UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Kresy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: Kresy
Witam
jeżeli jeszcze jest mozliwość to prosze o sprawdzenie nazwiska Dołhańczuk, Olejnik, Bodłak.
dziekuję
jeżeli jeszcze jest mozliwość to prosze o sprawdzenie nazwiska Dołhańczuk, Olejnik, Bodłak.
dziekuję
Pozdrawiam
Kasia
Szukam nazwisk: Dołhańczuk, Olejnik, Czapska/i, Peszko, Cały, Olbrecht
Miejscowości: Tłumacz, Rzęsna Polska, Sambor
Kasia
Szukam nazwisk: Dołhańczuk, Olejnik, Czapska/i, Peszko, Cały, Olbrecht
Miejscowości: Tłumacz, Rzęsna Polska, Sambor
Witam.
Poszukuję wskazówek gdzie szukać śladów mojego dziadka na Kresach.
Dziadek(Rurarz) w latach 1921-23 przebywał na Kresach(obecnie Ukraina) przy wyrębie lasu. Ścięte drzewa były ciosane i eksportowano je do Anglii.
Podczas pobytu na Kresach ożenił się. Wydarzyła się jakaś tragedia i musiał stamtąd uciekać. Nie wiem co się stało z jego żoną i czy miał tam dzieci.
Emigracja za zarobkiem na Kresy w tych latach była częstym zjawiskiem. Poszukuję wszelkich informacji mogących ukierunkować moje poszukiwania: literatura, pamiętniki, dokumenty,... .
Taki wyrąb był prowadzony na większą skalę i mogło to się dziać przy dużym tartaku.
Poszukuję wskazówek gdzie szukać śladów mojego dziadka na Kresach.
Dziadek(Rurarz) w latach 1921-23 przebywał na Kresach(obecnie Ukraina) przy wyrębie lasu. Ścięte drzewa były ciosane i eksportowano je do Anglii.
Podczas pobytu na Kresach ożenił się. Wydarzyła się jakaś tragedia i musiał stamtąd uciekać. Nie wiem co się stało z jego żoną i czy miał tam dzieci.
Emigracja za zarobkiem na Kresy w tych latach była częstym zjawiskiem. Poszukuję wszelkich informacji mogących ukierunkować moje poszukiwania: literatura, pamiętniki, dokumenty,... .
Taki wyrąb był prowadzony na większą skalę i mogło to się dziać przy dużym tartaku.
-
- Podziękował/a: 1 raz
proszę o sprawdzenie nazwisk JUSCHKAT i JUSZKAT
Tomasz Juszkat
P.S. szukam informacji o nazwiskach Juschkat i Henkelmann (ze Śląska)
P.S. szukam informacji o nazwiskach Juschkat i Henkelmann (ze Śląska)
-
- Podziękował/a: 43 razy
- Podziękowano: 3 razy
Feliks Adamkiewicz s. Józefa ur.10.12.1893r we Włodzimierzu Wołyńskim, żołnierz gen. Hallera, udział w wojnie z bolszewikami, osadnik wojskowy-Osada Wojskowa Grabina gmina Werba powiat Włodzimierz Wołyński, oraz drugi pradziadek SIEMICKI Feliks ~1857-~1947 (zm. w Warszawie), żona Rozalia z d. Szurnińska, córki: Maria 1908 (Adamkiewicz, w Grabinie), Janina i I.N.; synowie: "Dziunek" i Stanisław . Feliks pełnił przez dwie kadencje funkcję Burmistrza Miasta Uściługa, następnie był radnym. Zawodowo trudnił się budową mostów (jeden z mostów w Kijowie ponoć jest jego dziełem).Córka Maria (moja Babcia) wyszła za Feliksa Adamkiewicza , kaprala z Armii Hallera i osiadła w osadzie wojskowej Grabina gm.Werba woj.wołyńskie ich synem był m.in Henryk - mój ojciec ur.1932r...
Tyle wiem o moim pradziadku Feliksie Siemickim czy może Wiesz coś więcej? Pozdrawiam. Wiesiek
Tyle wiem o moim pradziadku Feliksie Siemickim czy może Wiesz coś więcej? Pozdrawiam. Wiesiek
Ostatnio zmieniony śr lis 02, 2011 2:05 pm przez wiesiek61, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj Asieńko,proszę o informacje na temat koloni Różowola-Ukraina okolice Złoczowa -nazwiska Pasierb,Zachara i Styrna.
Pozdrawiam Gosia.
Pozdrawiam Gosia.
pozdrawiam Gosia
-
Witam
Może na Białorusi jest wymieniona miejscowość SZEJKA. To gdzieś od Mohylewa.Staram się ją znależć
i nie mogę.Pisałam nawet do Domu Polskiego w Mohylewie to podali mi stronkę internetową www.tut.by
ze tam jest jakaś informacja o Szejka, ale ja nie mam klawiatury z rosyjskim alfabetem .Może ktoś mi podpowie przy jakim miasteczku jest ta wieś?? Bardzo proszę o pomoc.
Irena Suchodolska
Może na Białorusi jest wymieniona miejscowość SZEJKA. To gdzieś od Mohylewa.Staram się ją znależć
i nie mogę.Pisałam nawet do Domu Polskiego w Mohylewie to podali mi stronkę internetową www.tut.by
ze tam jest jakaś informacja o Szejka, ale ja nie mam klawiatury z rosyjskim alfabetem .Może ktoś mi podpowie przy jakim miasteczku jest ta wieś?? Bardzo proszę o pomoc.
Irena Suchodolska
-
- Podziękował/a: 32 razy
- Podziękowano: 26 razy
Irenko - jest na Białorusi miejscowość Szejka. Wyślę Ci na PW fragment mapy wydanej współcześnie w skali 1:200 000.
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
To napisała mi znajoma z prośbą o jakieś bliższe informacje gdzie szukać:
"Rodzice pochodzą z rejonu solecznickiego . Mama to wieś Kamionka, a tata miał wpisane Borkuszki, a mieszkał w Poddębiu"
ponieważ dotąd nie miałam doświadczenia z Kresami proszę Was o pomoc
"Rodzice pochodzą z rejonu solecznickiego . Mama to wieś Kamionka, a tata miał wpisane Borkuszki, a mieszkał w Poddębiu"
ponieważ dotąd nie miałam doświadczenia z Kresami proszę Was o pomoc
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
http://www.kami.net.pl/kresy/
wpisz Kamionka i wybierz: gmina Małe Soleczniki, county wileńsko-trocki, voivodeship wileńskie
Tuz obok, na północ będzie Poddębie
Borkuszki, gmina Turgiele, county wileńsko-trocki, voivodeship wileńskie
znajduje na północ, bliżej Wilna (patrz na mapę w kwadraciku na dole)
wpisz Kamionka i wybierz: gmina Małe Soleczniki, county wileńsko-trocki, voivodeship wileńskie
Tuz obok, na północ będzie Poddębie
Borkuszki, gmina Turgiele, county wileńsko-trocki, voivodeship wileńskie
znajduje na północ, bliżej Wilna (patrz na mapę w kwadraciku na dole)
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Czy gdzieś w internecie znajdę jakieś materiały genealogiczne (księgi) dotyczące tego rejonu ? Kiedyś była taka strona ale nie pamiętam i nie mogę jej odnależć
Pozdrawiam Żaneta
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Może strona Waldemara Stankiewicza:zetka pisze:Czy gdzieś w internecie znajdę jakieś materiały genealogiczne (księgi) dotyczące tego rejonu ? Kiedyś była taka strona ale nie pamiętam i nie mogę jej odnależć
http://www.mm.pl/~wwmkiewicz/ws/index.html
i dalej Biblioteka Kresowa klikać.
Sama w ostatnich dniach dzięki tej stronie coś tam odszukałam na święta:
http://lakewierzycki21.bloog.pl/
Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny