UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ahnenblatt

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Re: Ahnenblatt

Post autor: Topol » wt wrz 06, 2016 9:26 pm

Witam,
daniel_janus pisze:Dopiszę. Moje uwagi do Ahnenblatt wersja 2.95a, nadal są aktualne. Dalej nie wyświetla się nazwisko po mężu, oczywiście po wpisaniu go w odpowiednią rubrykę. 2.94 działał bezbłędnie w tej materii.
Co do daty w wersji Gedcom. Powinno się pisać rok-miesiąc-dzień. Co jednak, jak zaistnieje potrzeba poprawić np: 300 dat? Dlatego proponuję odszukać tabelę i zezwolić programowi na ignorowanie daty wpisanej niezgodnie z Gedcom
sposób wyświetlania nazwiska w wersji 2.94 był błędny i zostało to poprawione w najnowszej wersji. ;(
Opcja Ekstra/Opcje.../Sprawdzanie poprawności pozwala wyłączyć komunikaty o niezgodności ze standardem GEDCOM. :)
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

daniel_janus
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: daniel_janus » wt wrz 06, 2016 10:56 pm

Witam cyt: "sposób wyświetlania nazwiska w wersji 2.94 był błędny i zostało to poprawione w najnowszej wersji." Z całym szacunkiem pozwolę sobie na zaprzeczenie temu zdaniu. Sprawdziłem ponownie jak wyświetla się w 2.94 po "najechaniu" na kursorem na nazwisko żony i pokazuje prawidłowo nazwisko męża. Uwaga Po kliknięciu w wygląd należy wskazać > pokazuj imię na początku.
W Wersji 2.95a ten sposób nie działa Czy tylko u mnie?
Natomiast co do dat. W rzeczy samej, należy wyłączyć komunikat o niezgodności ze standardem GEDCOM

hexon78
Podziękował/a: 50 razy
Podziękowano: 17 razy
Kontakt:

Post autor: hexon78 » śr wrz 07, 2016 7:22 am

daniel_janus pisze: Sprawdziłem ponownie jak wyświetla się w 2.94 po "najechaniu" na kursorem na nazwisko żony i pokazuje prawidłowo nazwisko męża. Uwaga Po kliknięciu w wygląd należy wskazać > pokazuj imię na początku.
U mnie też nie działa. :(

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » śr wrz 07, 2016 9:50 am

Witam,
daniel_janus pisze:... Sprawdziłem ponownie jak wyświetla się w 2.94 po "najechaniu" na kursorem na nazwisko żony i pokazuje prawidłowo nazwisko męża. Uwaga Po kliknięciu w wygląd należy wskazać > pokazuj imię na początku.
...
i właśnie ten sposób pokazywania "nazwiska po mężu" był niezgodny ze standardem GEDCOM i został zmieniony. W wersji 2.93 też tak było.
Cytat z opisu wesji 2.95 podanego przez autora programu:"BUG BEHOBEN: GEDCOM-Export: in NAME-Zeile jetzt immer Geburtsname (auch bei gesetzter Option "Textbausteine / Nachname / Ehename") " koniec cytatu.
pozdrawiam
Józef Topoliński

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » śr wrz 07, 2016 5:10 pm

Autor ma prawo twierdzić że tak być powinno. Mnie jednak odpowiada wersja wyświetlania nazwiska męża pod nazwiskiem rodowym żony. De gustibus non est disputandum :D

Awatar użytkownika

bożena
Podziękował/a: 34 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: bożena » pt paź 07, 2016 12:30 am

Nie mogę pobrać tego programu. Czy został zmieniony link ?
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » pt paź 07, 2016 7:31 am

Jeszcze raz podaję CI link do poprania wystarczy w niego kliknąć.

http://www.ahnenblatt.com/downloads/absetup.exe

dakalk

Post autor: dakalk » pt paź 07, 2016 7:21 pm

Witam,
po ostatniej aktualizacji do najnowszej wersji program wyświetla mi "problem z wygenerowaniem tablicy". Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu problem pozostał.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » sob paź 08, 2016 10:15 am

Witam,
pojawiła się wersja 2.95c programu Ahnenblatt.
Pobrać można tu: pobieranie
Trzeba pobrać plik instalacyjny absetup.exe (6,8 MB).
Dla wersji przenośnej - Ahnenblatt.zip (7,6 MB)
Usunięte zostały zauważone błędy i inne niedociągnięcia.
Jeśli ktoś pobrał już wcześniej plik instalacyjny, powinien pobrać i zainstalować
ponownie. Kilka błędów zostało natychmiast poprawionych i dlatego dodano literkę c. Jeśli ktoś już wcześniej pobrał 2.96, 296a lub 2.96b powinien jeszcze
raz pobrać i zainstalować wersję 2.96c. Jako nowe dodano Listę miejscowości z występującymi w nich nazwiskami osób oraz Listę nazwisk ze szczegółami występowania. Niektóre wyrażenia nie są jeszcze przetłumaczone i w tych miejscach pojawiają się angielskie opisy. Będzie to wkrótce uzupełnione.

Bożena
jest możliwość, że trafiłaś na moment zmiany wersji programu i nie mogłaś pobrać. Spróbuj teraz z wersją 2.96c.

dakalk
podobny problem występuje jeśli tablica jest "za duża" i przekracza wydajność komputera. Napisz trochę o wersji Windows, wersji programu, ilości osób oraz przy jakiej konfiguracji
problem nie występował?
pozdrawiam
Józef Topoliński

dakalk

Post autor: dakalk » ndz paź 09, 2016 8:22 pm

Witam,
Po trzech dniach problem sam się rozwiązał i program zaczął generować tablicę. W tym czasie nic nie było robione przy programie ani żadna aktualizacja nie była instalowana na komputerze.
Pozdrawiam
Dariusz

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » wt paź 11, 2016 10:16 am

Ubolewam nad tym, że autor nie powrócił w poprawionym 2.96c do koncepcji wyświetlania nazwisk po mężu, po "najechaniu" kursorem na nazwisko panieńskie żony. To było duże ułatwienie dla odwiedzających stronę ahnenblatt.
Mam pytanie dotyczące tablicy. Czy jest możliwa do wydrukowania wersja tablicy w A4 bez konieczności sklejania jej w całość?
Gdyby była taka możliwość to pisanie biografii poparte "stronową" grafiką /nie cała tylko wybierana strona/ byłoby dużym ułatwieniem.
Pozdrawiam d-j

hexon78
Kontakt:

Post autor: hexon78 » wt paź 11, 2016 8:36 pm

U mnie po aktualizacji do najnowszej wersji 2,96c występuje dziwny błąd z literą "ą"
Mianowicie przy wpisywaniu nazwy miejscowość wszystko jest ok do momentu kiedy występuje "ą". Po próbie wpisania np. Sądek kasuję się wyraz i w oknie pozostaję samo ą i nic dalej sie nie da pisać ?
Tylko ja mam taka przypadłość ?
System Win 7 64

Pozdrawiam

daniel_janus

Post autor: daniel_janus » śr paź 12, 2016 9:59 am

SĄDEK masz odpowiedź! U mnie na zaraz na początku wszystkie polskie znaki nie "pisały się" Spanikowałem., że znowu coś pokręciłem. Włączyłem przywracanie systemu i poprawiło się. Pisze.... SĄDEK
Na tłumaczenie czekam bądź cierpliwy.

zbyszek92

Post autor: zbyszek92 » śr paź 12, 2016 11:15 am

Witam Wszystkich
Po wgraniu wersji programu 2.96c i najnowszej kompilacji windows10 nie generuje żadnych tablic ani przodków ani potomków, nic nie daje reset programu ahnenblatt, nie chcę wracać do starszej wersji 10, proszę o pomoc co dalej robić?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » śr paź 12, 2016 12:00 pm

Witam,
hexon78 pisze:U mnie po aktualizacji do najnowszej wersji 2,96c występuje dziwny błąd z literą "ą"
Mianowicie przy wpisywaniu nazwy miejscowość wszystko jest ok do momentu kiedy występuje "ą". Po próbie wpisania np. Sądek kasuję się wyraz i w oknie pozostaję samo ą i nic dalej sie nie da pisać ?
Tylko ja mam taka przypadłość ?
System Win 7 64

Pozdrawiam
jak pisał autor, wersja 2.96 nie powstała "pod szczęśliwą gwiazdą" ;(
Sprawdzałem na "Vista" i na "Windows 10" i literka ą sprawia kłopoty.
Ale u mnie jest tak, że mogę dalej pisać a później wracam kursorem na początek
wyrazu i dopisuję S. W podanym przykładzie piszę najpierw ądek a później S.
Program to zapamiętuje i w dalszej pracy nie zauważyłem problemów z nazwą Sądek.
Mimo to autor będzie musiał to poprawić.
pozdrawiam
Józef Topoliński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”