W moich rodzinnych poszukiwaniach utknąłem w takim oto miejscu:
- jeden z moich przodków - Franciszek Rejent zmarł w lazarecie polowym nr 705 dnia 22.07 1920 r. Widnieje on na liście poległych 6 komp. VI p. J? W. w "Spisie poległych w wojnie światowej i w wojnie Polskiej 1919-21" załączonej do księgi zgonów (1891-1918) parafii Przemęt - sygn. PM/241/23 - pozycja 139.
Próbowałem szukać go w historii 6. Pułku Strzelców Wielkopolskich, bez efektu.
Zwracam się do Was jako najbardziej kompetentnych w tej dziedzinie... moje pytanie brzmi:
- czy można określić "szlak bojowy" lazaretu nr 705... czyli po prostu, gdzie stacjonowała ta jednostka około 22 lipca 1920 roku?
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Krzysztof
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Lazaret polowy nr 705
Moderator: Moderatorzy
Re: Lazaret polowy nr 705
"Lazaret polowy nr 705" (właściwa nazwa "Szpital polowy Nr 705") to dawna kompania sanitarna - bodajże nr 3 - sformatowana w Szpitalu Głównym w Poznaniu i przydzielona do 2 Dywizji Strzelców Wielkopolskich Armii Wielkopolskiej. 2DSW była następnie przemianowana na 15 Wielkopolską DP; w składzie której znajdował się także - w XXIXBP - dawny 6 pułk strzelców wielkopolskich (nazywający się już jednak w tym okresie 60pp). Podejrzewam, że ok. 22 lipca szpital mógł się znajdować w rejonie Wołkowysk.
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...