Wiele informacji nie mam... na zdjęciu jest najprawdopodobniej (99%) Bolesław Pawlica, brat mojego dziadka, syn Rocha i Julianny z domu Ceglarek. Urodzony 20 grudnia 1911 roku w Popowie, zmarł 14 lipca 1944 roku w Gross Rosen. Rodzina ok. roku 1914 przeprowadziła się na stałe do Częstochowy, na ul. Barbary. Posiadam jeszcze Legitymację członka sekcji bokserskiej KS Brygady Częstochowa z 1938 roku...
Działał w 'podziemiu', aresztowany na początku 1944 roku, skazany przez sąd doraźny, trafia do Gross Rosen. W ramach tej samej akcji zostaje postrzelony i aresztowany jego brat Ryszard. Ryszard także trafia do Gross Rosen, z tego co pamiętam, dwa dni przed egzekucją Bolesława. Ryszard także zostaje rozstrzelany, egzekucja z 5.XII.1944 roku, o której kiedyś pisałem tutaj:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=5395
Jedna 'legenda' głosi, że Bolesław został aresztowany podczas spotkania podziemia w kamienicy u zbiegu dzisiejszych ulic 3-maja i Wieluńskiej w Częstochowie.
Druga legenda głosi, że będąc już w Gross Rosen, wstawił się za jednym z katowanych więźniów, co skutkowało egzekucją...
Więcej informacji nie posiadam, jedynie dwie kartki od Bolesława z Gross Rosen, z podobozu Fünfteichen...
Co do samego zdjęcia... wiem tylko, że to na 99% Bolek....