UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
"Brzesko - dzieje miasta i regionu"
Moderator: Moderatorzy
-
- Kontakt:
Re: "Brzesko - dzieje miasta i regionu"
Witam,
proszę o sprawdzenie nazwisk Korda,Rakowski,Bieda oraz Klimas
Z góry bardzo dziękuje
Z góry bardzo dziękuje
Pozdrawiam
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Łanięta, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
Jarosław Wysocki
http://www.JaroslawWysocki.pl
Poszukuję
Wysocki,Korda,Rakowski,Sztuczka,Bieda....
Siecień, Fabianki,Chełmica Duża,Unieck,Łanięta, Brzesko, Tymowa , Poręba Spytkowska, Okocim
-
AUTOR TEMATU
Z wymienionych nazwisk wzmianowane jest tylko nazwisko Klimas.farmer1979 pisze:Witam,
Z góry bardzo dziękuje
"16 grudnia 1925 r. wojewoda krakowski ustanowił władze powiatowe komisaryczne. Komisarzem został mianowany Jan Albin Goetz - Okocimski. Oprócz niego w Radzie Przybocznej zasiadali: (...) Jan Klimas(...)"
Józef Klimas działał w Tymowej w Ludowym Stronnictwie Rolniczym. - lata 30 -ste XX w.
Witaj Magdaleno , prosiłbym o sprawdzenie nazwiska Wróblewski ze Sterkowca. Z opowiadań wiem , że był jakimś urzędnikiem w Okocimiu , bądź też Brzesku . Z moich obliczeń wynika , że mogło to być około 1840-1880 . Może będzie też wzmianka o jego synu Stanisławie , który prawdopodobnie też miał podobną funkcję . Dodatkowo interesuje mnie rodzina Legutków i Stus . Zarówno i jedni i drudzy mieszkali w Okocimiu , Legutkowie dodatkowo w Sterkowcu .
Grzesiek
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
Szukam korzeni Golec ,Legutko,Słaby , Stus, Wolsza ,Wrębski, Wrembski ,Wróblewski
-
AUTOR TEMATU
Witam,
Z Wróblewskich jest wymnieniona tylko Wanda Wróblewska, jako nauczycielka z Warszawy, która pracowała podczas okupacji w szkole w Czchowie.
Nazwiska Stus (Stós) i Legutko są mi znane. Wielokrotnie spotykałam się z nimi w Okocimiu.
Nie wiem czy znasz stronę:
http://www.brzesko.ws/DesktopDefault.aspx?tabID=1
Adminem i twórca strony jest Zbyszek Stós
Z Wróblewskich jest wymnieniona tylko Wanda Wróblewska, jako nauczycielka z Warszawy, która pracowała podczas okupacji w szkole w Czchowie.
Nazwiska Stus (Stós) i Legutko są mi znane. Wielokrotnie spotykałam się z nimi w Okocimiu.
Nie wiem czy znasz stronę:
http://www.brzesko.ws/DesktopDefault.aspx?tabID=1
Adminem i twórca strony jest Zbyszek Stós

Bardzo prosze osprawdzenie czy w indeksie wystepuje nazwisko; Jakubas
oraz wies;Perla.
Stokrotne dzieki za kazda odpowiedz.
oraz wies;Perla.
Zbyszek Maderski
-
AUTOR TEMATU
Witaj Zbyszku!zmad pisze:Bardzo prosze osprawdzenie czy w indeksie wystepuje nazwisko; Jakubas
oraz wies;Perla.
Niestety nazwisko Jakubas nie występuje.
Wieś Perła wchodziła w skład Klucza Dębińskiego i parafią była w Dębnie.
-
- Podziękował/a: 12 razy
Witam!
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Latuszek i Zych?
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwisk Latuszek i Zych?
Marysia Latuszek
-
mi konkretnie chodzi o Jana Zycha, który służył w I-ej wojnie światowej z moim pradziadkiem w armii austro-węgierskiej
Marysia Latuszek
-
AUTOR TEMATU
Witam:
Wzmianki dotyczące nazwisk Latuszek i Zych.
Władysław Latuszek - był członkiem koła ZMW Spółdzielni Oświatowej w Kwikowie - Komisja Rewizyjna.
W Brzesku w latach 50 tych powstał Wydział Oświaty Powiatowej, który działał w latach 1951-1958.
Kierownikiem był Władysław Kowal. Pomagali mu: Kierownik referatu kadr J. Nowak, kierownik referatu opieki nad dzieckiem T. Latuszek.
Rodzina Zychów jest wymieniona w raz z innymi jako najliczniejsza (9 osób), pracujących w latach 90 tych XX w. w browarze okocimskim.
Wzmianki dotyczące nazwisk Latuszek i Zych.
Władysław Latuszek - był członkiem koła ZMW Spółdzielni Oświatowej w Kwikowie - Komisja Rewizyjna.
W Brzesku w latach 50 tych powstał Wydział Oświaty Powiatowej, który działał w latach 1951-1958.
Kierownikiem był Władysław Kowal. Pomagali mu: Kierownik referatu kadr J. Nowak, kierownik referatu opieki nad dzieckiem T. Latuszek.
Rodzina Zychów jest wymieniona w raz z innymi jako najliczniejsza (9 osób), pracujących w latach 90 tych XX w. w browarze okocimskim.
-
AUTOR TEMATU
Co do Uszwi, polecam opracowania Romana Sadego: "Uszew. Z dziejów wsi, klucza i gminy", "Uszew w roku jubileuszu - suplement", " Z Załęża w świat i...z powrotem"
Witam serdecznie
proszę o informaje, jeśli są na temat : Pasierb,Zachara,Kurtyka ,Urbański i Stryrna.
Pozdrawiam i z góry serdecznie dziekuje.
proszę o informaje, jeśli są na temat : Pasierb,Zachara,Kurtyka ,Urbański i Stryrna.
Pozdrawiam i z góry serdecznie dziekuje.
pozdrawiam Gosia
-
Mój pradziadek pochodził właśnie z Kwikowa
a Jan Zych był z Porąbki Uszewskiej; posiadam zdjęcie, na którym widać ich obu w jakiejś piwnicy w czasie gdy brali udział w I wojnie światowej i stąd mam te dane. Nie zachowały się niestety żadne zapiski, w którym batalionie służył i gdzie zginął, w związku z czym usiłuję zdobyć te informacje szukając potomków Jana Zycha. Jan przeżył wojnę i wrócił do domu, pewnie leży gdzieś na cmentarzu w Porąbce Uszewskiej.
Jeśli ktoś mieszka w pobliżu i mógłby zaglądnąć na ten cmentarz, byłabym bardzo wdzięczna
Pozdrawiam!

Jeśli ktoś mieszka w pobliżu i mógłby zaglądnąć na ten cmentarz, byłabym bardzo wdzięczna

Pozdrawiam!
Marysia Latuszek
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Witaj,
do Porąbki Na cmentarz wybieram się już trochę ale postanowiłem sobie że po maturze.... Wybiorę się tam. Więc o ile nie będzie to dla Ciebie za późno to w ów czas mogę się tam dla Ciebie po rozglądać za śladem owego człowieka.
do Porąbki Na cmentarz wybieram się już trochę ale postanowiłem sobie że po maturze.... Wybiorę się tam. Więc o ile nie będzie to dla Ciebie za późno to w ów czas mogę się tam dla Ciebie po rozglądać za śladem owego człowieka.
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?
kiedy to dokładnie będzie, nie robi mi różnicy, bo sama się tam za szybko nie wybiorę; i ogromnie dziękuję 

Marysia Latuszek
Witam,
jeśli również mogę - uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk: Frankowski (Tymoteusz, Stanisław), Żak (Katarzyna) z Gnojnika
Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Łukasz Popenda
jeśli również mogę - uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwisk: Frankowski (Tymoteusz, Stanisław), Żak (Katarzyna) z Gnojnika
Z góry bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Łukasz Popenda