UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ambasada Polska w Paryżu 1931r

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
emalak0
Podziękował/a: 60 razy
Podziękowano: 11 razy

Ambasada Polska w Paryżu 1931r

Post autor: emalak0 » śr lut 07, 2018 7:30 pm

Witam.
W księgach meldunkowych, znalazłam adnotację o wydaniu paszportu konsularnego, na nazwisko mojego dziadka, wydany w Paryżu w 1931r, podany jest także nr i data wydania. Zwróciłam się z pytaniem do Archiwum Akt Nowych w Warszawie, czy istnieje jakakolwiek dokumentacja z tego okresu? Niestety, odpowiedź jest negatywna. Być może w Paryżu, istnieje archiwum akt, wydanych przez nasz konsulat . Czy ktoś z Pwa mógłby mi w tej kwestii pomóc. Załączam skan strony, księgi meldunkowej z zamieszczoną adnotacją, dotyczącą nazwiska Michalak Antoni, syn Łukasza i Marianny z d. Jędrzejczak. Taki wpis mógł zawierać dane o rodzinie: żona, dzieci i miejsce zamieszkania .
Wdzięczna za pomoc
Elżbieta
księga str. 10 notatka o paszporcie wydanym w Paryżu 1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Ambasada Polska w Paryżu 1931r

Post autor: elgra » śr lut 07, 2018 9:49 pm

A pytałaś w konsulacie gdzie są archiwa dotyczące wydawanych paszportów z 1931 roku?
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » śr lut 07, 2018 10:02 pm

Elu, pytałam w Arch. Akt Nowych .. Odpowiedziano mi, że nie mają żadnej wiedzy w tym temacie. Do konsulatu, napisałam dzisiaj email. Nie mogę "przebić tematu" Francji! Aktu urodzenia ojca, również nie mogę zlokalizować. Urodził się 09.01. 1926r a wówczas dziadkowie byli we Francji, w Paryżu . Paszport sygnowany jest datą 1931 r, ojciec miał wówczas prawie 6 lat ! Mam czas i cierpliwość, może w końcu trafię na jakiś trop.
Pozdrawiam.
Elżbieta
szukam :Antoni Michalak + Rozalia Michalak z d. Sikora mieszkali i zmarli w Łodzi.
emalak

elgra

Post autor: elgra » śr lut 07, 2018 11:23 pm

Skąd wiesz, ze mieszkali w Paryżu? Masz jakiś dokument?
Z perspektywy 2 tys. km mogło się mówić "w Paryżu" a to np. mogło być w okolicach.
Moim zdaniem powinnaś się skupić na poszukiwaniach w Polsce. Twój ojciec i dziadkowie zmarli w Polsce? Gdzie mieszkali, gdzie są pochowani?
Koperty dowodowe, metryczka dowodowa, cmentarze, zameldowania, akt ślubu rodziców i alegata do ślubu, archiwa zakładowe ....

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » czw lut 08, 2018 9:28 pm

Ojciec, podawał miejsce urodzenia w Paryżu, Nie musieli mieszkać w samym Paryżu i nie o to mi chodzi! W akcie małżeństwa moich rodziców widnieje adnotacja (dot. ojca) " nie posiada metryki urodzenia, dane poświadczyła matka " lub podobnie. Akt(-a) zgonu, oczywiście posiadam, znam nawet adres, zamieszkania dziadków w Łodzi .Odnalazłam ich przodków. Po prostu, sprawdzam każdy trop, który mógłby doprowadzić mnie do poznania dziejow tej części rodziny. Ojciec miał brata (także urodzony we Francji), z którym nie mieliśmy kontaktu. Wierzę, że w końcu dotrę do wyjaśnienia a nawet jeśli nie, to poszukiwania sprawiają mi ogromną radość .Drzewo genealogiczne wygląda imponująco: https://www.myheritage.pl/site-family-t ... lak-pyszel

Dziękuję za wszelkie sugestie i pomoc.

Elżbieta

Dodano po 5 minutach 20 sekundach:
w 1szym poście, zamieściłam skan księgi meldunkowej, w której widnieje wpis o wydaniu dziadkowi, paszportu konsularnego przez ambasadę w Paryżu, Przecież, paszportu nie wystawiono w "Paryżu" czy "Paryży" k. Pcimia ?
emalak

elgra

Post autor: elgra » pt lut 09, 2018 11:26 am

Przed wojna we Francji konsulaty były w Paryżu i w Lille. Możliwe, ze był trzeci.

emalak0 pisze:
czw lut 08, 2018 9:33 pm
Przecież, paszportu nie wystawiono w "Paryżu" czy "Paryży" k. Pcimia ?
Chyba się nie rozumiemy, a chciałam Ci po prostu pomoc nie znając informacji które Ty posiadasz.
emalak0 pisze:
Ojciec, podawał miejsce urodzenia w Paryżu, Nie musieli mieszkać w samym Paryżu i nie o to mi chodzi!
A o co? Szukasz aktu urodzenia ojca i jego brata?
emalak0 pisze:
W akcie małżeństwa moich rodziców widnieje adnotacja (dot. ojca) " nie posiada metryki urodzenia, dane poświadczyła matka " lub podobnie.
A dokładnie co pisze? Przy Paryżu jest np. cyfra?

Uwaga ogólna.
Paszport konsularny, jak sama nazwa wskazuje, wystawiany był przez konsulat.
http://www.pansamolocik.pl/media/ambasa ... a,160.html

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » pt lut 09, 2018 2:24 pm

https://images82.fotosik.pl/990/9437ab8995f07e3amed.jpg
Elu, wspomniany wpis brzmi: " Wydano paszport konsularny Nr 263-18-31 w dniu 18.07.1931 przez Konsulat Generalny w "Paryży" na pobyt we wszystkich krajach europejskich"
Pozdrawiam.
Elżbieta
emalak

elgra

Post autor: elgra » sob lut 10, 2018 12:55 am

W Pcimiu nie było konsulatu generalnego, wiec na pewno w Paryżu.

szukam:

AUTOR TEMATU
emalak0

Post autor: emalak0 » sob lut 10, 2018 10:10 am

Dziękuję.
Pozdrawiam.
Elżbieta
emalak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”