UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Komornik graniczny.

Wątki o znaczeniach dawnych słów, nazw, pojęć, dawnych miarach i wagach, pieniądzach, itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
tutmiak

Komornik graniczny.

Post autor: tutmiak » pn lut 11, 2013 1:22 pm

Skorzystam i ja z tego wątku i spytam o znaczenie nazwy: komornik graniczny, która pochodzi z szematyzmów galicyjskich, z 19 wieku.

Dziękuję za sugestie,
Maryla T.

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Re: Komornik graniczny.

Post autor: Łucja » pn lut 11, 2013 2:23 pm

tutmiak pisze:Skorzystam i ja z tego wątku i spytam o znaczenie nazwy: komornik graniczny, która pochodzi z szematyzmów galicyjskich, z 19 wieku.

Dziękuję za sugestie,
Maryla T.
Najlepiej wskazać odpowiedni szematyzm i w nim stronę gdzie ta nazwa się pojawia, link podać.

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

AUTOR TEMATU
tutmiak

Post autor: tutmiak » pn lut 11, 2013 3:51 pm

Najlepiej wskazać odpowiedni szematyzm i w nim stronę gdzie ta nazwa się pojawia, link podać.

Łucja[/quote]

A po co link? Nazwa nie wystarcza ?

Maryla.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lut 11, 2013 4:20 pm

W tym, co napisała Łucja jest dużo racji.
Samo pojęcie "komornika granicznego" w okresie I Rzeczypospolitej jest dobrze znane i opisane. Jego znaczenie - od początkowo wysokiego urzędu - stopniowo ulegało deprecjacji, ale i tak miało swoją wagę.
Z tego co napisałaś, określenie to znalazłaś w szematyzmach galicyjskich, które po polsku zaczęły się ukazywać dopiero w I poł XIX wieku.
Szematyzmy były tak konstruowane, ze praktycznie każdą wymienioną osobę i jej funkcję mamy przypisaną do konkretnego urzędu w strukturze administracyjnej. Ta własnie informacja może nam pomóc w ustaleniu czy komornik graniczny w Galicji był równowazny takiemu samemu urzędowi w okresie I Rzeczypospolitej?
Początkowo z całą pewnością tak, bo wszelkie intromisje w XVIII i na pocz. XIX w na dobrach ziemskich w Galicji odbywały się z nakazu sądowego z udziałem komorników granicznych. Czy było tak samo później?
Może Sonia będzie wiedziała, ale do tego potrzebny jest kontekst o który pyta Łucja.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn lut 11, 2013 4:40 pm

Panie Waldku przepraszam że się przypnę do tematu, ale czy znane są Panu szemantyzmy dla Moraw i dla Królestwa Węgierskiego z XIXw? szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem, może jakieś wskazówki od Pana dostanę.

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lut 11, 2013 4:51 pm

Niestety nie znam tego tematu, bo jak dotąd nie miałem tam żadnego interesu. Co do Królestwa Węgierskiego, to domyślam się, ze szematyzmami objęto je dopiero po utworzeniu Austro-Węgier, chociaż głowy za to nie dam.
Radzę poszukać w katalogach on-line archiwum wiedeńskiego.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dawne słowa, nazwy”