Toż chciałem zapytać lecz w lapidarium był tylko pan, który sprzedawał minerały.
Wiem, że to forum genealogiczne
Dodałem tutaj, bo jestem pewien, że z Waszą pomocą nie tylko odczytamy napis, ale odgadniemy kim była osoba z płyty.
M.in. z pomocą Beaty i Bartka z tego forum ustaliliśmy kilka faktów i możliwości dalszych poszukiwań.
Wiemy już, że osoba z płyty zmarła 4 czerwca 1668 roku. Wiemy, że zmarła na Śląsku. Wiemy, że miała 58 lat. Wiemy, że na płycie jest herb Jerin. Prawdopodobnie tak nazywała się osoba z płyty.
Żeby dowiedzieć się więcej potrzebne są lepsze zdjęcia.
Być może podpowiedź co do osoby może być w Siestrzechowicach.
W początkach XX wieku w trakcie remontu kaplicy pałacowej odkryto na sklepieniach i ścianach unikalne freski z herbami urzędników księstwa Nyskiego. Na jedenastu polach sklepienia odnaleziono 65 herbów, a na ścianie południowej – 14 kolejnych; wszystkie z imieniem, nazwiskiem i określeniem pełnionego urzędu.
http://kudyba.pl/web.n4?go=80
Mieszkając daleko od miejsca poszukiwań internet jest niezastąpionym narzędziem, a osoby, które są na tym forum mają w sercu poszukiwania. Kochają historię i mają ogromną pasję. To jest odpowiednie forum i niezastąpieni ludzie.