Witam.
Czy istnieje w programie FTB funkcja, by przy wydruku drzewa podane było nazwisko rodowe kobiety?
Przy większej ilości dzieci, używania tych samych imion, mam po kilka kobiet noszących to samo imię i nazwisko.
Jedyna możliwość to przy nazwisku po zamążpójściu w nawiasie dodać rodowe.
Względnie zamienić nazwiska miejscami , ale to było by przekłamanie.
Chodzi o podstawową wersję programu nie publikowaną na zewnątrz z dowolną ilością osób w drzewie.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
MyHeritage Family Tree Builder -nazwiska kobiet.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 391
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Re: MyHeritage Family Tree Builder -nazwiska kobiet.
Donato; nie używam wymienionego przez Ciebie programu genealogicznego i dlatego nie odpowiem Ci na zadane tu pytanie.
Jestem jednak nieco zdziwiony tym, że wpisujesz do komputera nie nazwiska rodowe kobiet, jeśli dobrze zrozumiałem.
U mnie w programie BK-6 każda kobieta jest wpisana pod swym nazwiskiem panieńskim i tylko taki zapis uważam za prawidłowy (tak samo dzieci adoptowane wpisuję pod nazwiskiem z aktu urodzenia.
Krzysztof
Jestem jednak nieco zdziwiony tym, że wpisujesz do komputera nie nazwiska rodowe kobiet, jeśli dobrze zrozumiałem.
U mnie w programie BK-6 każda kobieta jest wpisana pod swym nazwiskiem panieńskim i tylko taki zapis uważam za prawidłowy (tak samo dzieci adoptowane wpisuję pod nazwiskiem z aktu urodzenia.
Krzysztof
-
AUTOR TEMATU - Posty: 391
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
Krzysztofie, tam są odpowiednie rubryki:
Imię (imiona)
Nazwisko rodowe.
Nazwisko po ślubie.
Pozamieniać nazwiska w pozycjach? Fałsz.
Przy wydruku drzewa, tu głównie chodzi o przodków męża i jego rodzeństwa, chcąc zainteresować ich tym,
że warto prowadzić poszukiwania, pokazuje mi się nazwisko kobiet "po ślubie".
W PAF-ie i GenoPro jest inaczej.
Z FTB odpowiada mi wydruk.
Imię (imiona)
Nazwisko rodowe.
Nazwisko po ślubie.
Pozamieniać nazwiska w pozycjach? Fałsz.
Przy wydruku drzewa, tu głównie chodzi o przodków męża i jego rodzeństwa, chcąc zainteresować ich tym,
że warto prowadzić poszukiwania, pokazuje mi się nazwisko kobiet "po ślubie".
W PAF-ie i GenoPro jest inaczej.
Z FTB odpowiada mi wydruk.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk
-
- Podziękował/a: 60 razy
- Podziękowano: 14 razy
Donato, ja robilam tak, ze w rubryce: nazwisko po slubie" nic nie wpisywalam i wyswietlalo sie tylko panieniskie. Probowalam to inaczej obejsc, ale mi sie nie udalo
pozdrawiam
Sylwia Dudek (Belkot)
Sylwia Dudek (Belkot)
Odgrzeję trochę kotleta. Może komuś się jeszcze przyda.
Jeśli chcemy wyświetlać i drukować nazwiska rodowe kobiet w FTB to należy wejść w menu: Narzędzia --> Opcje --> Imiona/Nazwiska --> Nazwisko mężatki (i tu wybrać opcję: Nazwisko rodowe).
Gdyby wybór nie był zbyt dobrze widoczny to należy zwęzić tabelkę z parametrem Nazwisko mężatki tak jak w Excelu to wtedy pojawią się opcje.
Jeśli chcemy wyświetlać i drukować nazwiska rodowe kobiet w FTB to należy wejść w menu: Narzędzia --> Opcje --> Imiona/Nazwiska --> Nazwisko mężatki (i tu wybrać opcję: Nazwisko rodowe).
Gdyby wybór nie był zbyt dobrze widoczny to należy zwęzić tabelkę z parametrem Nazwisko mężatki tak jak w Excelu to wtedy pojawią się opcje.
Pozdrawiam,
Artur Dziubiński
Artur Dziubiński