UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Prośba o identyfikację munduru 1916 rok

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Horg
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Prośba o identyfikację munduru 1916 rok

Post autor: Horg » wt sty 03, 2012 10:22 am

Dzień dobry
Chciałbym poprosić o pomoc w identyfikacji munduru. W załączeniu dwa zdjęcia wykonane w sierpniu 1916 w Bielefeld.

Obrazek

Obrazek

Przodek mieszkał przed woją w Rawiczu, ostatnia wiadomość od niego to właśnie ta pierwsza widokówka wysłana pod koniec sierpnia 1916 z lazaretu w Bielefeld. Z wojny już nie wrócił. Nie wiem który to dokładnie z nich, przodek, Marcin Nowak, urodzony w Baszkowie k. Krostoszyna w 1876 roku. Chodziłoby mi o rozpoznanie formacji, z jakiej są ci czterej wojskowi (najprawdopodobniej to trzeci od lewej), może wtedy udałoby mi się poszukać jakiś dokumentów archiwalnych lub informacji dotyczących działąń tej jednostki.

Z góry dziękuję.

W razie potrzeby mogę na maila wysłać oba skany w rodzielczości większej.
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Horg

Re: Prośba o identyfikację munduru 1916 rok

Post autor: Horg » pt sty 13, 2012 4:41 pm

Przypominam się. Czy dałoby się coś ustalić, podpowiedzieć? Ma ktoś może jakieś domysły? bardzo liczę na pomoc

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

Awatar użytkownika

Marek_W
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Post autor: Marek_W » ndz sty 15, 2012 11:37 am

Rejestry poborowych z Rawicza. Będzie konkretny przydział. Potem szlak bojowy jednostki i baaaardzo długie sprawdzanie list rannych. Może achiwum w Berlinie? Skan zbyt mało czytelny, drugi od lewej ma coś na naramiennikach, może to tylko błąd opdtworzenia skanu.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Leo
Podziękowano: 23 razy

Post autor: Leo » ndz sty 15, 2012 3:35 pm

Do Marka.
To co napisałeś jest bardzo, bardzo ogólne. Właściwie można tą wypowiedź skierować do rubryki „wodolejstwo”. Gdzie są rejestry poborowych z Rawicza, czy ktoś je widział? Do konkretnego przydziału bardzo daleko. Nie znam archiwum w Berlinie gdzie można znaleźć informacje na temat żołnierzy z pierwszej wojny. Jeżeli chodzi o listy strat z 1916 roku to można baaaardzo
długo szukać tych list, ale nie w listach,.....bo tych niestety nie ma.
Jeżeli masz więcej wiadomości to podziel się z nami.
Do Irka.
Jeżeli masz to zdjęcie w większej rozdzielczości lub orginał trzeba by sprawdzić naramienniki żołnierza po lewej(na zdjęciu). Tylko czy wszyscy na zdjęciu (w szpitalu) byli z tej samej jednostki .
Postaraj się zdobyć akt zgonu który by musiał być w miejsowości gdzie ostatnio mieszkał.
Oprócz daty śmierci powinna być podana jednostka i miejsce gdzie poległ.

Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » czw sty 19, 2012 9:25 am

Napisałem ogólnie, bo reszta to już google. Ale skoro trzeba:
AP gdzie będzie dokumentacja z Rawicza
Archiwum Wojenne we Freiburgu: http://www.bundesarchiv.de/bundesarchiv ... ex.html.de
oraz skierować zapytanie pod adres: militaerarchiv@bundesarchiv.de
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Horg

Post autor: Horg » czw sty 19, 2012 3:09 pm

Dzięki za zainteresowanie. Dopierto dziś mogę odpisać.

Do Marka
Jak rozumiem to Archiwum we Freiburgu obsługuje tylko niemiecki jezyk więc musze najpierw znaleźć w rodzinie kogoś kto zna ten język. Czy korzystałeś już z tego archiwum?

Do Leo
Oczywiście sprawdzę zgony z miejscowości, gdzie mieszkał, może będzie akt. Ale jesli zginął za granicą, to spodziewałbym się aktu zgonu też za granicą. Zobaczymy. Tymczasem co z mundurem? Naramienniki są widoczne pod dużym kątem, nie wiem, czy uda się odczytać cokolwiek. Jesli chcesz, to prześlę zdjęcie na maila, napisz tylko na horghorg@gazeta.pl. Posrtaram się wyodrębnić ten fragment zdjęcia, ale najwczesniej jutro będę mieć czas. Wydaje mi sie że ci czterej z piwem są z tego samego oddziału, wśród nich przodek Marcin Nowak, tylko nie wiem który. Zdjęcie grupowe może zawierać różnych rekonwalescentów, jak również personel lazaretu, więc to mniej wnoszący trop, ale zamieściłem skoro mam.

Do wszystkich orientujących się w tej tematyce
Znalazłem takie coś: http://www.weltkriegsopfer.de/Krieg-Opf ... 02181.html
Czy ktoś wie, gdzie można szukać jakiś dokumentów pochowanych tam żołnierzy?

Awatar użytkownika

Marek_W
Kontakt:

Post autor: Marek_W » pt sty 20, 2012 9:08 am

Niemieckie archiwa są jak na razie poza moimi zainteresowaniami, mój kierunek to Austria. Tu już nie pomogę. Najprawdopodobniej jest jakieś forum potomków żołnierzy niemieckich, coś podobnego do Austro-wegry.info, może tam coś wymyślą. Jest też dział poświęcony I WŚ na forum dws.org.pl
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » pt sty 20, 2012 3:39 pm

Horg pisze: Do wszystkich orientujących się w tej tematyce
Znalazłem takie coś: http://www.weltkriegsopfer.de/Krieg-Opf ... 02181.html
Czy ktoś wie, gdzie można szukać jakiś dokumentów pochowanych tam żołnierzy?
Wiele informacji znajdziesz tu na forgenie, np.:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... und#p68894
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... und#p71023
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”