UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nowości na forum
Moderator: Moderatorzy
Re: Nowości na forum
Ponieważ nie wszyscy wiedzą jak "podziękować" na forum, dlatego chciałam wkleić malutką instrukcję.
W górnym prawym rogu każdego postu znajdują się ikonki:
1. przycisk "ZGŁOŚ" - służy do powiadomienia Administratora i Moderatorów, że coś się stało. Np. z powodu wandalizmu, albo po prostu coś się spsuło - i ten sam post wyskoczył nam dwa razy.
2. "ZACYTUJ" czyli odpowiedz z cytatem
3. "PODZIĘKUJ" - to właśnie przycisk do podziękowań. Naciśnięcie go spowoduje, że pod danym postem (tym, za który dziękujemy) pojawi się informacja (tekst przykładowy):
Jest też przycisk przypominający ołówek - pojawia się on na krótko po napisaniu postu (1 godzina od napisania posta) i służy do edycji (np. poprawek literówek i szybkich korekt). Czas edycji (po napisaniu postu) jest ograniczony, bo niektórzy poprawiają lub kasują posty, na które ktoś odpowiedział i przestaje być wiadomo o co w wątku chodzi. Swoją własną twórczość można również skasować (o ile ktoś już nie odpowiedział i również max w ciągu 1 godziny), np. jeśli wyskoczy nam niechcący dubel - służy do tego przycisk krzyżyk.
Napisanie nowego posta pod ostatnim swoim postem w przeciągu 3 godzin sklei nową treść ze starą w jeden post. Później, tj. po upływie 3 godzin, jest tworzony nowy post [przyp. admina]
W górnym prawym rogu każdego postu znajdują się ikonki:
1. przycisk "ZGŁOŚ" - służy do powiadomienia Administratora i Moderatorów, że coś się stało. Np. z powodu wandalizmu, albo po prostu coś się spsuło - i ten sam post wyskoczył nam dwa razy.
2. "ZACYTUJ" czyli odpowiedz z cytatem
3. "PODZIĘKUJ" - to właśnie przycisk do podziękowań. Naciśnięcie go spowoduje, że pod danym postem (tym, za który dziękujemy) pojawi się informacja (tekst przykładowy):
Jest też przycisk przypominający ołówek - pojawia się on na krótko po napisaniu postu (1 godzina od napisania posta) i służy do edycji (np. poprawek literówek i szybkich korekt). Czas edycji (po napisaniu postu) jest ograniczony, bo niektórzy poprawiają lub kasują posty, na które ktoś odpowiedział i przestaje być wiadomo o co w wątku chodzi. Swoją własną twórczość można również skasować (o ile ktoś już nie odpowiedział i również max w ciągu 1 godziny), np. jeśli wyskoczy nam niechcący dubel - służy do tego przycisk krzyżyk.
Napisanie nowego posta pod ostatnim swoim postem w przeciągu 3 godzin sklei nową treść ze starą w jeden post. Później, tj. po upływie 3 godzin, jest tworzony nowy post [przyp. admina]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Beata
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Nie wiem, ale zapytałem hosting. Sam jestem ciekawy odpowiedzi bo pachnie przesiadką na inny serwer.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Potwierdzam odczucia Bartka. Problem występuje zarówno na etapie logowania jak i wylogowania z forum oraz przy otwieraniu każdej strony czy wykonaniu podglądu postu przewdzianego do opublikowania. Wydłużyła się także procedura opublikowania postu i jego redycji. Myślałem że to problem z moim kompem, teraz wygląda to inaczej.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
- Kontakt:
Ciężko to stwierdzić, wyczuć, zbadać, zapisać i udowodnić hostingowi. Faktycznie, sam też zaobserwowałem ten problem, ale np. teraz akurat strony działają mi błyskawicznie. Zobaczymy co odpowie admin.
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Ja mam też tak od kilkunastu dni jak Bartek i Janusz ...
A myślałam, że tak jest tylko u mnie ...
A myślałam, że tak jest tylko u mnie ...
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
- Kontakt:
Jeszcze raz proszę - przy wprowadzaniu nazwiska do bazy poszukiwanych nazwisk:wicy pisze: ↑pn wrz 04, 2017 3:28 pmOddana została testowo baza danych "Szukam nazwiska".
Baza zawiera tylko nazwisko oraz osobę, która danym nazwiskiem jest zainteresowana. Każdy nowy wpis do bazy (dodanie nowego nazwiska) tworzy stosowny post w dziale "Szukam nazwiska" na forum, gdzie każdy może udzielić odpowiedzi w normalnym trybie. Dodajemy po jednym nazwisku (i tylko Nazwisku!). Dodatkowy opis, to treść tworzonego postu i może zawierać dodatkowe szczegóły.
Jednocześnie, kolejna osoba zainteresowana nazwiskiem już istniejącym w bazie, może się "dodać" do tegoż nazwiska (klikając guzik po prawej stronie "Też szukam"). Zostanie wtedy dodana automatyczna odpowiedź do pierwotnego postu utworzonego przez pierwszą osobę dodającą nazwisko do bazy.
1) podajemy tylko nazwisko - bez imion, miejscowości, itp
2) w polu opis można uszczegółowić zakres zainteresowań. Do nowego postu doklejany jest tekst "Poszukuję wszelkich informacji o nazwisku: xxxxx" a pod spodem treść pola opis, więc imiona, daty, miejsca proszę podawać w polu opisu.
Dla przejrzystości bazy, wpisy zawierające w polu nazwisko: nazwisko + imiona, miejsca, daty, etc, będą usuwane.
-
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
Witam
Cóż opóźnienia zaistnieniem na stronie i reakcje użytkownika strony, wynikają z różnych przyczyn.
Głównie serwer.Tu Administrator "strony" (forum) ma niezbyt dużo do zadziałania i poprawienia (mimo szczerych chęci).
Wystawiony na "hoście",uzależniony jest od reakcji Admina serwera.(nie admina Portalu,strony)
Jeśli zjawi się zbyt wielu chętnych (botów,crawlerów,ripperów,spamerów itp.) w jednym czasie,to bywa tak,że zwykły użytkownik (np.Forum)może odczuwać dyskonfort.(było dobrze ,a teraz się wszystko "ślimaczy")
Oczywiście Admin "strony" (forum) może próbować ograniczać dostęp "niechcianych botów" i innych "niepożądanych",stosując metody ".htaccess" i "robots.txt",ale zaledwie kilka *white botów i crawlerów" respektuje przyjęte zalecenia ,reszta co najmniej 95% ma te zalecenia głęboko w "d...".
Obowiązuje dzisiaj nowa jakość INTERNETU. Jeśli spodoba się "botowi","riperowi" strona i zapisy ,to nie powstrzymają go
żadne ograniczenia Administratora "Strony,Portalu" itp."Jedzie po wszystkim i kiedy chce"
Generalnie Admin strony nie siedzi przed "monitorem real-time" i w chwili przeciążenia przez tych "niechcianych", może ich
wyłączyć.(banować,zablokować itd.),a czasami odwrotny skutek "zajeżdżają serwer odpowiedziami "403".(kilkanaście zap. n/s do serwera z kilkunastu IP przemiennie). Nawet NASA i podobni nie radzą sobie z tym problemem.
Można westchnąć i powiedzieć realia współczesnego świata. (A tak było dobrze kiedyś w INTERNECIE)
To z własnych obserwacji ,mimo że "niby" w lepszej sytuacji ,monitoring "real-time" na własnym domowym serwerze.
Szczególnie dotyczy to "próby" przechwytywania wszelkiego rodzaju baz danych.
Marksp
Cóż opóźnienia zaistnieniem na stronie i reakcje użytkownika strony, wynikają z różnych przyczyn.
Głównie serwer.Tu Administrator "strony" (forum) ma niezbyt dużo do zadziałania i poprawienia (mimo szczerych chęci).
Wystawiony na "hoście",uzależniony jest od reakcji Admina serwera.(nie admina Portalu,strony)
Jeśli zjawi się zbyt wielu chętnych (botów,crawlerów,ripperów,spamerów itp.) w jednym czasie,to bywa tak,że zwykły użytkownik (np.Forum)może odczuwać dyskonfort.(było dobrze ,a teraz się wszystko "ślimaczy")
Oczywiście Admin "strony" (forum) może próbować ograniczać dostęp "niechcianych botów" i innych "niepożądanych",stosując metody ".htaccess" i "robots.txt",ale zaledwie kilka *white botów i crawlerów" respektuje przyjęte zalecenia ,reszta co najmniej 95% ma te zalecenia głęboko w "d...".
Obowiązuje dzisiaj nowa jakość INTERNETU. Jeśli spodoba się "botowi","riperowi" strona i zapisy ,to nie powstrzymają go
żadne ograniczenia Administratora "Strony,Portalu" itp."Jedzie po wszystkim i kiedy chce"
Generalnie Admin strony nie siedzi przed "monitorem real-time" i w chwili przeciążenia przez tych "niechcianych", może ich
wyłączyć.(banować,zablokować itd.),a czasami odwrotny skutek "zajeżdżają serwer odpowiedziami "403".(kilkanaście zap. n/s do serwera z kilkunastu IP przemiennie). Nawet NASA i podobni nie radzą sobie z tym problemem.
Można westchnąć i powiedzieć realia współczesnego świata. (A tak było dobrze kiedyś w INTERNECIE)
To z własnych obserwacji ,mimo że "niby" w lepszej sytuacji ,monitoring "real-time" na własnym domowym serwerze.
Szczególnie dotyczy to "próby" przechwytywania wszelkiego rodzaju baz danych.
Marksp