UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Czy to ułan z 25.Pułku Ułanów Wielkopolskich?

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Darek P
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Czy to ułan z 25.Pułku Ułanów Wielkopolskich?

Post autor: Darek P » pn cze 21, 2010 5:41 pm

Witam,
podziwiając wiedzę i umiejętności śledzących to forum liczę na również na pomoc.

Wg posiadanych przeze mnie informacji poniższe zdjęcie przedstawia mojego dziadka w mundurze 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich
Obrazek

jednak nie pasuje mi odznaka w klapie na prawym zdjęciu -brak orła... Jest ona przyczepiona chyba na proporcu?
Czy może to być inny pułk ułanów?

Dziadek służył w nim ok1935 roku, w 1938 został powołany na ćwiczenia i w nim zastała go wojna. Podobno pułk, w którym służył stacjonował w Pruszkowie ale nie jest to informacja pewna.

Tu jeszcze jedno zdjęcie prawdopodobnie wśród towarzyszy broni:
Obrazek
a tu myślę, że zdjęcie ze stalagu o czym świadczy chyba brak pasów i osoby w różnych mundurach (kolorach mundurów)
Obrazek
A może się mylę?
Proszę o pomoc fachowców..

pozdrawiam
Darek

Ostatnio zmieniony wt cze 22, 2010 11:42 pm przez Darek P, łącznie zmieniany 2 razy.
Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny

Jarek_Orszulak

Re: Czy to ułan 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich?

Post autor: Jarek_Orszulak » pn cze 21, 2010 9:39 pm

Na kołnierzu to nie odznaka pułkowa, tylko emblemat szkoły podoficerskiej (na proporczyku). O ile dobrze widzę to proporczyk jest dwubarwny, wiec to chyba nie jest 25 pułk ułanów ...
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0315124715

Ostatnie zdjęcie rzeczywiście najprawdopodobniej z obozu. Pozostałe są wg mnie wcześniejsze niż z 1938-39 roku ...
Jarek Orszulak

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękowano: 36 razy

Post autor: TomekSz » wt cze 22, 2010 10:21 pm

Dobra, po kolei:
Pierwsze zdjęcie jest zrobione około 1936 roku, ułani ci mają na sobie czapki rogatywki tzw. miękkie sprzed reformy umundurowania w roku 1935 właśnie, ale za to płaszcze są już nowego wzoru 36.Sugerowałbym wzór czapki z roku 1927, ale to tylko hipoteza.Ponadto spod płaszcza wystają im krawędzie wysokiej stójki bluzy mundurowej wz.1919...
Na zdjęciu z lewej, nie umiem na 100% powiedzieć, czy to ułan 25. PU(wydaje się,że tak) natomiast z prawej: stoi z kolegą, napewno ułanem 25. PU. Przy dużym powiększeniu(chwała Ci za dużą rozdzielczość foty) widać na naramienniku kolegi-cyfrę 25.Proporczyk też wydaje się stosowny.Natomiast Twój dziadek - zgodnie z tym, co napisał tez Jarek Orszulak- ma na kołnierzach emblematy szkoły podoficerskiej.Idąc tym tropem oraz faktem,że gdzieś w podaniach rodzinnych przewija się miejscowosć Pruszków-nietrudno zgadnąć, że niedaleko niego- w Starej Wsi znajdowała się Szkoła Podoficerów Jazdy.Idź zatem tym tropem i skieruj swe kroki ku Centralnemu Archiwum Wojskowemu.Mnóstwo info o nim na naszym Forum, skorzystaj z searchingu;)
Ponadto, zaryzykuję stwierdzenie,że rzeczywiście jest tam u niego proporczyk tegoż pułku(nieco ,,zdemolowany" przez starość).Wniosek? Dziadek został oddelegowany na dalszą naukę ułańskiego rzemiosła pod Pruszków.

Fotka druga:
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

Awatar użytkownika

TomekSz

Post autor: TomekSz » wt cze 22, 2010 10:54 pm

Rząd z lewej po kolei:
1.Piękna Pani;)
2.Plutonowy z szewronami na jego lewym ramieniu.Każdy szewron oznacza trzy lata służby zawodowej.Nie widzę proporczyków na patkach kołnierzowych, ale za to widzę ostrogi na butach wysokich..
3.Wachmistrz lub starszy wachmistrz z odznaką stopnia sprzed 1.lutego 1939 roku.Po tej dacie występują krokiewki sierżanckie do czasów obecnych.
4.Kapral bez znaków ,,szczególnych" :)
5.Kolejnych dziesięciu żołnierzy...
-------------
Rząd z prawej od przodu:
1.Zamyślona Pani,
2.Plutonowy .Na jego prawej piersi Państwowa Odznaka Sportowa:
http://www.weu1918-1939.pl/piechota/odz ... i_pos.html
Po drugiej stronie u niego Państwowa Odznaka Strzelecka :
http://odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/pos.jpg
A po tej samej stronie-zapewne odznaka pułkowa.Musiał czymś ,,przydziobać" ,jak to się u nas w slangu wojskowym mówi;)
3. fragment postaci kolejnego żołnierza.
4. wachmistrz z trzema kątami(szewronami)za służbę zawodową.Wszystkie są tej samej szerokości, czyli...9 lat służby zawodowej.Na naramienniku widoczny też jakiś pojedyńczy numer pułkowy od 1-9-ciu;)Na piersi prawdopodobnie Medal Pamiątkowy za Wojnę 1918-1921 oraz Medal Dziesięciolecia Odzyskania Niepodległości.
5.Kolejnych sześciu żołnierzy,

Po lewej, tuż za żołnierzami siedzącymi, na wozie-widać kilka czapek rogatywek miękkich sprzed 1935 roku.Podoficerowie noszą bluzy mundurowe wzoru 1919, zmodyfikowane kołnierze, ale bez kieszeni na piersiach.

AUTOR TEMATU
Darek P

Post autor: Darek P » wt cze 22, 2010 11:21 pm

Tomku, Jarku
naprawdę jestem pod wrażeniem... Widzę, że legendy i opinie jakie krążą po forach genealogicznych o Waszych umiejętnościach są ani trochę przesadzone :D

Zaczyna mi się powoli zazębiać. Dziwiło mnie, że na pierwszych 2 zdjęciach widać różnicę w wyglądzie dziadka tzn. 2 musiało być robione później i to o parę lat. Do tej pory mówiło się, że w 1938 roku został wezwany na ćwiczenia gdzie zastała go wojna lecz wersja z szkołą podoficerska jest bardziej logiczna ( ćwiczenia ponad rok?) Ponadto rejon działania w 1939 roku 25p U Wlkp wchodzącego w skład Brygady Nowogródzkiej pokrywał by się mniej więcej z informacjami, że w czasie wojny był "gdzieś daleko" od Poznania...

Jeszcze raz dzięki za informacje teraz czas na CAW :ok:
Jak tylko uzyskam jakiś dowód potwierdzający Wasze domniemania (m o czym jestem przekonany) nie omieszkam poinformować.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje

Darek

Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,

Awatar użytkownika

TomekSz

Post autor: TomekSz » wt cze 22, 2010 11:32 pm

Darek P pisze:Tomku, Jarku[...]
Jak tylko uzyskam jakiś dowód potwierdzający Wasze domniemania [...] nie omieszkam poinformować.
No pewnie.Sam zawsze wszystkich namawiam, aby połechtali moja ciekawość i dopisali w -przez siebie założonym wątku- dalszą część historii.
A propos Twojego problemu z edycją fotek z Fotosika: pisałeś do Witka wicego..?
On jest tu mózgiem od takich spraw :tak:

Jarek_Orszulak

Post autor: Jarek_Orszulak » śr cze 23, 2010 10:40 am

Tu cała zasługa jest po stronie Tomasza.
Na powiększeniu rzeczywiście widać że proporczyk na kołnierzu może być trójbarwny.
Na zdjęciu prezy stole wężyki na kołnierzach mundurów też jeszcze sprzed ujednolicenia (o ile pamiętam też połowa lat 30.)
Może to nie Pruszków a Prużana? Tam przed wojną stacjonował 25 pułk ułanów ...
Jarek Orszulak

AUTOR TEMATU
Darek P

Czy to ułan 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich

Post autor: Darek P » śr sie 16, 2017 8:02 pm

Witam,

Chciałbym poinformować Was o moich ustaleniach dotyczących mojego zapytania: Czy to ułan 25 Pułku Ułanów Wielkopolskich?

Ponieważ minęło sporo czasu od mojego postu dotczącego rozpoznania ze zdjęć formacji mojego dziadka i znalazł się w archiwum, zamieszczam

poniżej link do archiwum gdzie pełna treść wątku wraz ze zdjęciami:

viewtopic.php?f=80&t=8719&p=70375#p70375

Tomku, Jurku - jeszcze raz dziękuje za przekazane informacje.
Niestety CAW nie uzyskałem żadnych informacji. Osobiście nie mogłem być - poprosiłem o pomoc koleżankę z Wa-wy lecz mimo pełnomoctnictwa nie uzyskła żadnych informacji - nie odnaleziono akt.

Dzięki wyszukiwarce straty.pl udało mi się potwierdzić, że dziadek we wrzesniu 1939 roku był żołnierzem 25 Pułku Ułanów WLkp. stacjonującego w Próżanach w stopniu kaprala. Trafił jako jeniec do stalagu nr XI-A w Altengrabow( stamtąd zapewne pochodzi zdjęcie nr 3) gdzie przebywał do 19.06.1940 r.

Jeszcze raz dziękuję i niezmiennie pozostając pod wrażeniem Waszej wiedzy

pozdrawiam
Darek P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”