witam,
przeglądam zacne dzieło "Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" i w opisach miejscowości występuje tam słowo "dym". myślałem, że znaczy to samo co "dom"/"budynek", jednak zauważyłem, że równolegle w opisie jednej miejscowości może być i słowo "dom" i "dym" z róznymi wartościami (np. "52 dm., 60 dym., 362mk").
wyczytałem, że jeden "dym" = 6 mieszkańców. więc podchodzi pod 60 x 6 = 360 --- 362 mieszkańców.
czy też 1 dym = 1 rodzina?
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
dym a dom
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Re: dym a dom
dym ... czyli komintomasith pisze:witam,
przeglądam zacne dzieło "Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" i w opisach miejscowości występuje tam słowo "dym". myślałem, że znaczy to samo co "dom"/"budynek", jednak zauważyłem, że równolegle w opisie jednej miejscowości może być i słowo "dom" i "dym" z róznymi wartościami (np. "52 dm., 60 dym., 362mk").
wyczytałem, że jeden "dym" = 6 mieszkańców. więc podchodzi pod 60 x 6 = 360 --- 362 mieszkańców.
czy też 1 dym = 1 rodzina?

to dla celów statystycznych .... podatkowych

inaczej ( mniejszy ) płaciło się podatek od chaty bez komina, inaczej ( większy ) od chaty z kominem
a już od chaty z 2-ma kominami ( jako luksusowej ) płaciło się najwięcej

Pozdrawiam
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
AUTOR TEMATU - Posty: 81
- Podziękował/a: 17 razy
- Podziękowano: 2 razy
dziękuję. byłem blisko, aczkolwiek mój tok myślenia szedł w stronę 1 dym = 1 komin = 1 dom. dlatego nie zgadzało mi się, że liczba dymów była nieraz mniejsza od liczby domów. nie pomyślałbym, że może być dom bez komina 

-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
... wówczas za komin służyły drzwi ... latem " jak cię mogę" , ale zimą to był już problem ... potrafiło śniegu nawiać i do połowy chatytomasith pisze:dziękuję. byłem blisko, aczkolwiek mój tok myślenia szedł w stronę 1 dym = 1 komin = 1 dom. dlatego nie zgadzało mi się, że liczba dymów była nieraz mniejsza od liczby domów. nie pomyślałbym, że może być dom bez komina

a drzwi musiały być otwarte gdy palenisko w domu się paliło przy przygotowywaniu posiłków ... a i tak trudno było wytrzymać, tak dym piekł oczy ! ! !
Maria Łopaciuk