UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Drzewo jak baobab.

Prezentacja własnych stron genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Drzewo jak baobab.

Post autor: Bozenna » ndz lip 06, 2008 12:36 pm

Bardzo fajne, dziekuje Krzysiu,
Wlasnie mam Sienkiewicza, "bocznymi schodami", przez Norwidow, w moim drzewie genealogicznym.
Serdecznosci
Bozenna Derecka
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 06, 2008 9:46 pm

Bożenno.

Zwróć uwagę na to, że w "drzewach jak baobab" powyżej ok. 50-tego pokolenia kończy się historia, a zaczyna legenda.
Moim zdaniem, można przyjąć, że najstarszym udawadnialnym genealogicznie przodkiem był Genebald (zm. ok. 358r), a jeszcze bardziej ostrożnie przyjmując był nim Walia (Waldelphus), król Wizygotów (ur. ok. 370r).

Krzysztof

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz lip 06, 2008 10:55 pm

Krzysiu,
Ale Sienkiewicz i Norwid to XIX wiek, a zona mlodszego brata Norwida (Zosia z Sobieskich) to nawet XX wiek. To wlasnie ona mi sie wplatala w zyciorys.
To bylo napisane zartem.
Serdecznosci
Bozenna :lol:
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » pn lip 07, 2008 12:17 am

Bozenna pisze:... Sienkiewicz i Norwid to XIX wiek, a zona mlodszego brata Norwida (Zosia z Sobieskich) to nawet XX wiek. To wlasnie ona mi sie wplatala w zyciorys.
Żartem "wplątała" Ci się w życiorys osoba, która zmarła zanim się urodziłaś, a to dobre. :wink:
Zawsze uważałem, że Sobiescy od czasów Jasia są zdolni do niebywałych wyczynów ale żeby aż tak ? ... wpadać w cudze życiorysy w 83 lata po zejściu z tego świata ... :wink:

A tak bez żartów, link do genealogii Norwida: http://www.genealogia.okiem.pl/norwid.htm

Krzysztof

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pn lip 07, 2008 12:18 pm

Krzysiu,
Dziekuje za nowy link, jest swietny.
Milego dnia
Bozenna
P.S. Moje poczucie humoru francusko-polskie + moj archaiczny jezyk polski niezawsze daja dobre rezultaty. Juz kilka razy sie poslizgnelam i ludzie sie na mnie obrazili.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » wt lip 15, 2008 1:47 am

Bożenno.

A tu masz link do interesujących Cię koligacji Sienkiewicza z Norwidem:

http://www.genealogia.okiem.pl/sienkiewicz_norwid.htm

Krzysztof

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » wt lip 15, 2008 1:03 pm

Dziekuje za Sienkiewicza i Norwida
Pozdrawiam
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 4:08 am

Krzychu
Odnośnie koligacji Norwida i Sienkiewicza.
To raczej nie jest autorstwa "genokiem". To zapożyczenie bez zgody autora z opracowania elektronicznego "Ci wielcy Polacy..."
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz sie 24, 2008 11:03 am

Fronczak Waldemar pisze:Krzychu
Odnośnie koligacji Norwida i Sienkiewicza.
To raczej nie jest autorstwa "genokiem". To zapożyczenie bez zgody autora z opracowania elektronicznego "Ci wielcy Polacy..."
Waldku, a skąd ta pewność u Ciebie ? Możesz to jakoś udowodnić, wykazać ? Może znalazłeś jakieś błędy popełnione przez Marka Minakowskiego, a następnie powielone przez Marcina Niewaldę ?

Widzisz, ja znajduję w "Ci wielcy Polacy ..." i w "Okiem" dość sporo różnych błędów, które mnie czasem śmieszą. Jeśli znalazłbyś np. błędy przez nich powielone wtedy mógłbyś rzeczywiście powiedzieć, że ktoś coś przepisał i sobie przywłaszczył, a póki co jest to b. odważne stwierdzenie o "zapożyczeniu". :D

Krzysztof
Ostatnio zmieniony ndz sie 24, 2008 11:24 am przez Krzysztof Rondo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 11:23 am

To dość głośna w środowisku historia. Swego czasu trwała na forum szlacheckim ożywiona wymiana zdań między Panami, z której jasno wynikało skąd zostały pobrane dane i w jakim trybie.
To nie jedyny przypadek. Znam co najmniej dwa przykłady "pożyczenia" sobie czyjejś genealogii ze stron rodzinnych i umieszczenia ich na tym portalu. Tu nie ma wątpliwości, bowiem występują tam pewne błędy.
Sama idea jest ciekawa. Zastrzeżenia budzi jedynie sposób realizacji.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz sie 24, 2008 3:53 pm

Waldku, na forum szlachty dzieją się przeróżne dziwne rzeczy, wiadomo kto tam prym wodzi. Tamto forum szczególnie „hołubi” jednego z wymienionych panów. Swego czasu, jakieś półtora lub dwa lata temu, chciano stamtąd wyrzucić także (o zgrozo) p. Adama Pszczółkowskiego, tylko za to, że napisał krytyczny post nt. wspomnianego przez Ciebie opracowania „Ci wielcy Polacy …” (chodziło o podawane tam daty urodzeń, zgonów i ślubów … + - 50 lat – dzieci seryjnie rodziły się po śmierci rodziców, żony były z reguły młodsze o 10 lat od mężów, a mężowie żyli po 50 lat). Tak to jest jak „na siłę” i „z kapelusza” próbuje się każdej wymienionej osobie przypisać datę urodzenia, zgonu i ślubu nie znając jej metrykaliów. To rzeczywiście można nazwać „autorskim” opracowaniem MJM i właśnie o powielaniu tego rodzaju „błędów” zapytałem Cię powyżej. Nie odpowiedziałeś konkretnie.

Jeśli wspominasz o wspólnej genealogii Sienkiewicza i Norwida (czemu nie o pisaniu postów nie na temat w wątku „Drzewo jak baobab” ?) to przede wszystkim należy sobie odpowiedzieć na pytanie czy jest ona zrobiona dobrze, czy źle, a już mniej istotne jest to kto od kogo coś ew. przepisał.

Krzysztof

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 4:28 pm

już mniej istotne jest to kto od kogo coś ew. przepisał.
Z pragmatycznego punktu widzenia, masz absolutną rację. Sam zaglądam do "okiem", ale stosuję zasadę ograniczonego zaufania, jak i do innych opracowań. Niestety, często bywa, że w konfrontacji ze źródłami znajduję błędy.
Co do wątków "wciętych" coś zaradzimy.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz sie 24, 2008 11:38 pm

Fronczak Waldemar pisze:Co do wątków "wciętych" coś zaradzimy.
Waldku.

Skoro wyciąłeś część "wciętych" wątków to zrób porządek do końca i wytnij jeszcze te od 03.05 do 21.05 włącznie (str. 2 i str. 3). :wink:

Krzysztof

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » pn wrz 08, 2008 9:55 pm

Witam tu p. Marcina "Okiem" Niewalda i pytam: ile osób i jak długo pracowało nad stworzeniem bazy sięgającej 1.200.000 osób ?

Krzysztof

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » pt sty 16, 2009 1:27 am

Ponieważ p. Marcin Niewalda nie raczył odpowiedzieć na zadane mu pytanie, więc postanowiłem tu przedstawić swój własny raport ilościowy nt. mojego drzewa genealogicznego.

I tak, w skrócie, zawiera ono na dzień dzisiejszy:

1) ilość osób - 23.448
2) ilość ślubów - 12.139
3) ilość przodków - 3.196

Wykaz przodków mieści się na 38 stronach maszynopisu, na których nazwiska są zapisane drobną czcionką, jedno pod drugim. Jest to plejada znanych postaci historycznych ale nie bedę ich tu wymieniać, nauczony gorzkim doświadczeniem z innego forum.
Zajęło mi to 10 lat bardzo intensywnej pracy, której końca nie widać.

Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa genealogiczne”