to jest błąd w opisie (niezakualizowany opis), po pobraniu instaluje się wersja 2.91.elgra pisze:W miejscu jak zwykle widzę tylko wersje 2.90 !
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Re: Ahnenblatt
Witam,
-
Witam,
autor programu, po zauważeniu kilku błędów i poprawieniu, opublikował
wersję 2.92 programu Ahnenblat.
Do pobrania jest pod starym adresem: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (6,5 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (7,3 MB)
Bożena, nic nie wiem o wersji na Androida
autor programu, po zauważeniu kilku błędów i poprawieniu, opublikował
wersję 2.92 programu Ahnenblat.
Do pobrania jest pod starym adresem: pobieranie
Bożena, nic nie wiem o wersji na Androida

-
Nie sądzicie, że wersja na androida byłaby dosyć kłopotliwa w edycji? Chyba, że chodzi o jakieś większe tablety. Można byłoby zebrać wszystkie porady udzielone tutaj na 29 stronach i zrobić z nich oddzielny, przypięty wątek.
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...
-----------------------------
Szukam informacji o rodzinie Zaboklickich z par. Korytnica pow. węgrowski
-----------------------------
Szukam informacji o rodzinie Zaboklickich z par. Korytnica pow. węgrowski
-
- Podziękował/a: 50 razy
- Podziękowano: 17 razy
- Kontakt:
Używa może ktoś z was Ahnenblatta na linuksie pod wine ?
Paweł Krzewicki
http://www.krzewicki.com.pl
http://www.krzewicki.com.pl
-
Witajcie,
czy da się nadać grupowo jakąś informację np. miejsce zamieszkania lub wyznanie? Bo po kolei klikać na każdego i wklejać ten sam tekst to mało ciekawe.
Gdzie można wpisać tytuł szlachecki? Bo na przestrzeni lat jednych nazywali szlachcic, dziedzic częściowy lub gospodarz. Jako zawód można taką informację zamieścić? Brakuje mi też miejsca gdzie można byłoby wpisać miejsce zamieszkania by śledzić przeprowadzki. Chyba w MyHeritage jest to możliwe.
czy da się nadać grupowo jakąś informację np. miejsce zamieszkania lub wyznanie? Bo po kolei klikać na każdego i wklejać ten sam tekst to mało ciekawe.
Gdzie można wpisać tytuł szlachecki? Bo na przestrzeni lat jednych nazywali szlachcic, dziedzic częściowy lub gospodarz. Jako zawód można taką informację zamieścić? Brakuje mi też miejsca gdzie można byłoby wpisać miejsce zamieszkania by śledzić przeprowadzki. Chyba w MyHeritage jest to możliwe.
Nie da się, a przynajmniej w starszych wersjach.marcinzabo pisze:Witajcie,
czy da się nadać grupowo jakąś informację np. miejsce zamieszkania lub wyznanie?
Ahnenblatt jest stosunkowo ubogi jeśli chodzi o ilość informacji kwalifikowanych (tzn takich które mają swoje znaczniki rozróżniające rodzaj danych), bo oczywiście wszystko można wpisać w uwagach ale przecież nie o to chodzi. Dlatego nie używam tego programu do tworzenia bazy danych, a tylko do rysowania drzew utworzonych w innych programach. Nawet w tym ma swoje wady, wciąż czekam na poprawne wyświetlanie danych o ślubach i dopiero wtedy zainstaluję sobie nowszą wersję.Chyba w MyHeritage jest to możliwe.
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Co masz na myśli mówiąc "poprawne wyświetlanie danych o ślubach" ?dpawlak pisze:wciąż czekam na poprawne wyświetlanie danych o ślubach i dopiero wtedy zainstaluję sobie nowszą wersję.
Ostatnia wersja podaje obok daty też miejsce ślubu.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
Jest zakładka nazwisko i tam mozna wpisywać, tytuł, prefix, sufix.marcinzabo pisze: Gdzie można wpisać tytuł szlachecki? Bo na przestrzeni lat jednych nazywali szlachcic, dziedzic częściowy lub gospodarz. Jako zawód można taką informację zamieścić?
Ale to o czym piszesz to nie są żadne tytuły. To okreslenia stanu lub zawodu a czasem dwa w jednym. ;-)
Wpisywać w pozycję zawód mozesz co chcesz.
Najlepeij sobie ściagnij wersje przenośną i sprawdź czy ci program pasuje. To nic nie kosztuje i nawet nie trzeba jej instalować.
Dopiero ostatnia? Czekam na to już kilka lat.Ostatnia wersja podaje obok daty też miejsce ślubu.
Program uwzględnia też śluby cywilne?
Według informacji sprzed roku miał uwzględniać dopiero w wersji 3.0
Jeśli będzie wyświetlał na wydruku informacje o obu ślubach lub chociaż o wcześniejszym,
to dopiero ta zmiana mnie usatysfakcjonuje.
-
Korzystam z tego programu ale tak zaczęło mnie to zastanawiać gdzie najlepiej wpisać takie dane. Wiem, że można takie dane traktować jako zawód i chyba tak będzie najlepiej. Wiem, że to nie tytuły tylko przydatne określenie pozwalające na ocenę pochodzenia.h_bosch pisze:Jest zakładka nazwisko i tam mozna wpisywać, tytuł, prefix, sufix.
Ale to o czym piszesz to nie są żadne tytuły. To okreslenia stanu lub zawodu a czasem dwa w jednym. ;-)
Wpisywać w pozycję zawód mozesz co chcesz.
Najlepeij sobie ściagnij wersje przenośną i sprawdź czy ci program pasuje. To nic nie kosztuje i nawet nie trzeba jej instalować.
Jakie program polecasz, który ma bardziej rozbudowane pola z informacjami?dpawlak pisze:Ahnenblatt jest stosunkowo ubogi jeśli chodzi o ilość informacji kwalifikowanych (tzn takich które mają swoje znaczniki rozróżniające rodzaj danych), bo oczywiście wszystko można wpisać w uwagach ale przecież nie o to chodzi. Dlatego nie używam tego programu do tworzenia bazy danych, a tylko do rysowania drzew utworzonych w innych programach. Nawet w tym ma swoje wady, wciąż czekam na poprawne wyświetlanie danych o ślubach i dopiero wtedy zainstaluję sobie nowszą wersję.
-
Witam,
pojawiła się wersja 2.93 programu Ahnenblatt.
Pobrać można tu: pobieranie
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
pojawiła się wersja 2.93 programu Ahnenblatt.
-
Witam,
pojawiła się wersja 2.94 programu Ahnenblatt.
Bardzo ważna poprawka dla użytkowników, wykorzystujących współrzędne
geograficzne przy zarządzaniu miejscowościami. Poprzednia wersja "obcinała"
sekundy przy przeliczaniu stopni na dziesiętne i odwrotnie.
pojawiła się wersja 2.94 programu Ahnenblatt.
Bardzo ważna poprawka dla użytkowników, wykorzystujących współrzędne
geograficzne przy zarządzaniu miejscowościami. Poprzednia wersja "obcinała"
sekundy przy przeliczaniu stopni na dziesiętne i odwrotnie.
-
Panie Józefie,
ratunku, po kilkuletnim zaniedbaniu mojego drzewa - zmian komputerów, przenoszeniu danych i plików dziś wróciłam do pracy ....ku mojemu zaskoczeniu nagle mam 1300 osób w drzewie i osoby powtarzają się po 4 razy ....szok. Co teraz ? Ahnenblatt pokazuje błędów 413 ! ale jak je naprawić? pliki były przenoszone z PAF przed gedcom do Ahn no i mam . nie ma siły na ponowne wpisywanie 300 osób .Błagam o pomoc.
z pozdrowieniami
ALina Kowalska
ratunku, po kilkuletnim zaniedbaniu mojego drzewa - zmian komputerów, przenoszeniu danych i plików dziś wróciłam do pracy ....ku mojemu zaskoczeniu nagle mam 1300 osób w drzewie i osoby powtarzają się po 4 razy ....szok. Co teraz ? Ahnenblatt pokazuje błędów 413 ! ale jak je naprawić? pliki były przenoszone z PAF przed gedcom do Ahn no i mam . nie ma siły na ponowne wpisywanie 300 osób .Błagam o pomoc.
z pozdrowieniami
ALina Kowalska
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)