UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Pamiątki rodzinne to bezcenna rzecz.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Pamiątki rodzinne to bezcenna rzecz.
Witam
Super pamiątki rodzinne.Wielkie gratulacje,takie zdobycze nie każdy może z nas posiadać.Wiadomo to zasługi przodków,że tak pięknie wpisali się w historię.
Życzę kolejnych sukcesów.
Pozdrawiam
Róża
Super pamiątki rodzinne.Wielkie gratulacje,takie zdobycze nie każdy może z nas posiadać.Wiadomo to zasługi przodków,że tak pięknie wpisali się w historię.
Życzę kolejnych sukcesów.
Pozdrawiam
Róża
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
I znów udało mi się kupić na Allegro b. cenną pamiątkę rodzinną, a mianowicie "Tygodnik Ilustrowany" Nr 13 z 28.03.1903 r. (sprzed 110 lat), w którym zamieszczony został obszerny artykuł pt. "Z tygodnia na tydzień" nt 25-letniej rocznicy pracy Mirosława Dobrzańskiego jako redaktora naczelnego czasopisma "Tydzień", wydawanego przez niego w Piotrkowie Trybunalskim.

Jeden egzemparz tego czasopisma miałem w domu ale w b. złym stanie, a ten nowonabyty jest jak nowy.
Krzysztof

Jeden egzemparz tego czasopisma miałem w domu ale w b. złym stanie, a ten nowonabyty jest jak nowy.

Krzysztof
-
Ostatnio znalazłem w Radomskiej Bibliotece Publicznej czasopismo „Słowo” Nr 130 z dnia 07.06.1930 r., a w nim na drugiej stronie… artykuł pt. „Sąd nad odczytami p. Kaden Bandrowskiego”. Treść tego artykułu zaskoczyła mnie i to podwójnie, raz dlatego, że tematyka tam poruszana jest aktualna także i teraz po upływie 83 lat, a po drugie dlatego, że okazało się iż na ławie oskarżonych zasiadło wówczas 20-tu przedstawicieli inteligencji bialskiej, w tym moi dziadkowie Hanna i Stanisław Moździńscy (tej historii rodzinnej nie znałem).
Na marginesie; dodam tu jeszcze jako ciekawostkę, że ojcem Stanisława był kolega szkolny i wieloletni przyjaciel Henryka Sienkiewicza, Antoni Moździński.
Poniżej miniaturka tego artykułu (po kliknięciu obraz w pełnym wymiarze).

Krzysztof
P.S.
Refleksja; czy to wydarzenie nie miało przypadkiem jakiegoś związku z aresztowaniem 24.06.1940 r. 40-tu bialskich intelektualistów?
Na marginesie; dodam tu jeszcze jako ciekawostkę, że ojcem Stanisława był kolega szkolny i wieloletni przyjaciel Henryka Sienkiewicza, Antoni Moździński.
Poniżej miniaturka tego artykułu (po kliknięciu obraz w pełnym wymiarze).

Krzysztof
P.S.
Refleksja; czy to wydarzenie nie miało przypadkiem jakiegoś związku z aresztowaniem 24.06.1940 r. 40-tu bialskich intelektualistów?
-
Kupiłem na aukcji Allegro książkę Henryka Mierzwińskiego pt. "Biała Podlasla w latach 1918-1939" i... znalazłem w niej szereg informacji nt. moich dziadków Stanisława i Hanny Moździńskich, którzy wiedli w tym mieście w okresie międzywojennym życie zawodowo b. intensywne i zarazem niezwykle zaangażowane społecznie, co skrzętnie odnotował autor, a mianowicie wspomniał on m.in. o tym, że;
Adwokat Stanisław Moździński w latach 1919-1927 był członkiem Wydziału Powiatowego Sejmiku Bialskiego, a gdy w tymże 1919 r. utworzono Policję Państwową przy Komendzie Powiatowej powstała Szkoła Policyjna i był w niej wykładowcą. W dniach 8 i 9 lipca 1921 r. brał udział w VI Zlocie Sokolstwa Polskiego w Warszawie, jako prezes gniazda bialskiego TG Sokół.
W dniu 15.04.1923 r. małżonkowie Moździńscy zostali wybrani członkami komisji rewizyjnej TG Sokół w Białej Podlaskiej.
W czwartą rocznicę odrodzenia cechów rzemieślniczych (30.11.1925 r.) adwokat Moździński wygłosił odczyt nt. polepszenia pracy cechów.
Z kolei 19.01.1929 r. z okazji uroczyście obchodzonej rocznicy 10-lecia powstania Sądu Okręgowego w Białej Podlaskiej (na uroczystość przybył minister sprawiedliwości, prokurator generalny i inni notable) Stanisław Moździński wygłosił okolicznościowy referat "Sąd, a społeczeństwo".
Oczywiście większość tych informacji znałem ale po pierwsze nie wszystkie, a po drugie to takie b. miłe, gdy o dziadkach stale piszą różni autorzy i zawsze podkreślają ich patriotyzm.
Krzysztof
Adwokat Stanisław Moździński w latach 1919-1927 był członkiem Wydziału Powiatowego Sejmiku Bialskiego, a gdy w tymże 1919 r. utworzono Policję Państwową przy Komendzie Powiatowej powstała Szkoła Policyjna i był w niej wykładowcą. W dniach 8 i 9 lipca 1921 r. brał udział w VI Zlocie Sokolstwa Polskiego w Warszawie, jako prezes gniazda bialskiego TG Sokół.
W dniu 15.04.1923 r. małżonkowie Moździńscy zostali wybrani członkami komisji rewizyjnej TG Sokół w Białej Podlaskiej.
W czwartą rocznicę odrodzenia cechów rzemieślniczych (30.11.1925 r.) adwokat Moździński wygłosił odczyt nt. polepszenia pracy cechów.
Z kolei 19.01.1929 r. z okazji uroczyście obchodzonej rocznicy 10-lecia powstania Sądu Okręgowego w Białej Podlaskiej (na uroczystość przybył minister sprawiedliwości, prokurator generalny i inni notable) Stanisław Moździński wygłosił okolicznościowy referat "Sąd, a społeczeństwo".
Oczywiście większość tych informacji znałem ale po pierwsze nie wszystkie, a po drugie to takie b. miłe, gdy o dziadkach stale piszą różni autorzy i zawsze podkreślają ich patriotyzm.
Krzysztof
Witam,
Bezcenne pamiątki dla poszukujących cieni Karczewskich, Świdzińskich, Polanowskich, Domańskich, Dorzańskich, Zawadzkich i innych spowinowaconych, zacnych rodów można znaleźć także darmo w sieci.
Dla przykładu:
„Korespondencja Karczewskich z lat 1813-1915” ze zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetada ... 81&lp=4281
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Bezcenne pamiątki dla poszukujących cieni Karczewskich, Świdzińskich, Polanowskich, Domańskich, Dorzańskich, Zawadzkich i innych spowinowaconych, zacnych rodów można znaleźć także darmo w sieci.
Dla przykładu:
„Korespondencja Karczewskich z lat 1813-1915” ze zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich
http://www.dbc.wroc.pl/dlibra/docmetada ... 81&lp=4281
Pozdrawiam
Hubert Niewęgłowski
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Hubercie; to nic nowego, żadna rewelacja, te "papiery" Karczewskich mam w swych zbiorach już od wielu lat, fragmenty z nich publikowałem i tu na forum. 
Krzysztof

Krzysztof
To dla mnie oczywiste, że Ty masz. Opis zakupów we Wrocławiu był jednym z pierwszych listów, jakie ze zbioru przeczytałem.
Rzecz w tym, że od roku, gdy Wrocław wrzucił tę ponad 100-kę listów do sieci, mają do nich ułatwiony dostęp wszyscy potomkowie powiedzmy Joachima Karczewskiego.
I to nie w smętnych fragmentach, ale w całości. :)
To na forum warto zapisać, aby do tych niezwykle cennych i bogatych w treść pamiątek i inni mieli jeszcze łatwiejszy wgląd.
Hubert
Rzecz w tym, że od roku, gdy Wrocław wrzucił tę ponad 100-kę listów do sieci, mają do nich ułatwiony dostęp wszyscy potomkowie powiedzmy Joachima Karczewskiego.
I to nie w smętnych fragmentach, ale w całości. :)
To na forum warto zapisać, aby do tych niezwykle cennych i bogatych w treść pamiątek i inni mieli jeszcze łatwiejszy wgląd.
Hubert
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
hniew pisze:...I to nie w smętnych fragmentach...
Hubert

Krzysztof
-
Tak na marginesie; "przetłumaczenie" na j. maszynowo-komputerowy 186 listów, pisanych ręcznie gęsim piórem ok. 200 lat temu i nieco później, zajęło mi ponad 6 miesięcy, non stop, dzień w dzień, od rana do wieczora - to benedyktyńska praca. Jakie to żmudne zajęcie pokazałem na przykładzie scanu jednej ze stron "Dziennika..." (mój tytuł "Com robił.").
Krzysztof
Krzysztof
(... Jakie to żmudne zajęcie pokazałem na przykładzie scanu jednej ze stron "Dziennika..." (mój tytuł "Com robił."))
Ponieważ problem przepisywania starych listów jest mi bliski, wrzuć proszę ten fragment
Maria
Ponieważ problem przepisywania starych listów jest mi bliski, wrzuć proszę ten fragment
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
-
Nie bardzo rozumiem; który fragment, gdzie go wrzucić i w jakim celu?Mariade pisze:Ponieważ problem przepisywania starych listów jest mi bliski, wrzuć proszę ten fragment
Maria
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
MarioKrzysztof Rondo pisze:Nie bardzo rozumiem; który fragment, gdzie go wrzucić i w jakim celu?Mariade pisze:Ponieważ problem przepisywania starych listów jest mi bliski, wrzuć proszę ten fragment
Maria
Krzysztof
ja go wyręczę we wskazówce.
Krzysztof nawiazuje tu do swego postu w tym temacie napisanego: 08 mar 2009, 12:43 .
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Jerzy; w dalszym ciągu nie bardzo wiadomo w jakim celu Maria chciała by "wrzucać" tu "fragmenty" listów, co chciała przez to osiągnąć lub co udowodnić?
Dobrze byłoby gdyby każdy z nas zajął się własną genealogią rodzinną, a innym pomagał w miarę posiadanych możliwości i dysponowania wolnym czasem. I tyle.
Krzysztof
Dobrze byłoby gdyby każdy z nas zajął się własną genealogią rodzinną, a innym pomagał w miarę posiadanych możliwości i dysponowania wolnym czasem. I tyle.
Krzysztof
Dzięki Jerzy, na szczęście bez Ty bez problemu zrozumiałeś o co mi chodzi 
Krzysztof - kłania się czytanie ze zrozumiem, a uszczypliwości są całkiem nie na miejscu.
Pozdrawiam
Maria

Krzysztof - kłania się czytanie ze zrozumiem, a uszczypliwości są całkiem nie na miejscu.
Pozdrawiam
Maria
Poszukuję: Giżyccy - Adam, Jan, Stanisław - Podole, Mazowsze, inne?
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz
Dubiczyński
Ratomski - Białoruś
Pietraszewicz