UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Żywe Pomniki Bohaterstwa, Ostatni z 1863 Roku.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 243
- Podziękował/a: 52 razy
- Podziękowano: 7 razy
Żywe Pomniki Bohaterstwa, Ostatni z 1863 Roku.
Mam opracowanie z 1933r. "Żywe Pomniki Bohaterstwa, Ostatni z 1863 Roku" Wydawnictwa Towarzystwa Przyjaciół Weteranów 1863r.
W opracowaniu są m.in podane biogramy ostatnich żyjących w tym czasie Powstańców 1863r. - jest ich około 180.
Stefelek.
W opracowaniu są m.in podane biogramy ostatnich żyjących w tym czasie Powstańców 1863r. - jest ich około 180.
Stefelek.
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Żywe Pomniki Bohaterstwa, Ostatni z 1863 Roku.
Czy w tej publikacji jest biogram Walentego Czerkawskiego ?
Pozdrawiam,
Ewa
Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza
-
Przykro mi, niestety tego biogramu nie ma.eczerka pisze:Czy w tej publikacji jest biogram Walentego Czerkawskiego ?
Stefan.
-- Post scalono 11 lip 2014, 12:58 --
Biogram jest - biogramy nie są ułożone alfabetycznie, stąd wziął się mój błąd.eczerka pisze:Czy w tej publikacji jest biogram Walentego Czerkawskiego ?
Pełny biogram wrzucę na Forum wieczorem, teraz muszę wyjść. Do biogramu jest dołączone zdjęcie Walentego Czerkawskiego w mundurze.
Pozdrawiam.
Stefan.
-
Będę wdzięczna za przesłanie mi lub zamieszczenie na forum biogramu Walentego Czerkawskiego w wolnym czasie.
Czy jest tam też może jego szwagier Stanisław Kuniński vel Koniński ? Niestety nie wiem, kiedy zmarł.
Czy jest tam też może jego szwagier Stanisław Kuniński vel Koniński ? Niestety nie wiem, kiedy zmarł.
Pozdrawiam,
Ewa
Poszukuję nazwisk: Brack vel Brach, Czerkawski (Cyrkaski, Cerkaski), Kiełkiewicz, Nowakowski z Warszawy i Mazowsza
-
Przepraszam za opóźnienie, zaraz wrzucę skrócony biogram Walentego Czerkawskiego. Biogramu Stanisława Kunińskiego vel Konińskiego niestety na pewno nie ma.
Stefan.
-- Post scalono 12 lip 2014, 09:54 --
Walenty Czerkawski, lat 86 - jest również zdjęcie Walentego Czerkawskiego w mundurze.
Syn powstańca z 1830 roku, urodził się we wsi Cekowie w ziemi kaliskiej, i wychowywał się w atmosferze niepodległościowej.
Wybuch powstania zastał ich kompletnie wyekwipowanych. Punktem zbornym było dominium Zborów, dokąd przybyło około 100 młodych ludzi. Po połączeniu z ta samo liczną partią Skórzewskiego, młodzi powstańcy po złożeniu przysięgi zostali odesłani na granicę Kongresówki do Grabowskiej Kuźnicy. W Węglewicach komendę nad obu oddziałami objął Parczewski. W lasach Parzymiechów doszło do ostrej bitwy. Czerkawski po rozbiciu oddziału Parczewskiego służył w pierwszym pułku ułanów i brał udział w potyczkach pod Turkiem, Lędem, Złoczewem, Sędziejowicami, Borowem i pod Kruszyną gdzie otrzymał lekką ranę.
Po upadku powstania został aresztowany i osadzony w więzieniu kaliskiem, następnie zaś deportowany nad Wołgę i oddany w sołdaty.
Mieszka w Poznaniu przy ul. Konopnickiej 9.
Zgodnie z tradycją Forum pełny biogram w formie skanu (ze zdjęciem) mogę przesłać na pryw.
Pozdrawiam.
stefelek
Stefan.
-- Post scalono 12 lip 2014, 09:54 --
Walenty Czerkawski, lat 86 - jest również zdjęcie Walentego Czerkawskiego w mundurze.
Syn powstańca z 1830 roku, urodził się we wsi Cekowie w ziemi kaliskiej, i wychowywał się w atmosferze niepodległościowej.
Wybuch powstania zastał ich kompletnie wyekwipowanych. Punktem zbornym było dominium Zborów, dokąd przybyło około 100 młodych ludzi. Po połączeniu z ta samo liczną partią Skórzewskiego, młodzi powstańcy po złożeniu przysięgi zostali odesłani na granicę Kongresówki do Grabowskiej Kuźnicy. W Węglewicach komendę nad obu oddziałami objął Parczewski. W lasach Parzymiechów doszło do ostrej bitwy. Czerkawski po rozbiciu oddziału Parczewskiego służył w pierwszym pułku ułanów i brał udział w potyczkach pod Turkiem, Lędem, Złoczewem, Sędziejowicami, Borowem i pod Kruszyną gdzie otrzymał lekką ranę.
Po upadku powstania został aresztowany i osadzony w więzieniu kaliskiem, następnie zaś deportowany nad Wołgę i oddany w sołdaty.
Mieszka w Poznaniu przy ul. Konopnickiej 9.
Zgodnie z tradycją Forum pełny biogram w formie skanu (ze zdjęciem) mogę przesłać na pryw.
Pozdrawiam.
stefelek
-
Będę wdzięczna za przesłanie skanu, będę go mogła wydrukować i przesłać najstarszym członkom mojej rodziny.
Jego szwagrowie też brali udział w powstaniu, Stanisław Kuniński vel Koniński i Franciszek Karpiński, ale zmarli wcześniej.
Jego szwagrowie też brali udział w powstaniu, Stanisław Kuniński vel Koniński i Franciszek Karpiński, ale zmarli wcześniej.
Pozdrawiam,
Ewa
-
Niestety biogramu Franciszka Karpińskiego nie ma również.eczerka pisze:Będę wdzięczna za przesłanie skanu, będę go mogła wydrukować i przesłać najstarszym członkom mojej rodziny.
Pełny biogram prześlę jak już pisałem.
Pozdrawiam.
stefelek
-----------------------------------------------------------------------------
Poszukuję nazwisk:
1. Małopolska: Chmura-Chmurzeński, Sas, Sikorski, Strzelecki, Wciśliński.
2. Podlasie: Boguski, Daniłowicz, Tyszka.
3. Warszawa: Daniłowicz, Sas, Sikorski, Strzelecki.
4. Wielkopolska: Daniłowicz, Korbaleski, Korbalewski, Piotrowski-Piotrowicz.
-
- Podziękował/a: 27 razy
- Podziękowano: 20 razy
Bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska Maciej Kubicki.
Dziekuje bardzo.
Dziekuje bardzo.
Pozdrowienia Hania
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
Poszukuje nazwiska Thiem, Thieme, Timme oraz starego zegara reki Niezielinskiego ze Zbaszynia
-
Przykro mi, niestety to imię i nazwisko w tym wykazie nie występuje.Hania pisze:Bardzo prosze o sprawdzenie nazwiska Maciej Kubicki.
Dziekuje bardzo.
stefelek