UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Pradziadek w mundurze Landsturmu?

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
GrzegorzK
Podziękował/a: 3 razy

Pradziadek w mundurze Landsturmu?

Post autor: GrzegorzK » sob lis 29, 2014 10:36 pm

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 5632aaa685
Na tym zdjęciu mój pradziadek. Jak się dowiedziałem na forum wtg, żołnierz armii pruskiej w Iszej wojnie światowej. Czy można coś jeszcze powiedzieć na podstawie zdjęcia?

Awatar użytkownika

pluton76
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Pradziadek w mundurze

Post autor: pluton76 » pn gru 01, 2014 10:32 am

Może tutaj coś się znajdzie.
http://www.uniforminsignia.org/index.php

Awatar użytkownika

pionier
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: pionier » wt gru 02, 2014 11:07 pm

A czego chcialbys sie dowiedziec?
Na drugim zdjeciu mamy zolnierza niemieckiego z okresu I wojny. Z tego co widze to jest to Armia Pruska a dokladniej Lansdturm, 2 Batalion....niestety nie wiem z ktorego Korpusu Armijnego (byc moze II) ale nie jestem pewien.
Mundur jak i czapka sa wzoru M1910, czyli standardowe wyposazenie. Na moje oko zdjecie to moglo byc wykonane w latach 1915/ 1916
Pozdrawiam,
Milosz

Awatar użytkownika

Szarak
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: Szarak » śr gru 03, 2014 1:08 pm

Ja od kolegi mam następujące info nt zdjęcia:
"Jeżeli chodzi o zdjęcie "prusaka" to jest jak mówiłem „dziadek” tylko trochę starszy niż przypuszczałem. Nie Landwehra a Landsturm. Do Landsturmu ( po naszemu pospolite ruszenie) brano chłopów którzy skończyli 45 lat – górna granica wieku nie określona. Dopóki się ruszał i mógł cokolwiek zrobić to go brano do woja w razie potrzeby. W tym przypadku patrząc na kokardy które są na "feldmutze" (czytaj czapka) nie służył w tzw jednostkach landowych tylko tzw ogólnopruskich. Po numerze na kołnierzu można stwierdzić że był nie w drugim a najprawdopodobniej w 27 batalionie ladsturmu (widać fragment drugiej cyfry najprawdopodobniej 7). Jeżeli jesteś w stanie określić skąd pochodził przodek będzie dużo łatwiej określić jednostkę w której służył a co się z tym wiąże również gdzie mógł walczyć. Na pewno walczył na froncie. Jak się przyjrzałem po prawej stronie widać końcówkę pochwy od bagnetu ale nie od standardowego pruskiego tylko jakiś zastępczak tzw ersatz (zastępczaki w które wyposażano jednostki nazwijmy to brzydko drugiej kategorii na początku wojny a pod koniec to pchano już wszystkim to co było). Prusak jest w czapce i bluzie wzór 1910. Zdjęcie pochodzi z okresu 1914-1918"
Pozdrawiam,
Marcin
http://szarak.jcom.pl/

AUTOR TEMATU
GrzegorzK
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: GrzegorzK » pt gru 05, 2014 11:26 am

Do Miłosza
Dziękuję za ponowne zainteresowanie moją sprawą. Miałem pytanie odnośnie związku pomiędzy miejscem pochodzenia rekruta a miejscem odbywania służby, ale pojawiła się nowa informacja w tym wątku, dlatego odpowiem w szerszym gronie.

Do Szaraka
Dzięki za ciekawe informacje. Pradziadek Wojciech urodził się ok. 1870 roku. W latach Iszej wojny mieszkali w Lachmirowicach k/Kruszwicy. Wogóle zmieniali miejsce zamieszkania dosyć często poszukując pracy, ale całe życie generalnie spędzili w okolicach Inowrocławia i Żnina.

-- Post scalono 05 gru 2014, 16:25 --

Przepraszam Marcinie. Nie zauważyłem od razu Twojego podpisu i użyłem w odpowiedzi login. Sorry

Leo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: Leo » sob gru 06, 2014 8:00 pm

Do niejakiego Szaraka na temat prusaka.
Wygląda na to że ten znajomy nie ma absolutnie pojęcia na temat wojska w cesarstwie niemieckim.
A ty też, powtarzasz bzdury nie sprawdzając zawartości informacji uzyskanych od twojego „specjalisty”.
Do Landsturmu „brano”od 39 roku życia, nie wcześniej.
Patrząc na te kokardy można stwierdzić że służył na pewno w „armii landowej” która była częścią armii niemieckiej.
Na pewno walczył na froncie ???, być może ale z racji wieku , wyposażenia itd. raczej nie.
Można jeszcze dalej ciągnąć ten temat ale po co.
A najlepsze na koniec: Zdjęcie pochodzi z okresu 1914-1918.
Szkoda tylko, że być może ktoś tym informacjom uwierzy .

Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

Szarak
Kontakt:

Post autor: Szarak » sob gru 06, 2014 9:30 pm

Leon bez urazy, ale wiedzy swojego kolegi jestem pewny (obraca się w środowisku które zajmuje się tylko i wyłącznie I wojną światową już od kilkunastu lat i opis tego zdjęcia potwierdził sobie jeszcze w kręgu znajomych), natomiast Twoja wypowiedź w tym temacie za dużo nie wyjaśnia.
Gdybyś chciał się nią wykazać, to napisz coś o tym zdjęciu i mundurze zamiast czepiania się i krytyki.
Dla rozjaśnienia do Landsturmu brano od 45 roku życia, natomiast od 39 do Landwehry.

Dodatkowe info dla Grześka które przysłał mi mój specjalista:
Drugi korpus armijny
Landsturm II. Armee-Korps / Stettin
II.27 – Landsturm-Bewachungs-Kompagnie Nr.31
To jest jednostka w której prawdopodobnie służył żołnierz z zdjęcia, ponieważ do tej wciągano ludzi z Żnina, Inowrocławia i okolic.

-- Post scalono 06 gru 2014, 22:00 --

Kolega chce się ustosunkować do słów krytyki:

"Jężeli chodzi oznajomość armii cesarstwa niemieckiego to Panie "Leo":
Po pierwsze ludzi pomiędzy 39 a 45 rokiem życia brali do Landwehry a nie do Landsturmu jak Pan pisze, Do Landsturmu czyli wojsk tzw "trzeciego rzutu" brali dziadków po 45 roku życia.
Po drugie na feldmutze są dwie kokardy tzw raichowska (cesarstwo niemieckie) a druga ogólnopruska nie typowa landowa typu Bawaria, Oldenburgia, Hesja, Badenia itd. (co by się zgadzało bo drugi korpus był korpusem pruskim)
Po trzecie walczył na pewno na froncie choćby dla tego że na zdjęciu widać końcówkę pochwy od bagnetu a wg moich informacji "kucharzy" nie wyposażano w bagnety bo i po co...
Po czwarte zdjęcie pochodzi z okresu 1914 - 1918 bo Landsturm jako wojska "trzeciego rzutu" powyoływano kiedy?? No właśnie chyba nie podczas pokoju tylko wojny jak już brakowało wojsk regularnych. Im wyższy numer batalionu tym później został powołany - utworzony.
A po piąte jak Pan jest taki miły to niech Pan przedstawi argumenty przeczące mojej ( i moich kolegów) argumentacji dotyczących identyfikacji tego prusaka. Niech mi Pan udowodni że zdjęcie pochodzi np z 1890 roku (wzór klamry na pasie 1895 - ciężko będzie) albo z 1908 roku (też może być ciężko bo mundur w którym jest na zdjęciu jest wzoru 1910) a może zdjęcie było zrobione w 1939 roku - tu też raczej ciężko bo brakuje gapy.
Tyle w temacie.

Serdecznie pozdrawiam
Piotr"
Pozdrawiam,
Marcin

Leo

Post autor: Leo » ndz gru 07, 2014 9:03 pm

Landsturm, należeli do niego w wieku 39 – 45 lat. Jeżeli tekst w koślawym języku polskim jest za trudny(strona 9) to posyłam do strony 7, napisane w języku urzędowym. Jak by nie było to nie był jakiś brukowiec tylko gazeta urzędowa więc chyba wiedzieli o czym piszą. Albo ? Czytam tam do a nie od 45 roku życia, i czytam to w dwóch językach..

Kod: Zaznacz cały

http://zefys.staatsbibliothek-berlin.de/dfg-viewer/?set[image]=7&set[zoom]=min&set[debug]=0&set[double]=0&set[mets]=http%3A%2F%2Fzefys.staatsbibliothek-berlin.de%2Foai%2F%3Ftx_zefysoai_pi1%255Bidentifier%255D%3D3fb1126e-1c43-436c-a04d-5ece13d4cd30

Może ta strona pomoże na początek, napisana w bardzo dostępny sposób:
http://www.agw14-18.de/formgesch/formatio_rek.html

Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Awatar użytkownika

Szarak
Kontakt:

Post autor: Szarak » wt gru 09, 2014 8:28 am

W tym temacie przyjąłem niechcący rolę pośrednika w wymianie zdań pomiędzy Leonem a Piotrem. Poniżej odpowiedź Piotrka, mam nadzieję że zamykająca dyskusję:

"Witam
Powiem tak nie ma po co bić piany i nie ukrywam że trochę mnie poniosło i że popełniłem błąd. Czy mały czy duży pozostawiam do oceny innych. Błąd przede wszystkim polegał na tym że posłużyłem się tylko i wyłącznie podobnym "odzewem" (niestety nie jest on w moim posiadaniu) ale jak się okazało z września 1917 roku. To po pierwsze. Po drugie przede wszystkim powinieniem spojrzeć jak Pan w inne roczniki czego nie zrobiłem i tu się przyznaję. Mogę jedynie jeszcze powiedzieć że do landwehry czy do landsturmu tak na prawdę mógł należeć zarówno 17, 20, 25 latek, a nawet rekruci starsi do 60 a być może i więcej ( najstarsi zazwyczaj pilnowali jeńców, dróg kolejowych itp.). Rodzaj jednostki do jakiej był przyjmowany rekrut zalezał przede wszystkim od przeszkolenia wojskowego, czy gość był w wojsku czy nie, ile lat był po służbie - jeśli był w wojsku, czy kiedy kolwiek był na jakim kolwiek nawet krótkim szkoleniu wojskowym, czy miał kontakt z bronią(???), czy sam się zgłosił na ochotnika czy został "zwerbowany"(nie do końca wiem jak to rozumieć) a przede wszystkim w którym okresie wojny (już po lecie 1915 roku w zasadzie stany osobowe większości jak i nie wszystkich pułków liniowych skaładały się głównie z nowych rekrutów którzy w 1914 roku poszli by do landwehry albo do landsturmu) itd. itd. Bardzo ogólnie opisując to kolejościowo szło tak: wojska liniowe i rezerwa, potem landwehra a na końcu landsturm. Zdażało się tak że jeden gość w ciągu czterech lat wojny potrafił zaliczyć np: landwehrę i landsturm (zależało to min od łącznego wieku jaki "wysłużył" w wojsku i czy chciał dalej "służyć ojczyźnie"). Temat rzeka i dzisiaj nawet może być ciężki do ogarnięcia. Także w zasadzie jeszcze raz zwracam honor i chylę czoła a równiez powinienem i podziękować bo ponownie zgłębiłem temat i dowiedziałem się trochę więcej niż wiedziałem, w sumie człowiek uczy się całe życie.

Reasumując nadal podtrzymuję informację dotyczacą przynalezności owego Pana ze zdjęcia do określonej wcześniej jednostki (na korpus wskazuje miejsce werbunku - ponoć człek całe życie mieszkał w obrębie jednego okręgu wojskowego, jeżeli chodzi o numer "batalionu" to jest określony na kołnierzu a uzyskana informacja na temat wieku Pana ze zdjęcia - w 1914 roku był po 40 co wskazuje na landsturm (choćby w 1914 roku) - poza tym z tego co mi wiadomo jedynie te jednostki miały takie oznaczenia na kołnierzach). Jeżeli chodzi o to czy był na froncie to zapewne był (wskazuje na to głównie choćby posiadany bagnet który głównie służył do walki). Pytanie tylko czy służył w pierwszej czy w drugiej linii, czy w taborach albo artylerii, ciężko powiedzieć. Postaram się jeszcze pogrzebać w posiadanych monografiach pułków i dywizji na temat tego "batalionu" może uda się odnaleźć choćby frahment ich ściezki bojowej - niestety to wymaga czasu...

De facto chodziło tutaj o identyfikację jednostki i myślę że odpowiedź została uzyskana (potwierdzona nie tylko przez moją osobę - koledzy podejrzewają że ewentualnie może to być jeszcze 25 batalion II korpusu ale skłaniają się bardziej ku 27)

Jeszcze raz dziekuję za przypomnienie tematu, a jak uraziłem to przepraszam (czasami człek ma lepsze lub gorsze dni).

Pozdrawiam
Piotr "
Pozdrawiam,
Marcin

Leo

Post autor: Leo » śr gru 10, 2014 8:36 pm

Na podstawie tego zdjęcia nie da się ustalić jednostki, można tylko zgadywać. Jedyne co jest pewne to cyfra 2 na kołnierzu. Na prawo od niej jeszcze jedna, zamazana, co do której sami macie wątpliwości czy to 5 czy 7. Siódemka to nie jest ponieważ ta wyglądała jak odbicie lustrzane dwójki do góry nogami. Ja osobiście widzę tam zero, czyli trzy możliwości.
Nie wiadomo kiedy zostało zrobione zdjęcie, a to następny problem.
Zostało zrobione do kwietnia 1915 r. to numer na kołnierzu oznacza brygadę która sformowała tą jednostkę. Bataliony miały nazwa od miast w których zostały sformowane.
Tutaj nie pasuje ta dwójka ponieważ zakładacie na podstawie miejsca zamieszkania żołnierza że był to II Okręg Wojskowy. Cztery brygady tego Okręgu miały jednak numery 5 do 8.
W kwietniu 1915 r. bataliony Landsturmu otrzymały numery składające się z dwóch części. Liczba rzymska oznaczała numer korpusu zaś arabska numer batalionu w korpusie. Tak więc byłby to batalion nr 27 lub 25, tylko w jakim korpusie. I tu trzeba postawić pytanie: czy pod szeroką brodą znajduje się jeszcze jakiś numer ? Więcej pytań jak odpowiedzi w tym temacie.
Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

Leo

Post autor: Leo » ndz gru 14, 2014 6:16 pm

Na temat zdjęcia już napisałem, może teraz warto odpowiedzieć na pięć punktów zawartych w poście z 6 grudnia.
Punkt 1.
Chyba został wyjaśniony ?.

Punkt 2.
Kokarda „ogólnopruska nie typowa landowa” nie istniała. Ktoś tu próbuje udowodnić, że Prusy
i Cesarstwo Niemieckie to to samo. Królestwo Prus było tylko częścią składową cesarstwa, tak jak armia pruska była częścią armii niemieckiej. Kokarda pruska była kokardą „typowo landową”.
http://de.wikipedia.org/wiki/Kokarde_%2 ... karden.jpg

Punkt 3.
Nie było to tak, że bagnet był częścią munduru, nawet w czasach pokojowych, kiedy nie walczono ?

Punkt 4.
Jednostki Landsturm`u były częścią armii niemieckiej w przypadku wojny ( nie jak już brakowało brakowało wojsk regularnych) i były formowane w wyniku mobilizacji na początku sierpnia. Tak jak jednostki rezerwowe i Landwehr`y. Na początku wojny nie było numeracji jednostek, a numeracja z kwietnia 1915 r. nie mówi nic o kolejności powstawania.

Punkt 5.
Zobacz wyżej.

Czy autor tematu sprawdził listy strat. Być może jest tam wpis.
Tyle w temacie.

Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”