczor,
Dziekuje serdecznie za szybka odpowiedz.
Musialam poprawic punkt 2 i punkt 4,reszta byla OK.
Przepraszam ze nie napisalam o ktora wersje chodzi-to ostatnia 2.83.
Lubie pracowac na Ahnenblacie,w swoim czasie sledzac forum poznalam program dzieki Waszym opiniom.
Korekte zrobilam,daty wyswietlaja sie jak przed resetem komputera.
Z wyrazami wdziecznosci,mile pozdrawiam.
Barbara
Dziekuje serdecznie za szybka odpowiedz.
Musialam poprawic punkt 2 i punkt 4,reszta byla OK.
Przepraszam ze nie napisalam o ktora wersje chodzi-to ostatnia 2.83.
Lubie pracowac na Ahnenblacie,w swoim czasie sledzac forum poznalam program dzieki Waszym opiniom.
Korekte zrobilam,daty wyswietlaja sie jak przed resetem komputera.
Z wyrazami wdziecznosci,mile pozdrawiam.
Barbara
Mile pozdrawiam.
Barbara
Mile pozdrawiam.
Barbara
-
Witam,
pojawiła się wersja 2.84 programu Ahnenblatt.
Poprawiono szczególnie generowanie tablic oraz szybkość działania programu np. zapisu danych.
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
pojawiła się wersja 2.84 programu Ahnenblatt.
Poprawiono szczególnie generowanie tablic oraz szybkość działania programu np. zapisu danych.
-
Witam,
w wersji 2.84 znalazł się błąd, który mógł powodować zawieszanie się programu w czasie zapisu danych.
Autor zareagował błyskawicznie i pod powyższym adresem
jest dostępna wersja 2.85, która nie ma tego błędu
w wersji 2.84 znalazł się błąd, który mógł powodować zawieszanie się programu w czasie zapisu danych.

Autor zareagował błyskawicznie i pod powyższym adresem
jest dostępna wersja 2.85, która nie ma tego błędu

Dzień dobry,
Podczas uzupełniania bazy, tworząc nową osobę, mam do wyboru tylko Nazwisko rodowe konkretnej osoby.
I tak, jeśli w którymś momencie jedna z osób zawarła związek, to nie mam gdzie wpisać aktualnego nazwiska i/lub pozostawienia panieńskiego/rodowego.
Jak sobie z tym radzicie?
Podczas uzupełniania bazy, tworząc nową osobę, mam do wyboru tylko Nazwisko rodowe konkretnej osoby.
I tak, jeśli w którymś momencie jedna z osób zawarła związek, to nie mam gdzie wpisać aktualnego nazwiska i/lub pozostawienia panieńskiego/rodowego.
Jak sobie z tym radzicie?
-
Witam,
pojawiła się wersja 2.86 programu Ahnenblatt.
Trzeba pobrać plik instalacyjny Full Version (6,2 MB).
Dla wersji przenośnej - Zip Version (7,0 MB)
Poprawiono szczególnie generowanie tablic oraz błędy powstałe przy łączeniu osób.
pojawiła się wersja 2.86 programu Ahnenblatt.
Trzeba pobrać plik instalacyjny Full Version (6,2 MB).
Dla wersji przenośnej - Zip Version (7,0 MB)
Poprawiono szczególnie generowanie tablic oraz błędy powstałe przy łączeniu osób.
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 14 razy
- Kontakt:
Witam,
Pytanie do osób które korzystają z programu. Jak u Was z szybkością najnowszej wersji programu.
Ja cały czas do tej pory używałem wersji 2,74. Dziś skusiłem się na aktualizację programu i cieszą mnie wszystkie nowe opcje, ale przeraża szybkość programu. Wcześniej wszystko działało "od kliknięcia", a teraz czekam po 5-10 sekund od kliknięcia aż mi się załaduje dana osoba. Czy coś się może na komputerze kłócić z programem, albo może brak mi jakiegoś dodatku że tak słabo to chodzi?
Pozdrawiam,
Marcin
Edycja:
Ok, nie ma już pytania. Po przeinstalowaniu programu miałem w właściwościach przy formacie daty ustawiony "/", a w pliku wszędzie daty wpisywałem z kropką. Po zmianie ustawień z slasha na kropkę program chodzi super
Pytanie do osób które korzystają z programu. Jak u Was z szybkością najnowszej wersji programu.
Ja cały czas do tej pory używałem wersji 2,74. Dziś skusiłem się na aktualizację programu i cieszą mnie wszystkie nowe opcje, ale przeraża szybkość programu. Wcześniej wszystko działało "od kliknięcia", a teraz czekam po 5-10 sekund od kliknięcia aż mi się załaduje dana osoba. Czy coś się może na komputerze kłócić z programem, albo może brak mi jakiegoś dodatku że tak słabo to chodzi?
Pozdrawiam,
Marcin
Edycja:
Ok, nie ma już pytania. Po przeinstalowaniu programu miałem w właściwościach przy formacie daty ustawiony "/", a w pliku wszędzie daty wpisywałem z kropką. Po zmianie ustawień z slasha na kropkę program chodzi super

Witam,
Od kilku dni testuje program Ahnenblatt i napotkałem jeden problem, który nie wiem jak obejść. Otóż korzystałem kiedyś z Family Tree Builder, przesiadka na Ahnenblatt odbyła się bez problemów. Teraz chce się przesiąść na GenoPro, ale przy zapisywaniu w formacie ged przez program Ahnenblatt i imporcie w innym programie gubią mi się polskie literki ł,ś,ć itp. Przypuszczam że problem leży w kodowaniu pliku ged gdyż ten z FTB był w UTF-8 a ten z Ahnenblatt jest w ANSI. W związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość zapisu przez Ahnenblatt w kodzie UTF-8, jeżeli tak to gdzie to zmienić, a jeżeli nie to jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Łukasz
Od kilku dni testuje program Ahnenblatt i napotkałem jeden problem, który nie wiem jak obejść. Otóż korzystałem kiedyś z Family Tree Builder, przesiadka na Ahnenblatt odbyła się bez problemów. Teraz chce się przesiąść na GenoPro, ale przy zapisywaniu w formacie ged przez program Ahnenblatt i imporcie w innym programie gubią mi się polskie literki ł,ś,ć itp. Przypuszczam że problem leży w kodowaniu pliku ged gdyż ten z FTB był w UTF-8 a ten z Ahnenblatt jest w ANSI. W związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość zapisu przez Ahnenblatt w kodzie UTF-8, jeżeli tak to gdzie to zmienić, a jeżeli nie to jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam
Łukasz