UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mundur plutonowego II RP

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Mundur plutonowego II RP

Post autor: Maria_Kowalska » wt wrz 24, 2013 10:39 am

Dzień dobry,

Od mojej znajomej otrzymałam skan zdjęcia znalezionego w rodzinnym albumie. Znajoma ta nie wie kim jest osoba na zdjęciu, nie wie też nic o mundurze w który jest on ubrany. Ja też tego nie wiem, więc postanowiłam zapytać Państwa o ten właśnie mundur, stopień etc. Znajoma ocenia że zdjęcie mogło być zrobione krótko przed lub w czasie wojny.

Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie

Maria

Obrazek
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

robbi89
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Identyfikacja munduru

Post autor: robbi89 » wt wrz 24, 2013 3:24 pm

Mario,
według mnie zdjęcie przedstawia plutonowego z okresu II RP. Służył w 12 pułku artylerii lekkiej (o ile dobrze odczytałem numer na naramienniku, a kołnierzyk jest koloru zielonego). Ewentualnie może to być 12 pułk piechoty (wtedy kołnierzyk byłby niebieski). Na pewno nie służył w kawalerii, bo na kołnierzu nie ma proporczyków. Jeżeli osoba na zdjęciu nosi jakieś nakrycie głowy, to wstaw pełne zdjęcie. Może będzie można coś więcej z tego odczytać. Poza tym poczekaj na kogoś kto zweryfikuje moje przypuszczenia.

Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Maria_Kowalska
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 125 razy

Post autor: Maria_Kowalska » wt wrz 24, 2013 3:51 pm

Niestety osoba na zdjęciu nie posiada nic na głowie. Dziękuję za opinię, bo sama bym nie wpadła że może to być numer 12 na naramienniku.

Obrazek

Dziękuję
Maria
Konto zawieszone.

Chcę podziękować wszystkim osobom, które udzieliły mi pomocy. Jednocześnie, przepraszam wszystkich, którym nie będę mogła już pomóc.

Pozdrawiam
Maria

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: TomekSz » pn gru 16, 2013 9:26 pm

Maria_Kowalska pisze:[...] sama bym nie wpadła, że może to być numer 12 na naramienniku.
Ja też bym na to nie wpadł :)
Według mnie zdjęcie wykonano po roku 20-stym, plutonowy nosi stary wzór bluzy mundurowej rocznik 1919,
łapka kołnierzowa piechoty, raczej nie jest to zieleń artylerii, bo wydaje sie ciemniejsza od munduru, a powinna być jaśniejsza.
Na naramienniku w dziwnym miejscu wyszyta cyfra ,,71" sugerująca nam, że podoficer służył w 71. Pułku Piechoty,
od 1921-26 stacjonującemu czasowo w Ostrowii Mazowieckiej, a od 1926 r. na stałe w Zambrowie.
Sposoby mocowania/naszywania numerów pułkowych:
http://i361.photobucket.com/albums/oo59 ... stop_2.jpg

Przykład żołnierza/strzelca/ 71.pp:
http://4.bp.blogspot.com/-Tj4OwCSLd4w/U ... halski.jpg

Pozdrawiam,
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”