UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nowości na forum

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Nowości na forum

Post autor: wicy » czw maja 20, 2010 10:42 pm

Na forum stworzony został system podziękowań za udzielone odpowiedzi na pytania. Wydaje mi się, że z powodzeniem zastąpi to dodatkowe posty typu: "Dziękuję...".
Pod każdym postem, z prawej strony, obok przycisków "Cytuj" i "Zmień", pojawił się przycisk "Podziękuj". Po jego użyciu post, za który dziękujemy uzyska dodatkowy wpis a użytkownik któremu dziękujemy uzyska dodatkowy punkt w swoim profilu.
Zachęcam do korzystania z tej funkcji. Oszczędzi to miejsce i czas, a Wasza wdzięczność zostanie odpowiednio zasygnalizowana.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Hania
Podziękował/a: 27 razy
Podziękowano: 20 razy

Re: Nowości na forum

Post autor: Hania » pt maja 21, 2010 12:00 am

Witam Witek - jak powyzszy post zniknie z pola widzenia zostanie rzeczywistosc czyli: ja zapisalam sie do Forgenu bedzie rok w czerwcu. Dziekowalam juz w przeszlosci tym, ktorzy mi pomogli.
Obecnie jak ktos nowy zerknie i zobaczy, ze podziekowalam zero razy i mnie podziekowano zero razy przez prawie rok to pomysli, ze jestem raz: bez wychowania, dwa: nie pomagam.
Ale jak nowe przepisy to nowe przepisy tylko, ze tak wszystko automatyczne sie robi, bez ludzkiego wkladu czyli: jesli ktos mi pomogl i wlozyl w to swoj czas na poszukiwania to podziekowac chyba wypada chocby napisaniem jednego milego zdania z podziekowaniem a nie tylko kliknac.
Osobiscie nie jestem zachwycona tym pomyslem ale jak napisalam wyzej:jak nowe przepisy to nowe przepisy.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt maja 21, 2010 12:24 am

Nie są to żadne nowe przepisy, ani obowiązek. Jest to raczej próba zastąpienia tradycyjnych "postowych" podziękowań.
Że wprowadzona późno? Cóż.... Proszę nie mieć do mnie o to pretensji. Rok temu jeszcze dobrze nie wiedziałem co to skrypty forum i czym się je je. Nie było też gotowych dodatków tego typu, by móc z nich skorzystać (nie było przynajmniej tak funkcjonujących jak ten teraz).

Jeszcze raz zachęcam do odchodzenia od typowych podziękowań na rzecz kliknięcia w guzik. Wpłynąć to może znacznie na przejrzystość tematów a i nowe podziękowania nie przykuwają niepotrzebnie uwagi nowym postem na stronie głównej.

W żadnym wypadku - a już to widzę po zajawce reakcji - nowa funkcjonalność nie ma być przyczynkiem do niezdrowej konkurencji, rywalizacji, porównywaniu się i segregacji użytkowników. Jeśli już, to może w pozytywnym sensie i z pożytkiem dla pomocy potrzebujących.

Awatar użytkownika

Hania

Post autor: Hania » pt maja 21, 2010 12:37 am

Witku - ja nie mam pretensji do ciebie, Bron Boze, napisalam poprostu to co mysle.
Nie staralam sie byc ani zlosliwa ani krytyczna poprostu napisalam otwarcie o nowym pomysle czy funcji jak kto woli, to wszystko.
Osobiscie ciesze sie, ze moge byc uzytkownikiem Forgenu bo spotkalam tutaj kilkoro naprawde wspanialych osob a i dowiaduje sie sporo.
Ostatnio zmieniony pt maja 21, 2010 12:41 am przez Hania, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia

Awatar użytkownika

Hania

Post autor: Hania » pt maja 21, 2010 12:40 am

Widze, ze twoj post sie zmienil, a wiec i ja musze zmienic moj :)
Pozdrowienia Hania

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt maja 21, 2010 8:07 pm

Obok Podziękowań pojawiły się na forum aktywne kanały informacyjne. Teraz mona śledzić nowe tematy na forum bezpośrednio z okna przeglądarki.

Awatar użytkownika

MireQ
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 33 razy

Post autor: MireQ » pt maja 21, 2010 10:16 pm

forma podziekowania przez klikniecie to jest normalna, przyjeta forma na prawie kazdym forum.
podziekowanie nie zajmuje niepotrzebnie miejsca na serwerze oraz nie dodaje kolejnej cyferki do ilosci postow.
nie dochodzi do irytujacej sytuacji, ze osoba pytajaca zada 20 pytan i 20 razy podziekuje i bedzie miala 40 postow, a osoba ktora odpowie 20 razy bedzie miala tylko 20 postow.
czyli osoba pytajaca jest bardziej aktywna i ma wieksze zaslugi dla forum...
ja w tej zmianie widze kierunek na profesjonalnosc i tak trzymac!
pozdrawiam
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Hania

Post autor: Hania » pt maja 21, 2010 11:03 pm

Witam - troche napisze o dziekowaniu. Nie jest moze to zwiazane z nowa funkcja na forum ale zwiazane z nami wszystkimi. Zyjemy w czasach gdzie ludzie juz malo co rozmawiaja ze soba bo albo komupter i email albo tekstowanie. Slowo zywe zamiera. Mlode pokolenie wychowuje sie na szybko i wszystko jest na klikniecie, nie trzeba sie wysilac, nie trzeba budowac zdan stylistycznie ani gramatycznie ani ortograficznie. Najgorzej jest, ze zamiera z ta cala automatyzacja mowienie komus dziekuje. Jesli ktos cos dla nas zrobi to powinnismy powiedziec dziekuje z przekonaniem i docenic czyjesz starania a czy kliknieciem naprawde to czynimy ? Ja zdaje sobie sprawe o czym Witek piszesz, bedzie wiecej miejsca na forum i bedzie przejrzyscie itd. ja to wszystko rozumiem, to sa strony techniczne. Pozostaja jednak strona ludzka.
Najmniej co mozemy dla kogos zrobic jesli ten uczyni dla nas cos pozytecznego, potrzebnego i przydatnego, dobrego, niespodziewanie super sprawe to podziekowac ale ja jestem starej daty czlowiek i dla mnie klikniecie na opcje Dziekuje nic nie znaczy. To jest tylko moje prywatne zdanie i nie mam absolutnie zamiaru "walczyc" :) z ta opcja, prosze mnie nie odebrac zle.
Jesli ktos dla mnie odszuka cos czego szukalam od dawna i ma to dla mnie duze znaczenie to klikniecie na opcje Dziekuje jest zupelnie nieadekwatne.
To sa moje wywody, wynurzenia, prosze nie reagowac ostro bo nie moim celem jest wywolywanie jakiejs, strasznej, zajadlej dyskusji, absolutnie nic z tych rzeczy. Tylko moje uwagi.
Wierze, ze opcja sie przyjmie bo co nowe to ma zawsze powodzenie a ja tak jak napisalam jestem starej daty :) I na tym koncze moje popoludniowe mysli, przyzekajac, ze nie bede wracala wiecej do tematu. :papa: Pozdrowienia.
Pozdrowienia Hania

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » pt maja 21, 2010 11:21 pm

Haniu!
Ja tez "starej daty"i popieram Twoją opinię.

Pozdrawiam Krystyna

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: ozanka » sob maja 22, 2010 1:41 am

Słuchaj pięknooki Adminie (tak jak Cię nazwałam już dawno temu)
Myślałam, że to dobry pomysł z tym klikniem "podziękował". Ale jakże się myliłam :!:
Rozumiem, że podziękowania "zaśmiecają" i obciążają serwer. Jednak nie wyobrażam sobie nie podziękować "SPECJALNIE" Jurkowi za tłumaczenie z rosyjskiego i Małgosi (m-za) za rekonstrukcję zdjęć. Kliknięciem "podziękować" to mogę "ozance" czyli sobie, że sprawdziła w rejestrze w jakimś wykazie. Jest albo nie ma. Koniec i kropka. Ale np. Jurek i m-za (Małgosia) wpisują się w nasze forum swoją nieprzeciętną wiedzą, umiejętnościami i ogromem czasu które dla nas poświęcają. Zwykły klik, niestety moim skromnym zdaniem nie załatwi sprawy.
Zatem, proszę o inne racjonalne rozwiązanie sprawy, ( aby podziękowaniami nie obciążać serwera{rozumiem to}, może takie posty usuwać po jakimś określonym czasie, nie wiem, nie znam się :!: ).
Ja na pewno np. będę DZIĘKOWAĆ Jurkowi i Małgosi w nowych postach, czy jest opcja kliku "podziękowania" czy jej nie ma. BĘDĘ DZIĘKOWAĆ zakładając nowy post, bo to IM się należy, tak uważam :!: :!: :!:
Pozdrawiam,
Bożenna

Awatar użytkownika

MireQ
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 33 razy

Post autor: MireQ » sob maja 22, 2010 8:35 am

ozanka pisze:Słuchaj pięknooki Adminie (tak jak Cię nazwałam już dawno temu)
Myślałam, że to dobry pomysł z tym klikniem "podziękował". Ale jakże się myliłam :!:
Rozumiem, że podziękowania "zaśmiecają" i obciążają serwer. Jednak nie wyobrażam sobie nie podziękować "SPECJALNIE" Jurkowi za tłumaczenie z rosyjskiego i Małgosi (m-za) za rekonstrukcję zdjęć. Kliknięciem "podziękować" to mogę "ozance" czyli sobie, że sprawdziła w rejestrze w jakimś wykazie. Jest albo nie ma. Koniec i kropka. Ale np. Jurek i m-za (Małgosia) wpisują się w nasze forum swoją nieprzeciętną wiedzą, umiejętnościami i ogromem czasu które dla nas poświęcają. Zwykły klik, niestety moim skromnym zdaniem nie załatwi sprawy.
Zatem, proszę o inne racjonalne rozwiązanie sprawy, ( aby podziękowaniami nie obciążać serwera{rozumiem to}, może takie posty usuwać po jakimś określonym czasie, nie wiem, nie znam się :!: ).
Ja na pewno np. będę DZIĘKOWAĆ Jurkowi i Małgosi w nowych postach, czy jest opcja kliku "podziękowania" czy jej nie ma. BĘDĘ DZIĘKOWAĆ zakładając nowy post, bo to IM się należy, tak uważam :!: :!: :!:
a nie mozesz dziekowac na priwa???? - bez zakladania postu?
dziekuj Malgosi, Jurkowi i kazdemu, kto pomoze - na priwa!
zainteresowani otrzymaja twoje podziekowania, a serwer nie bedzie zasmiecony.
chcesz dziekowac zainteresowanym, czy pokazac nam ze im podziekowalas?
pozdrawiam,
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » sob maja 22, 2010 11:18 am

Witku

W ramach prac na nowościami forum skrót do Genepedii został zastąpiony nie działającym skrótem do Genewiki. Trzeba to poprawić.

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » sob maja 22, 2010 11:32 am

ozanka pisze:Zatem, proszę o inne racjonalne rozwiązanie sprawy, ( aby podziękowaniami nie obciążać serwera{rozumiem to}, może takie posty usuwać po jakimś określonym czasie, nie wiem, nie znam się :!: ).
Nie rozumiem, w czym problem. Przecież nasz Przezacny Administrator (oby Jego słonie kąpały się w mleku!) zastrzegł, że wprowadzenie podziękowań przez kliknięcie nie wyklucza bynajmniej słów wdzięczności pod postem. Podobnie jak, na przykład, nie ma obowiązku samego składania podziękowań. Komu odpowiada nowa forma, ten ją przyjmie. Komu nie, może zostać przy starej.
Bartek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob maja 22, 2010 11:38 am

Małecki pisze:Nie rozumiem, w czym problem. Przecież [...] Administrator [...] zastrzegł, że wprowadzenie podziękowań przez kliknięcie nie wyklucza bynajmniej słów wdzięczności pod postem. Podobnie jak, na przykład, nie ma obowiązku samego składania podziękowań. Komu odpowiada nowa forma, ten ją przyjmie. Komu nie, może zostać przy starej.
Dokładnie. Nie jest to ani zmiana regulaminowa, ani przymus. Jest to tylko prośba o przystosowanie się do nowo wprowadzonej formuły podziękowań i stosowanie jej zamiast jednozdaniowych postów dziękczynnych.
Tak jak to zauważył MireQ wcześniej, podziękować osobiście można korzystając z PW, co mniej "zaśmieca" forum. Jeśli pomocnik ma zostać jakoś "uhonorowany" za pomoc i jego pracę, myślę że dobrym sposobem będzie zwiększenie mu licznika "Dzięków".
I to tyle w temacie.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn maja 24, 2010 10:31 am

Dodano okno szybkiej odpowiedzi. Pod ostatnim postem można teraz pisać bezpośrednio szybką odpowiedź na ostatni post w temacie. Okno zawiera wszystkich funkcji dostępnych po użyciu standardowego odpowiadania na post (uśmieszki, formatowanie tekstu), opcje te dostepne są po kliknięciu na "Pełny edytor". Oczywiście standardowy sposób pisania odpowiedzi, po kliknięciu na "Odpowiedz", pozostaje bez zmian.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”