UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Magazyny wojskowe w Borowie (Borgdorf)

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Sebi
Podziękował/a: 2 razy

Magazyny wojskowe w Borowie (Borgdorf)

Post autor: Sebi » ndz gru 04, 2016 6:44 pm

Szukam informacji na temat pewnego magazynu broni, amunicji, sprzętu wojskowego, który znajdował się w czasie II WŚ w miejscowości Borów niemiecka nazwa Borgdorf.
Chciałbym się jak najwięcej o nim dowiedzieć i być może opisać.

Wiadomo, był, to obiekt wojskowy, więc pilnie strzeżony. Potrzebowałbym jakieś, np. plany, nazwę wojskową tego obiektu, co tam dokładnie składowano, itd.

Myślałem o szukaniu w jakiś Archiwach Niemieckich. Tylko gdzie szukać, pisać?

Może ktoś mi coś podpowie?

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Re: Magazyny wojskowe w Borowie (Borgdorf)

Post autor: anykey » pn gru 05, 2016 6:37 am

Stanisław

AUTOR TEMATU
Sebi
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Sebi » pn gru 05, 2016 5:42 pm

Net, to pierwsze źródło informacji.

Rozmawiałem z osobami prowadzącymi w/w stronę. To bardzo życzliwe i sympatyczne osoby i z dużą wiedzą o tym miejscu, ale sami też chętnie by się dowiedzieli o tym, czego szukam.
Pisali do Centralnego Archiwum Wojskowego. Niestety bez rezultatu. Przeglądali też jakieś niemieckie spisy archiwalne i nie natknęli się na nazwę Borgdorf.

W Internecie też jest mało informacji (oprócz strony Schondorf) na temat owych magazynów.

anykey
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 14 razy

Post autor: anykey » pn gru 05, 2016 9:37 pm

Dopiero po wysłaniu mojej wiadomości zauważyłem że pewnie jesteś z nimi w kontakcie albo że jesteś nawet współautorem strony. :)
Niestety, choć też genealogiczne ''babrzę się" w okolicach nic na temat Borowa nie wiem.
Stanisław

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”