UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Groby zolnierzy radzieckich Slupsk
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 458
- Podziękował/a: 27 razy
- Podziękowano: 20 razy
Groby zolnierzy radzieckich Slupsk
Witam - Ponizej link do artykulu opatrzonego zdjeciami o dewastacji grobow zolnierzy radzieckich w Slupsku. Wstyd.
Artykul jest z maja tego roku, moze ktos ma aktualnosci na ten temat ?
Moze ktos zapaliby tam znicz 1 Listopada ?
http://www.mm2miasto.pl/artykul/mogily- ... 36878.html
Artykul jest z maja tego roku, moze ktos ma aktualnosci na ten temat ?
Moze ktos zapaliby tam znicz 1 Listopada ?
http://www.mm2miasto.pl/artykul/mogily- ... 36878.html
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Re: Groby zolnierzy radzieckich Slupsk
Niestety wszędzie się tak dzieje, jest sporo takich cmentarzy. Ja osobiście zajmuje się taką tematyką. Mój teren działania to Lubuskie. Te miejsca są przeważnie zapomniane, ludzie urządzają sobie na cmentarzach śmietniki, złomiarze kradną wszystko co metalowe, a wandale malują pomniki sprejami...
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 458
- Podziękował/a: 27 razy
- Podziękowano: 20 razy
Kostek - no wlasnie, piszesz, ze wszedzie sie tak dzieje, to jest straszne.
Dla mnie grob to swietosc i miejsce nietykalne.
Nie wazne kto jest w grobie pochowany, przyjaciel czy wrog, krewny czy obcy, katolik czy innowierca, Polak czy cudzoziemiec, ludzie powinni szanowac groby i cmentarze. A jesli nie chca szanowac to niech chociaz nie niszcza.
Dla mnie grob to swietosc i miejsce nietykalne.
Nie wazne kto jest w grobie pochowany, przyjaciel czy wrog, krewny czy obcy, katolik czy innowierca, Polak czy cudzoziemiec, ludzie powinni szanowac groby i cmentarze. A jesli nie chca szanowac to niech chociaz nie niszcza.
Pozdrowienia Hania
-
- Podziękował/a: 10 razy
- Podziękowano: 16 razy
Też mam takie obawy odnośnie cmentarzy żołnierzy Armii Radzieckiej tym bardziej ,że ojciec właśnie został pochowany wśród żołnierzy w 1944r będąc w szpitalu polowym gdzie zmarł z odniesionych ran(polskiego polowego nie było)a zapisali go ruskimi literami i tak stał się sołdatem .Mogiłę odnalazłem dopiero w tym roku.Tym bardziej że nie ma już wojsk radzieckich w Polsce i to spoczywa na gospodarzach terenu gdzie znajduje się cmentarz wojenny.Naprawdę to wstyd dla Polski.Dla mnie grób czy mogiła to święta rzecz,tak mnie wychowano Jan
cymjan
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 1 raz
Wykazy jako takie znajdują się w Archiwach Państwowych lub Urzędach Miast, czasami cmentarz posiada własne spisy poległych. Nie są to pełne dokumentację, ale zawsze warto je przejrzeć i uzupełnić jeśli ma się możliwości. Polecam również przejrzeć bazę obd memoriał.
Krzysztof
Krzysztof
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
gdyby ktoś potrzebował mam taki spis z Gdyni-Redłowa, ten cmentarz ma sie dobrze, jest zadbany i nikt go nie niszczy 

Pozdrawiam. Ania
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 14 razy
Dwa lata temu skradziono z tego cmentarza 9 tablic nagrobnych, wykonanych z brązu, 4 z nich znaleziono w krzakach, pozostałych 5 szacowanych na wartość 15 tyś zł nie odnaleziono.Anna Antosiewicz pisze:gdyby ktoś potrzebował mam taki spis z Gdyni-Redłowa, ten cmentarz ma sie dobrze, jest zadbany i nikt go nie niszczy
pozdrawiam
Monika Wojewódka
Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz
Monika Wojewódka
Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Monika Wojewódka pisze:Dwa lata temu skradziono z tego cmentarza 9 tablic nagrobnych, wykonanych z brązu, 4 z nich znaleziono w krzakach, pozostałych 5 szacowanych na wartość 15 tyś zł nie odnaleziono.Anna Antosiewicz pisze:gdyby ktoś potrzebował mam taki spis z Gdyni-Redłowa, ten cmentarz ma sie dobrze, jest zadbany i nikt go nie niszczy
oo, a o tym nie słyszałam, jak byłam ostatnio, jakieś pół roku temu, to były wszystkie, miasto widać załozyło nowe

Pozdrawiam. Ania
Witam
Dziękuję Krzysztofowi za namiar na bazę ; OBD memorial
Publikowane tam dokumenty pozwalaja na odnalezienie rodziny.
Ci co dewastują nagrobki na cmentarzach raczej nie czytają naszych postów.
Ale warto opowiedzieć jeszcze jedną historię, może to coś da?
Na cmentarzu żołnierzy radzieckich w Nowej Kolonii koło Topolna na Pomorzu leży pochowany
Bogusław Kocko syn Piotra, leśniczego z wojewódzwa lwowskiego, zginął w 02.1945.
Dopiero teraz go znalazłem , zabrano go do armii radzieckiej z Syberii gdzie od 1939 roku przebywała cała rodzina Piotra.
Pozdrawiam Lutek
Dziękuję Krzysztofowi za namiar na bazę ; OBD memorial
Publikowane tam dokumenty pozwalaja na odnalezienie rodziny.
Ci co dewastują nagrobki na cmentarzach raczej nie czytają naszych postów.
Ale warto opowiedzieć jeszcze jedną historię, może to coś da?
Na cmentarzu żołnierzy radzieckich w Nowej Kolonii koło Topolna na Pomorzu leży pochowany
Bogusław Kocko syn Piotra, leśniczego z wojewódzwa lwowskiego, zginął w 02.1945.
Dopiero teraz go znalazłem , zabrano go do armii radzieckiej z Syberii gdzie od 1939 roku przebywała cała rodzina Piotra.
Pozdrawiam Lutek