UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Warszawska straż ogniowa

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Warszawska straż ogniowa

Post autor: janolizka » pt lis 29, 2013 8:14 pm

Witam
W akcie ślubu mojego 2 x pradziadka jest informacja, że jest żołnierzem straży ogniowej, odszukałam adres pod którym mieszkał, budynek należał do koszar mirowskich. A na końcu aktu widnieje informacja że otrzymał zezwolenie na zawarcie małżeństwa od właściwej władzy.
W kolejnych latach w aktach urodzenia swoich dzieci jest podoficerem i oficerem.

Może ktoś z Was orientuje się o jakie pozwolenie chodziło i czy można je gdzieś odnaleźć. Kto zostawał w tamtych czasach strażakiem.

Napisałam do muzeum pożarnictwa w Warszawie, które zresztą znajduje się na terenach dawnych koszar mirowskich, ale odpowiedzi brak, a na drzwiach od dłuższego czasu widnieje informacja że muzeum nieczynne.

Nie natrafiłam również na żadne spisy pożarników.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje i wskazanie kierunku.

akt 204 : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/531 ... f889c.html

pozdrawiam,
Eliza
Eliza

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: warszawska straż ogniowa

Post autor: Bea » pt lis 29, 2013 11:46 pm

Elizo, nie wiem czy to dobry kierunek, ale:
1. http://pl.wikipedia.org/wiki/Warszawska ... BC_Ogniowa
tu jest artykuł o straży, w bibliografii są podane książki, może ich lektura Cię przybliży do spisu strażaków ?
2. http://www.straz.gov.pl/page/index.php?str=1597
tu jest zarys historii, wraz z podaniem jakim przepisom podlegała straż w poszczególnych latach
to strona Komendy Głównej Straży Pożarnej
3. https://www.sgsp.edu.pl/
a to strona Szkoły Głównej Służby Pożarniczej, mieszcząca się w Warszawie. Na stronie jest też zakładka biblioteka, więc może coś z książek tam znajdziesz. Nie wiem jak z wypożyczeniem, ale myślę, że na miejscu pozwolą Ci przejrzeć książki. Jak widzę wpięte jest to do systemu SOWA, więc może każdy może wypożyczyć te książki ? Trzeba by się było dowiedzieć.

[edit]
http://www.straz.pl/historia/historia-do-konca-ii-wojny pisze:Warszawska Straż Ogniowa jako pierwsza w Polsce zawodowa organizacja ratownictwa ogniowego rozpoczęła swą działalność z dniem 1 stycznia 1836 roku.
Przejęła ona obowiązki Zgromadzenia Majstrów Kominowych i Magazynu Karowego. Oprócz "wycierania kominów po domach" miała za zadanie "utrzymać czystość w mieście". Później zakres obowiązków rozszerzono o oświetlanie miasta.
Szeregi straży mieli zasilać mieszkańcy miasta Warszawy, a ewentualne braki uzupełniać "spisowi Polscy do służby frontowej mniej zdatni". Powołano 4 jednostki zawodowe o łącznej obsadzie 250 osób, które to w 1851 rozszerzono do 5.
I Oddział - w dawnych koszarach Artylerii Konnej Gwardii na Nalewkach,
II Oddział - przy ulicy Senatorskiej w jednym z budynków Ratusza,
III Oddział - na rogu Aleii Jerozolimskich i Nowego Światu,
IV Oddział - na Pradze przy ulicy Petersburskiej /Jagielońskiej/
V Oddział - w Koszarach Mirowskich przy ulicy Chłodnej
Ustawa o Straży Ogniowej w Warszawie z 1867 r. wprowadziła zadania:
gaszenia pożarów,
wycierania kominów
czyszczenia ulic, polewania dróg szosowych i placów miejskich oraz oświetlania ulic.
Z chwilą wejścia w życie w/w ustawy szeregi straży miały być kompletowane wyłącznie z "kontyngentu wojskowego".
250 osób - zmieniających się na przestrzeni dziejów - pewnie nie łatwo będzie wylistować, ale skoro przodek był oficerem, to powinna być o nim wzmianka w literaturze.

W 1920 r. Straż Pożarną upaństwowiono, i wówczas były następujące funkcje:
ROZPORZĄDZENIE_Ministra_Spraw_Wewnętrznych_wydane_w_porozumieniu_z_Ministrem_Skarbu_w_sprawie_upaństwowienia_Straży_Ogniowej_m._st._Warszawy. pisze:Funkcjonarjusze Straży Ogniowej dzielą się na wyższych i niższych.
Wyżsi funkcjonarjusze:
komendant Straży Ogniowej,
dowódca oddziału Straży,
zastępca dowódcy oddziału Straży.
Niżsi funkcjonarjusze:
starszy przodownik Straży ,
przodownik Straży,
starszy strażak ,
strażak.
Beata

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » sob lis 30, 2013 5:21 pm

janolizka pisze: A na końcu aktu widnieje informacja że otrzymał zezwolenie na zawarcie małżeństwa od właściwej władzy.
Może ktoś z Was orientuje się o jakie pozwolenie chodziło i czy można je gdzieś odnaleźć. Kto zostawał w tamtych czasach strażakiem.
W XIX wieku w Królestwie Polskim żaden urzędnik państwowy, żaden żołnierz czy pracownik miejski nie mógł wstąpić w związki małżeńskie bez zgody zwierzchnika. Prawdopodobnie dotyczyło to również Straży Ogniowej. W urzędach mieli nawet takie specjalne wydrukowane formularze, gdzie tylko wpisywali dane i składali podpisy. Ale widziałam również takie pozwolenia w całości napisane ręcznie. Na ogół można je zobaczyć w alegatach, bo były przechowywane, podobnie jak metryka urodzenia.
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

AUTOR TEMATU
janolizka
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: janolizka » pn gru 02, 2013 9:15 am

Bardzo dziękuję za pomoc. Napisałam do Centralnego Muzeum Pożarnictwa i Głownej Szkoły Pożarnictwa w Warszawie, zobaczymy co odpowiedzą.

pozdrawiam
Eliza
Eliza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”