UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Gwardziści Cesarza Wilhelma
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 39
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Gwardziści Cesarza Wilhelma
Witam, mój prapradziadek był w pruskiej armii, służył przy cesarzu Wilhelmie(jakaś gwardia przyboczna, komapnia reprezentacyjna czy cos takiego, ale formacja przy samym cesarzu), gdzie moge znaleźc info na ten temat?? z góry dziękuje za pomoc. Dodam, że był wysoki, pochodził z Chełmna nad Wisłą ur, sie ok 1850 r. Tylko tyle wiem, o jego "wojskowej" przeszłości.
Pozdrawiam. Ania
-
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: Gwardziści Cesarza Wilhelma
Witam,
Okolice Berlina nalezaly do tak zwanego Garde Armee Korps - czyli Gwardyjski Korpus Armijny. W korpusie tym znajdowalo sie po kilka regimentow z kazdego rodzaju wojsk. Tak na przyklad bylo 10 pulkow piechoty wchodzacych w sklad Gwardii ale byli tez tam przedstawiciele Artylerii Pieszej, Polowej, Saperzy itd, dodac do tego nalezy rowniez cala kawalerie.
Niestety bez jakiegokolwiek zdjecia lub potwierdzenia regimentu lub nawet typu wojsk w ktorych Twoj pradziadek sluzyl
bedzie bardzo trudno o ustalenie konkretnego regimentu. Z tego co sie orientuje to nie ma niestety spisu zolnierzy ktorzy sluzyli w konkretnych regimentach.
Pozdrawiam,
Milosz
Okolice Berlina nalezaly do tak zwanego Garde Armee Korps - czyli Gwardyjski Korpus Armijny. W korpusie tym znajdowalo sie po kilka regimentow z kazdego rodzaju wojsk. Tak na przyklad bylo 10 pulkow piechoty wchodzacych w sklad Gwardii ale byli tez tam przedstawiciele Artylerii Pieszej, Polowej, Saperzy itd, dodac do tego nalezy rowniez cala kawalerie.
Niestety bez jakiegokolwiek zdjecia lub potwierdzenia regimentu lub nawet typu wojsk w ktorych Twoj pradziadek sluzyl

Pozdrawiam,
Milosz
-
AUTOR TEMATU - Posty: 39
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Gwardziści Cesarza Wilhelma
no niestety nie mam informacji w jakim pułku służył,ani żadnych bliższych informacji, ale chyba są jakies listy poborowych z tamtego okresu, być może po tym da sie określić, wiem tylko, że był bardzo blisko cesarza.
Pozdrawiam. Ania