Witam.
Mam problem jak zapisać następująca sytuację.
Mam wywód przodków z 1795r. z terenu Wileńszczyzny, który bardzo skrótowo podaje przodków wywodzącego się to jest Franciszka Stalewskiego syna Stanisława.
Zapis wygląda następująco:
W 1514r. 2 braci Jan i Antoni Stalewscy otrzymują nadania od Zygmunta Starego
następnie jest przeskok do 1676r gdzie wywód wymienia 3 braci Jana, Józefa i Andrzeja Stalewskich.
Następnie podany jest taki zapis:
z tych braci urodził się Mikołaj Stalewski dziad wywodzącego się Franciszka syna Stanisława Stalewskiego.
Jak to zapisać w drzewie.
Mikołaj jest moim 6 x pradziadkiem i mam to wszystko udokumentowane: spisy rodzin i dokumenty metrykalne.
Drugi problem.
Prapradziadek miał 2 braci Konstantego i Bolesława Stalewskich
O Konstantym wiem tylko ,że był. Natomiast Bolesława rodzinę mam rozpoznaną i rozpisaną w drzewie na podstawie wywiadu rodzinnego.
Bolesław miał syna Antoniego i córkę Helenę, która wyszła za mąż za Stanisława Dziedziula i urodził im się syn Witold.
Dostałem w tych dniach metrykę chrztu Witolda Dziedziula ur. Kargopol gub. Ołuniecka rejon Archangielska.
Napisano, że Witold Dziedziul jest synem Stanisława Dziedziula i Heleny Stalewsckiej córki Konstantego- czyli przekazy rodzinne są nie do końca
prawdziwe.
Jak można całą rodzinę Heleny Dziedziul odpiąć od Bolesława i dopiąć ją Konstantego a jest tego trzydzieści osób.
Trzeba przepisywać ręcznie każdą osobę czy jest inny sposób, żeby przenieść całą gałązkę.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jak to zrobić - Myheritage
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 141
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: jak to zrobić - Myheritage
W MyH bez kłopotów wykonuje się takie działania (dawniej w moikrewni wymagało to pomysłowych procedur).
1. Ustawiasz się w drzewie na Helenie
2. Klikasz "duży plus" i wybierasz opcję "usuń połączenie"
3. Do wyboru pojawiają się dwie opcje: "z rodzicami" i "z partnerem" (czasem jest tylko jedna, gdy partnerów więcej to może być lista). Wybierasz właściwą, akceptujesz i wówczas drzewo rozdziela się na dwie części (chyba, że jest jeszcze w innym miejscu spięte), ale to w niczym nie szkodzi, można mieć takich swobodnych gałęzi więcej.
4. Po rozdzieleniu wyświetla się nowy wygląd drzewa dla odłączonego profilu.
5. Korzystając ponownie z "dużego plusa" wybierasz opcję "połącz z istniejącą osobą"
6 Do wyboru pojawiają się znów opcje, a po wybraniu jednej z nich okienko zapraszające do wpisywania tej "istniejącej osoby"
7. Tworzy się lista potencjalnych wyborów, gdy dokonasz wyboru i go potwierdzisz, to gałąź dołączy się we wskazany przez wybory sposób i ponownie zostanie wyświetlony aktuallny podgląd drzewa dla obrabianego profilu.
A wszystkie wskazane operacje realizowane są równocześnie dla całej podpiętej do profilu gałęzi bez utraty jakichkolwiek danych
1. Ustawiasz się w drzewie na Helenie
2. Klikasz "duży plus" i wybierasz opcję "usuń połączenie"
3. Do wyboru pojawiają się dwie opcje: "z rodzicami" i "z partnerem" (czasem jest tylko jedna, gdy partnerów więcej to może być lista). Wybierasz właściwą, akceptujesz i wówczas drzewo rozdziela się na dwie części (chyba, że jest jeszcze w innym miejscu spięte), ale to w niczym nie szkodzi, można mieć takich swobodnych gałęzi więcej.
4. Po rozdzieleniu wyświetla się nowy wygląd drzewa dla odłączonego profilu.
5. Korzystając ponownie z "dużego plusa" wybierasz opcję "połącz z istniejącą osobą"
6 Do wyboru pojawiają się znów opcje, a po wybraniu jednej z nich okienko zapraszające do wpisywania tej "istniejącej osoby"
7. Tworzy się lista potencjalnych wyborów, gdy dokonasz wyboru i go potwierdzisz, to gałąź dołączy się we wskazany przez wybory sposób i ponownie zostanie wyświetlony aktuallny podgląd drzewa dla obrabianego profilu.
A wszystkie wskazane operacje realizowane są równocześnie dla całej podpiętej do profilu gałęzi bez utraty jakichkolwiek danych
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
AUTOR TEMATU - Posty: 141
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dzięki za opisanie krok po kroku jak przenieść cała gałązkę Heleny do innego ojca.
Czy nie masz pomysłu jak zapisać przodków
Mam wywód przodków z 1795r. z terenu Wileńszczyzny, który bardzo skrótowo podaje przodków wywodzącego się to jest Franciszka Stalewskiego syna Stanisława.
następnie jest przeskok do 1676r gdzie wywód wymienia 3 braci Jana, Józefa i Andrzeja Stalewskich.
z tych braci urodził się Mikołaj Stalewski dziad wywodzącego się Franciszka syna Stanisława Stalewskiego.
Mikołaj jest moim 6 x pradziadkiem i mam to wszystko udokumentowane: spisy rodzin i dokumenty metrykalne.
Pozdrawiam
Jurek Solecki
Czy nie masz pomysłu jak zapisać przodków
Pozdrawiam
Jurek Solecki
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 1 raz
Mam pytanie do osób biegłych przy wprowadzaniu danych do myheritage.Nie mogę umieścić ogłoszenia w myheritage, mimo że witryna po napisaniu ogłoszenia i kliknięciu zapisz sygnalizuje, że ogłoszenie zostało wprowadzone, a fizycznie go nie ma.Proszę o pomoc.Z góry bardzo dziękuję
Roman Przybyłowicz
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Po zaimportowaniu drzewa z pliku ged, przy próbie przejścia do drzewa genealogicznego, jako osoba "startowa" ustawiana jest jakaś osoba z zupełnie bocznej gałęzi.
Jak i co zmienić bym jako początek podglądu drzewa pokazywał się ja?
OK, znalazłem. Dla potomnych: Start -> Konto strony -> Strona domowa -> zakładka Inne -> Drzewo genealogiczne/Wybierz osobę -> Konkretna osoba
Jak i co zmienić bym jako początek podglądu drzewa pokazywał się ja?
OK, znalazłem. Dla potomnych: Start -> Konto strony -> Strona domowa -> zakładka Inne -> Drzewo genealogiczne/Wybierz osobę -> Konkretna osoba
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski