autor: apteros » ndz kwie 19, 2009 1:59 am
Witam,
mam parę solidnych problemów, nie zauważyłam, żeby się te kwestie w dyskusji pojawiły, ale może nie dopatrzyłam się, w każdym razie wdzięczna będę za oświecenie mnie jeśli problem wynika tylko z mego początkującego poziomu opanowania programu:)
zacznę od informacji że plik wygenerowałam z moichkrewnych, gdzie rozpoczęliśmy budowę drzewa, ale skąd uciekliśmy bo nie chcemy być upublicznieni. ale może te problemy pochodzą z innego sposobu sortowania materiału w obu miejscach?
1. dodane rodzeństwo układa się alfabetycznie lub inaczej, ale nigdy według starszeństwa - i to samo potem mam gdy chcę drukować tablice - ułożone są poszczególne rodzeństwa różnorodnie, bez jednej stałej zasady. a wpisywaliśmy chronologicznie (tam gdzie było wiadomo oczywiście, ew. na początek bez dat urodzenia jeśli nie były ustalone).
2. ciocia miała trzech mężów, na tablicy daty ślubu pojawiają się tylko dla dwóch, ponieważ z trzecim połączenie jest nie u dołu, a po środku-za ramkami, wyglądają jakby byli bez ślubu
3. dwaj bracia pobrali sobie za żony dwie siostry - nie umiem wybrać opcji tablicy tak, żeby było to widać
4. już kiedyś o to pytałam, ale przemknęło bez echa - jak zrobić, żeby było widać, że para nie zalegalizowała związku - pyta mnie o to program tylko gdy dopisuję rodziców do dziecka, a niestety nie pyta gdy dopisuję partnera komuś... w efekcie niektórzy mogą się poczuć dotknięci gdy zobaczą wydrukowane drzewo z obrączkami przy osobie, która raczyła czniać swoją odpowiedzialność i zostawić lubą z dzieckiem nieuznanym...
5. marzy mi się oczywiście również usprawnienie drukowania tablicy, żeby była nawet bardziej rozciągnięta ale bez tych skośnych linii i bez przesuwania potomków w miarę miejsca... no ale cóż... na szczęście drzewa i tak drukuje się dla poszczególnych linii a nie dla całej sieci koligacyjnej:)
pozdrawiam serdecznie, licząc na to iż dzięki Waszym światłym radom odkryję, że nie program ma luki, tylko jam coś pobałaganiła.