UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 115 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Nekrologi "Kuriera Warszawskiego" Andrzeja T. Tyszki
Witaj Krzysztofie.
O ile posiadasz już IV tom nekrologów "Kuriera Warszawskiego" to bądź uprzejmy sprawdzić nazwiska:
Wiszniewski, Struczkowska 1v Konarska z d. Wiszniewska.
Z podziękowaniem
Jerzy
O ile posiadasz już IV tom nekrologów "Kuriera Warszawskiego" to bądź uprzejmy sprawdzić nazwiska:
Wiszniewski, Struczkowska 1v Konarska z d. Wiszniewska.
Z podziękowaniem
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Serwus.
Paulina z Wiśniewskich (nie Wiszniewskich) Struczkowska (I v. Konarska) wdowa po płk. b. Wojsk Polskich; zm. 24 VII 1859 przeżywszy lat 76, zapr. pozostała synowa wraz z wnukami w nieobecności syna, nab. żał. 30 VII 1859 w kościele Bernardynów w Warszawie, zapr. pozostały syn (859: 194, 197)
Krzysztof
Paulina z Wiśniewskich (nie Wiszniewskich) Struczkowska (I v. Konarska) wdowa po płk. b. Wojsk Polskich; zm. 24 VII 1859 przeżywszy lat 76, zapr. pozostała synowa wraz z wnukami w nieobecności syna, nab. żał. 30 VII 1859 w kościele Bernardynów w Warszawie, zapr. pozostały syn (859: 194, 197)
Krzysztof
-
Krzysiu
a co oznacza ta numeracja (859; 194, 197)
z pozdrowieniami
Jerzy
a co oznacza ta numeracja (859; 194, 197)
z pozdrowieniami
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-
Jerzy.
Podane w nawiasach cyfry to rok oraz numery Kuriera Warszawskiego, w których są zawarte informacje źródłowe.
Krzysztof
Podane w nawiasach cyfry to rok oraz numery Kuriera Warszawskiego, w których są zawarte informacje źródłowe.
Krzysztof
Święcicki_Józef pisze: Józef Święcicki (1799-1868) autor "Pamiętnika ostatniego dowódcy pułku 4 piechoty liniowej" był wnukiem "... generała majora gwardii koronnej z czasów Stanisława Augusta, Francois de Bousquet du Laurans ...".
W "Pamiętniku..." wspomniani są również wuj autora Stanisław Samuel de Bousquet du Laurans - naczelnik prefektury departamentu radomskiego oraz cioteczny brat Nestor de Bousquet du Laurans - działacz "czerwonych" w powstaniu styczniowym i komisarz Rządu Narodowego.
Dziękuję serdecznie ale "łatwą" część rodziny du Laurans rozpisałam w większości ale problemy mam z pradziadkiem- Henrykiem Aureliuszem du Laurans - pojawia się jako ojciec mojego Dziadka w akcie urodzenia spisanym w piętnaście lat po jego urodzeniu. Według tegoż aktu urodzony ok 1886 w Warszawie ale jak dotąd aktu takiego nie znalazłam przetrząsając metryki po kolei każdej parafii z +/- 5 letnim zapasem. Aktu ślubu te nie będzie bo Dziadek był nieślubny...
Magada
Czy ktoś trafił na Henryka Aureliusza de Laurans ur ok 1886 (Warszawa -Mazowsze) albo na Dysmę Ciepielowskiego (Podkarpacie i Małopolska) o Wilhelma Wittlinger (Warmia i Mazury).
-
Magado; może przyda Ci się także taka oto informacja z "Nekrologów Kuriera Warszawskiego"?, cyt.:
Henryk du Laurans, urzędnik Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej; zm. 20.06.1852, ekip. 22.06.1852 z kapl. szpitala Ew. na cm. Powązkowski, nab. żał. 26.06.1852 w kość. Karmelitów na Krakowskim Przedmieściu, zapr. pozostała żona z familią (852:162,164).
Krzysztof
Henryk du Laurans, urzędnik Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej; zm. 20.06.1852, ekip. 22.06.1852 z kapl. szpitala Ew. na cm. Powązkowski, nab. żał. 26.06.1852 w kość. Karmelitów na Krakowskim Przedmieściu, zapr. pozostała żona z familią (852:162,164).
Krzysztof
Panie Krzysztofie Dziękuję bardzo ale niestety nie o tego Henryka chodzi... powyższego już mam :-)
Szukam Henryka Aureliusza urodz. ok1886 i tyle mam niestety, próbowałam po księgach meldunkowych ale AP na Krzywym Kole jakoś regularnie mnie ignoruje- nie odpowiada na wnioski listowne (ani mailowe) a osobiście nie mam czasu podjechać do nich.
Szukam Henryka Aureliusza urodz. ok1886 i tyle mam niestety, próbowałam po księgach meldunkowych ale AP na Krzywym Kole jakoś regularnie mnie ignoruje- nie odpowiada na wnioski listowne (ani mailowe) a osobiście nie mam czasu podjechać do nich.
Czy ktoś trafił na Henryka Aureliusza de Laurans ur ok 1886 (Warszawa -Mazowsze) albo na Dysmę Ciepielowskiego (Podkarpacie i Małopolska) o Wilhelma Wittlinger (Warmia i Mazury).
-
Witaj Krzysztofie.
Czy mógłbyś sprawdzić następujące nazwiska:
Józef Struczkowski - 2-gi mąż Pauliny Wiszniewskiej
Jerzy Konarski - 1-szy mąż Pauliny Konarskiej.
Z podziękowaniem
Jerzy
Dodano po 1 godzinie 25 minutach 53 sekundach:
Witaj Krzysztofie.
Mam do Ciebie ogromną prośbę.
Bądź tak uprzejmy i podaj mnie wszystkie nekrologi
o nazwisku Tomaszewicz.
Rozumiem że zajmie to troszeczkę czasu, ale poczekam.
Z pozdrowieniami
Jerzy
Czy mógłbyś sprawdzić następujące nazwiska:
Józef Struczkowski - 2-gi mąż Pauliny Wiszniewskiej
Jerzy Konarski - 1-szy mąż Pauliny Konarskiej.
Z podziękowaniem
Jerzy
Dodano po 1 godzinie 25 minutach 53 sekundach:
Witaj Krzysztofie.
Mam do Ciebie ogromną prośbę.
Bądź tak uprzejmy i podaj mnie wszystkie nekrologi
o nazwisku Tomaszewicz.
Rozumiem że zajmie to troszeczkę czasu, ale poczekam.
Z pozdrowieniami
Jerzy
-
Jerzy; proszę o jeszcze troszkę cierpliwości, jestem b. zajęty teraz.
Krzysztof
Krzysztof
-
Rozumiem i cierpliwie jak zawsze poczekam.
Z wyrazami szacunku
Jerzy
Z wyrazami szacunku
Jerzy
-
Jerzy; oto co znalazłem:
1. Paulina z Wiśniewskich (nie Wiszniewskich) Struczkowska (1 v. Konarska), wdowa po płk. WP; zm. 24.07.1859 przeżywszy 76 lat, zapr. pozostała synowa wraz z wnukami w nieobecności syna, nab. żał. 30.07.1859 w kościele Bernardynów w Warszawie, zapr. pozostały syn (859;194, 197)
2. Józef Struczkowski – brak (nie ma żadnego Struczkowskiego)
3. Jerzy Konarski – brak
4. Walerian Tomaszewicz, uprawiający niwę literacką, niektóre artykuły jego znajdowały się i w warszawskich dziennikach; zm. 1861; inf. z Wilna (861;153)
W NKW (1821-1861) brak innych osób o nazwisku Tomaszewicz.
Krzysztof
1. Paulina z Wiśniewskich (nie Wiszniewskich) Struczkowska (1 v. Konarska), wdowa po płk. WP; zm. 24.07.1859 przeżywszy 76 lat, zapr. pozostała synowa wraz z wnukami w nieobecności syna, nab. żał. 30.07.1859 w kościele Bernardynów w Warszawie, zapr. pozostały syn (859;194, 197)
2. Józef Struczkowski – brak (nie ma żadnego Struczkowskiego)
3. Jerzy Konarski – brak
4. Walerian Tomaszewicz, uprawiający niwę literacką, niektóre artykuły jego znajdowały się i w warszawskich dziennikach; zm. 1861; inf. z Wilna (861;153)
W NKW (1821-1861) brak innych osób o nazwisku Tomaszewicz.
Krzysztof