UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Księgę chrztów Parafii Radzionkowskiej z lat 1811-1850
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 676
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 144 razy
Księgę chrztów Parafii Radzionkowskiej z lat 1811-1850
Witam Wszystkich
Posiadam " Księgę chrztów Parafii Radzionkowskiej z lat 1811-1850" wydaną przez Zbigniewa Kwaśnego
Miejscowości przynależne do w/w parafii to: Buchacz, Danielec, Kozłowa Góra, Orzech,Radzionków, Piekary Rudne,Stroszek i Sucha Góra.
Dane spisane wg.kolejności :
-Nr.wpisu
-skrót nazwy miejscowości w której ur.się dziecko
-data chrztu
-data urodzenia
-nadane imię
-dane dotyczące rodziców dziecka
-oraz chrzestnych w latach 1811-13 i 1849-50
W tekście liczne nawiasy kwadratowe,świadczące o różnicach występujących pomiędzy oryginałem a odpisem ksiąg.
W w/w nawiasach dane z oryginału.
Nazwiska i zawody w j.niemieckim.
Proszę podawać nazwiska wraz z przybliżonym rokiem urodzenia.
Skróty miejscowości:
-BM -Buchacz Muchle/u-umlaut/-należał do Radzionkowa
-D - Danieletz - nalezał do Radzionkowa
-K - Koslowagura (Kozłowa Góra)
-R - Radzionkau (Radzionków)
-RP- Rudy Piekar (Piekary Rudne)
-Sk- Strossek ( Stroszek,należał do Radzionkowa)
-T - Trockenberg (Sucha Góra)
pozdrawiam Grażyna
Posiadam " Księgę chrztów Parafii Radzionkowskiej z lat 1811-1850" wydaną przez Zbigniewa Kwaśnego
Miejscowości przynależne do w/w parafii to: Buchacz, Danielec, Kozłowa Góra, Orzech,Radzionków, Piekary Rudne,Stroszek i Sucha Góra.
Dane spisane wg.kolejności :
-Nr.wpisu
-skrót nazwy miejscowości w której ur.się dziecko
-data chrztu
-data urodzenia
-nadane imię
-dane dotyczące rodziców dziecka
-oraz chrzestnych w latach 1811-13 i 1849-50
W tekście liczne nawiasy kwadratowe,świadczące o różnicach występujących pomiędzy oryginałem a odpisem ksiąg.
W w/w nawiasach dane z oryginału.
Nazwiska i zawody w j.niemieckim.
Proszę podawać nazwiska wraz z przybliżonym rokiem urodzenia.
Skróty miejscowości:
-BM -Buchacz Muchle/u-umlaut/-należał do Radzionkowa
-D - Danieletz - nalezał do Radzionkowa
-K - Koslowagura (Kozłowa Góra)
-R - Radzionkau (Radzionków)
-RP- Rudy Piekar (Piekary Rudne)
-Sk- Strossek ( Stroszek,należał do Radzionkowa)
-T - Trockenberg (Sucha Góra)
pozdrawiam Grażyna
-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Re: Księgę chrztów Parafii Radzionkowskiej z lat 1811-1850
Witaj Grażyno,
Poszukuję osób o nazwisku Greipel urodzonych w latach 1845-1850 z tego rejonu.
Pozdrawiam
Julia
Poszukuję osób o nazwisku Greipel urodzonych w latach 1845-1850 z tego rejonu.
Pozdrawiam
Julia

Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
-
Witaj Julio
Niestety w całych 6 latach ani jako rodzice,ani jako chrzestni nazwisko Greipel/Grajpel nie pojawia się w tej parafii.
pozdrawiam Grażyna
Niestety w całych 6 latach ani jako rodzice,ani jako chrzestni nazwisko Greipel/Grajpel nie pojawia się w tej parafii.
pozdrawiam Grażyna

-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 4 razy
Witam serdecznie!
Trafilam wlasnie wczoraj na zupelnie nowy slad w moich poszukiwaniach - niejaki Tomasz Nyko byl naczelnikiem obszaru dworskiego w Radzionkowie (kolo 1811). Czy moglabys sprawdzic, czy w latach 1811 do powiedzmy 1820 urodzilo sie jakies dziecie o nazwisku Nyko?
Dziekuje z gory!
Gosia
Trafilam wlasnie wczoraj na zupelnie nowy slad w moich poszukiwaniach - niejaki Tomasz Nyko byl naczelnikiem obszaru dworskiego w Radzionkowie (kolo 1811). Czy moglabys sprawdzic, czy w latach 1811 do powiedzmy 1820 urodzilo sie jakies dziecie o nazwisku Nyko?
Dziekuje z gory!
Gosia
-
Gosiu
Radzionków-Johanna,Francisca,Barbara/trojga imion/-ur.30 XI 1811,ochrz.3 XII tr. Thomas Nyko, graflichen /a-umlaut/ Wirtschaftsatmann; Josepha -Heer . P: Joseph Nitz Vikarius aus Deutsch Piekar und Marianna Heer Ober Amtmannin eben aus Deutsch Piekar.
Spisane niestety po niemiecku,ale po nazwisku ojca podany jego zawód,następnie dane matki,a po literce P: rodzice chrzestni i ich
zawody.
Jutro poszukam czy jeszcze jest jakiś akt w następnych latach.
Pozdrawiam Grażyna.
Radzionków-Johanna,Francisca,Barbara/trojga imion/-ur.30 XI 1811,ochrz.3 XII tr. Thomas Nyko, graflichen /a-umlaut/ Wirtschaftsatmann; Josepha -Heer . P: Joseph Nitz Vikarius aus Deutsch Piekar und Marianna Heer Ober Amtmannin eben aus Deutsch Piekar.
Spisane niestety po niemiecku,ale po nazwisku ojca podany jego zawód,następnie dane matki,a po literce P: rodzice chrzestni i ich
zawody.
Jutro poszukam czy jeszcze jest jakiś akt w następnych latach.
Pozdrawiam Grażyna.

-
Gosiu
Zapomniałam podać nr.Aktu-66/1811
I masz drugi Akt:
Akt ur.18/1816-Radzionków-ur.20 II 1816;ochrz.3 III tr.-Marianna Ludowika -Thomas Nyko,Hoch Reichsgraflichen /a-umlaut/Amtmann;Johanna -Heer.
Pobieżnie przejrzałam do 1828 ale nie zauważyłam więcej tego nazwiska.Jutro sprawdzę dokładniej,jeżeli coś znajdę to Ci dopiszę.
Pozdrawiam Grażyna
-- Post scalono 06 gru 2011, 12:20 --
Gosiu
Niestety,więcej Aktów z nazwiskiem Nyko nie znalazłam.
Pozdrawiam Grażyna
Zapomniałam podać nr.Aktu-66/1811
I masz drugi Akt:
Akt ur.18/1816-Radzionków-ur.20 II 1816;ochrz.3 III tr.-Marianna Ludowika -Thomas Nyko,Hoch Reichsgraflichen /a-umlaut/Amtmann;Johanna -Heer.
Pobieżnie przejrzałam do 1828 ale nie zauważyłam więcej tego nazwiska.Jutro sprawdzę dokładniej,jeżeli coś znajdę to Ci dopiszę.
Pozdrawiam Grażyna

-- Post scalono 06 gru 2011, 12:20 --
Gosiu
Niestety,więcej Aktów z nazwiskiem Nyko nie znalazłam.
Pozdrawiam Grażyna

Witam
Jeśli to jeszcze możliwe to prosiłbym o sprawdzenie:
Philippiny Schwitala ok roku 1821
Agathy Scholtysik (lub podobnie) ok roku 1843
I ewentualnie czy jest ktoś o nazwisku Dragon (prawdopodobnie Franz) i Kubitza (Kubica)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Jeśli to jeszcze możliwe to prosiłbym o sprawdzenie:
Philippiny Schwitala ok roku 1821
Agathy Scholtysik (lub podobnie) ok roku 1843
I ewentualnie czy jest ktoś o nazwisku Dragon (prawdopodobnie Franz) i Kubitza (Kubica)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Dawid Machura
Poszukuję jakichkolwiek informacji o:
Hadasch, Zimek - Przysiecz; opolskie
Pohl, Brylla - Prószków; opolskie
Machura - Siewierz; śląskie
Czaja, Kubica(Kubitza) - Świerklaniec, Tarnowskie Góry; śląskie
-
Witaj Dawidzie
Oto co znalazłam,na początek nazwisko Scholtysik- Szoltyssik,zauważyłam,że to nazwisko jest też w dużo wcześniejszych latach,
postaram Ci się je również wyłapać,ale na początek:
-Agatha-Akt ur.14/1840-Orzech-ur.31 styczeń;chrz.2 II - rodzice:Peter Szołtyssik,Freibauer - Ulianna Potempa.
-Laurenz-Akt 92/1840-Orzech-ur.2 sierpnia;chrz.3 sierpnia-rodzice:Gregor Lubos,Freibauer -Marianna Szoltyssik.
-Barholomeus-Akt 101/1840-Orzech-ur.13 sierpnia;chrz.14 sierpień-rodz:Ignatz Szoltysik,Einlieger -Catharina Kubusiok
-Agatha-Akt 11/1841-Orzech-ur.2 luty;chrz.3 luty -rodz.Joseph Głuch,Einlieger-Margaretha Szoltyssik
-Vincent - Akt 27/1841-Radziontków -ur.5 IV ;chrz.7 IV - rodz.Jacob Szołtyssek,Einlieger -Antonia Matheiczyk
-Antonia -Akt 56/1841 -Radziontków -ur.5 VI ;chrz.6 VI -rodz.Franz Franusik,Einlieger -Lucia Szołtyssik
-Alexander - Akt 74/1841 -Orzeł - ur.15 VII ;chrz.16 VII -rodz.Caspar Stephanik,Einlieger -Marianna Szoltyssik
-Josepha - Akt 50/1842 - Orzeł -ur. i chrz.8 IV -rodz.Johann Scholtyssik,Einlieger -Marianna Stephanski
-Caroline -Akt 73/1842 - Orzeł - ur. i chrz.9 VI -rodz.Joseph Patton,Hausler/a-umlaut/ - Franciska Szoltyssik
-Simon - Akt 116/1842 -Orzeł -ur.26 X ;chrz.27 X -rodz.Peter Scholtyssik,Einlieger - Marianna Szkałudek
-Johann -Akt 16/1843 -Orzeł - ur. i chrz.6 II - rodz.Jacob Renka,Einlieger - Hedwige Scholtyssik
-Joseph - Akt 36/1843 -Orzeł -ur.19 III ;chrz.20 III -rodz. Peter Scholtyssik, Schulze und Bauer -Julianna(Ulianna) Potempa
-Simon - Akt 38/1843 -Orzeł -ur. i chrz.24 III - rodz.Gregor Lubos, Halbbauer - Marianna Szołtyssik
- Rosalia - Akt 100/1843 -Orzeł -ur.30 VIII ;chrz.31 VIII -rodz.Joseph Scholtyssik,Einlieger - Lucia Batolla
To Akty jakie występują z tym nazwiskiem w latach 1840-1843
a przy okazji trafiłam na:
-Tecla -Akt 108/1843 -Kozłowa Góra - ur.22 IX ;chrz.23 IX -rodz.Johann Sikora, Einlieger - Salomea Kubitza.
Jutro przejrzę pod kontem następnego nazwiska.
Pozdrawiam Grażyna
Oto co znalazłam,na początek nazwisko Scholtysik- Szoltyssik,zauważyłam,że to nazwisko jest też w dużo wcześniejszych latach,
postaram Ci się je również wyłapać,ale na początek:
-Agatha-Akt ur.14/1840-Orzech-ur.31 styczeń;chrz.2 II - rodzice:Peter Szołtyssik,Freibauer - Ulianna Potempa.
-Laurenz-Akt 92/1840-Orzech-ur.2 sierpnia;chrz.3 sierpnia-rodzice:Gregor Lubos,Freibauer -Marianna Szoltyssik.
-Barholomeus-Akt 101/1840-Orzech-ur.13 sierpnia;chrz.14 sierpień-rodz:Ignatz Szoltysik,Einlieger -Catharina Kubusiok
-Agatha-Akt 11/1841-Orzech-ur.2 luty;chrz.3 luty -rodz.Joseph Głuch,Einlieger-Margaretha Szoltyssik
-Vincent - Akt 27/1841-Radziontków -ur.5 IV ;chrz.7 IV - rodz.Jacob Szołtyssek,Einlieger -Antonia Matheiczyk
-Antonia -Akt 56/1841 -Radziontków -ur.5 VI ;chrz.6 VI -rodz.Franz Franusik,Einlieger -Lucia Szołtyssik
-Alexander - Akt 74/1841 -Orzeł - ur.15 VII ;chrz.16 VII -rodz.Caspar Stephanik,Einlieger -Marianna Szoltyssik
-Josepha - Akt 50/1842 - Orzeł -ur. i chrz.8 IV -rodz.Johann Scholtyssik,Einlieger -Marianna Stephanski
-Caroline -Akt 73/1842 - Orzeł - ur. i chrz.9 VI -rodz.Joseph Patton,Hausler/a-umlaut/ - Franciska Szoltyssik
-Simon - Akt 116/1842 -Orzeł -ur.26 X ;chrz.27 X -rodz.Peter Scholtyssik,Einlieger - Marianna Szkałudek
-Johann -Akt 16/1843 -Orzeł - ur. i chrz.6 II - rodz.Jacob Renka,Einlieger - Hedwige Scholtyssik
-Joseph - Akt 36/1843 -Orzeł -ur.19 III ;chrz.20 III -rodz. Peter Scholtyssik, Schulze und Bauer -Julianna(Ulianna) Potempa
-Simon - Akt 38/1843 -Orzeł -ur. i chrz.24 III - rodz.Gregor Lubos, Halbbauer - Marianna Szołtyssik
- Rosalia - Akt 100/1843 -Orzeł -ur.30 VIII ;chrz.31 VIII -rodz.Joseph Scholtyssik,Einlieger - Lucia Batolla
To Akty jakie występują z tym nazwiskiem w latach 1840-1843
a przy okazji trafiłam na:
-Tecla -Akt 108/1843 -Kozłowa Góra - ur.22 IX ;chrz.23 IX -rodz.Johann Sikora, Einlieger - Salomea Kubitza.
Jutro przejrzę pod kontem następnego nazwiska.
Pozdrawiam Grażyna

Witam serdecznie,
i poprosze o sprawdzenie nazwiska BROLL.
Wiem, ze w 1897 urodzil sie w Kozlowej Gorze Tomasz Broll, a wczesniej?
Dziekuje bardzo za sprawdzenie.
i poprosze o sprawdzenie nazwiska BROLL.
Wiem, ze w 1897 urodzil sie w Kozlowej Gorze Tomasz Broll, a wczesniej?
Dziekuje bardzo za sprawdzenie.
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2012 9:16 pm przez kasiek4, łącznie zmieniany 1 raz.
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka
pozdrawiam,
kasiek
pozdrawiam,
kasiek
-
Kasiek
A możesz ograniczyć te poszukiwania w latach.
Pozdrawiam Grażyna
-- Post scalono 23 lut 2012, 21:26 --
Dawidzie
Przejrzałam na razie pobieżnie lata ok. 1821 i nie natrafiłam na nazwisko Schwitala.
Widzę natomiast,że często w tych latach występuje nazwisko Horzella.
Pozdrawiam Grażyna
A możesz ograniczyć te poszukiwania w latach.
Pozdrawiam Grażyna

-- Post scalono 23 lut 2012, 21:26 --
Dawidzie
Przejrzałam na razie pobieżnie lata ok. 1821 i nie natrafiłam na nazwisko Schwitala.
Widzę natomiast,że często w tych latach występuje nazwisko Horzella.
Pozdrawiam Grażyna

Grazynko,
pojecia nie mam
wiem , ze to ciezko w ciemno szukac, to moze chociaz moglabys sprawdzic kilka lat od 1850 do tylu?
pojecia nie mam

wiem , ze to ciezko w ciemno szukac, to moze chociaz moglabys sprawdzic kilka lat od 1850 do tylu?
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka
pozdrawiam,
kasiek
pozdrawiam,
kasiek
Niestety a raczej na szczęście u Horzellów sięgam już dużo ponad lata które posiadasz więc raczej nie bedzie mi to pomocne
Ale jak najbardziej dziękuję za uwage 
Miałbym jeszcze takie pytanko czy nie ma jeszcze po 1843 jakiejś Agathy Scholtyssik? Tak dla pewności :-P

Miałbym jeszcze takie pytanko czy nie ma jeszcze po 1843 jakiejś Agathy Scholtyssik? Tak dla pewności :-P
Dawid Machura
Witam ,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie w latach 1811- 1822 nazwisk - Kaczmarczyk(Kaczmarski) oraz Smol ?
Pozdrawiam
Darek
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie w latach 1811- 1822 nazwisk - Kaczmarczyk(Kaczmarski) oraz Smol ?
Pozdrawiam
Darek
-
Kasiek
Znalazłam tylko:
-Martha- Akt 34/1849 - Kozłowa Góra -ur.i chrz.22 II -rodz.Valentin Cebulla ,Gartner/a-umlaut/ i Marianna Broll
chrzestni:Valentin Novak,Bauer - Martha Baczik,Hauslerin/a-umlaut/ z Kozłowej Góry.
-Conigunde-Akt 31/1850 - Kozłowa Góra- ur.28 II,chrz.1 III -rodz.Valentin Cebulla ,Gartner/a-umlaut/ i Marianna Broll
chrzestni:Valentin Novok,Junggessele - Martha Binczyk [Batzik],Hauslerin/a-umlaut/ z Kozłowej Góry.
Przejrzałam całość,ale nie natrafiłam więcej na to nazwisko.
Pozdrawiam Grażyna
Znalazłam tylko:
-Martha- Akt 34/1849 - Kozłowa Góra -ur.i chrz.22 II -rodz.Valentin Cebulla ,Gartner/a-umlaut/ i Marianna Broll
chrzestni:Valentin Novak,Bauer - Martha Baczik,Hauslerin/a-umlaut/ z Kozłowej Góry.
-Conigunde-Akt 31/1850 - Kozłowa Góra- ur.28 II,chrz.1 III -rodz.Valentin Cebulla ,Gartner/a-umlaut/ i Marianna Broll
chrzestni:Valentin Novok,Junggessele - Martha Binczyk [Batzik],Hauslerin/a-umlaut/ z Kozłowej Góry.
Przejrzałam całość,ale nie natrafiłam więcej na to nazwisko.
Pozdrawiam Grażyna

-
Dawidzie
Nazwiska Schwitała nie znalazłam.
-Franciscus -Akt 19/1811-Orzech-ur.i chrz.1 IV -rodz.Simon Dragon,Tagelohner /o-umlaut/ i Agnes Liska
rodz.chrz.-Johann Lubos,Bauer i Marianna Dragon,Bauersweib,oboje z Orzecha.
Czy znasz konkretniej lata gdzie szukać Kubitza/Kubica?
To nazwisko rzadko,ale się pojawia.
Pozdrawiam Grażyna
Nazwiska Schwitała nie znalazłam.
-Franciscus -Akt 19/1811-Orzech-ur.i chrz.1 IV -rodz.Simon Dragon,Tagelohner /o-umlaut/ i Agnes Liska
rodz.chrz.-Johann Lubos,Bauer i Marianna Dragon,Bauersweib,oboje z Orzecha.
Czy znasz konkretniej lata gdzie szukać Kubitza/Kubica?
To nazwisko rzadko,ale się pojawia.
Pozdrawiam Grażyna