UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Moderator: Moderatorzy
Re: Głowno, Bratoszewice, Domaniewice, Pszczonów
Panie Waldemarze ! Witam i proszę o pomoc.W poście p.Krzysztofa "ofskiego " z d.1.04. znalazłam dwie interesujace też mnie miejscowości,tj.Bocheń i Chruślin.Poszukuje danych mojego pradziadka Pawła Kozaka ur.ok.1854 r (gdzie ?), ożenionego z Olimpia Piotrowska (kiedy?) i od 1875 r bedącego kierownikiem szkoły w Bocheniu. Tam też urodziły sie ich dzieci,tj. mój dziadek Józef Kozak w 1880r,Feliks w 1884r,Anastazy w 1877r,a może tez dwie córki:Maria i Bronisława.Wysłalam listowną prośbę do parafii w Chruślinie 22.01.),ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.Bardzo więc proszę o pomoc.Przesyłam pozdrowienia-Krystyna Żarecka-Augustyn
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Witam!
Nie chcę zamawiać w AA Łódź kilku dokumentów z Bratoszewic "w ciemno" - byłby to zarówno problem dla mnie, jak i niepotrzebny kłopot i praca dla przemiłych pracowników Archiwum. W związku z tym byłbym wdzięczny za informacje odnośnie rodziców bądź małżonków, ewentualnie wieku, osób wymienionych w kilku aktach:
35/1776 - małżeństwo Andrzeja Kłopotowskiego i Franciszki Szopskiej
4/1774 - zgon Barbary Szopskiej
21/1762 - zgon Andrzeja Szopskiego
15/1750 - zgon Franciszki Szopskiej
Mam nadzieję, że moja prośba nie będzie kłopotem albo przyczynkiem do jakichś zbędnych dyskusji.
Z góry dziękuję!
Nie chcę zamawiać w AA Łódź kilku dokumentów z Bratoszewic "w ciemno" - byłby to zarówno problem dla mnie, jak i niepotrzebny kłopot i praca dla przemiłych pracowników Archiwum. W związku z tym byłbym wdzięczny za informacje odnośnie rodziców bądź małżonków, ewentualnie wieku, osób wymienionych w kilku aktach:
35/1776 - małżeństwo Andrzeja Kłopotowskiego i Franciszki Szopskiej
4/1774 - zgon Barbary Szopskiej
21/1762 - zgon Andrzeja Szopskiego
15/1750 - zgon Franciszki Szopskiej
Mam nadzieję, że moja prośba nie będzie kłopotem albo przyczynkiem do jakichś zbędnych dyskusji.

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Bartek przy ślubie nie ma podanego wieku i rodziców też nie wpisano
zgon z 1774 Barbara z Zaboklickich? 60 lat plus
zgon 15/1750 Franciszka dziecko 3 tyg.córka Andrzeja
zgon 21/1762 Andrzej ok 50 lat
Eliza
-
ASC Krośniewice 106/1822 zmarł Jerzmanowski Augustyn w miejscowości PernaMarszycki pisze:Witam.
Ja poszukuję wszelkch inf.o Jerzmanowskich.
Stefan
29/1815 Jerzmanowski Franciszek Petronella Kossowska ślub ASC Krośniewice
Eliza
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Dziękuję bardzo!eliza1952 pisze:Bartek przy ślubie nie ma podanego wieku i rodziców też nie wpisano

Szkoda, że nie mogę tego w żaden sposób z "moimi" Szopskimi połączyć - może kiedyś.

Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
Witam serdecznie
Od dłuższego czasu poszukuję aktu ślubu Mateusza Kapusty i Ewy Jarachowskiej. Mateusz urodził się we wsi Woliska parafia Bratoszewice, jego żona chyba pochodziła z jednej z sąsiednich parafii. Sądzę, że wydarzenie, o którym piszę miało miejsce około 1855 - 1858. Mam wszystkie dzieci tych małżonków, rodziły się we wsi Woliska, jednak nie mogę natrafić na akt ślubu Mateusza i Ewy (po śmierci Ewy Mateusz ożenił się po raz drugi - z Marianną z Dąbrowskich około 1877 r.; niestety i tu błądzę). Będę wdzięczny za jakikolwiek trop. Pozdrawiam. Paweł.
Od dłuższego czasu poszukuję aktu ślubu Mateusza Kapusty i Ewy Jarachowskiej. Mateusz urodził się we wsi Woliska parafia Bratoszewice, jego żona chyba pochodziła z jednej z sąsiednich parafii. Sądzę, że wydarzenie, o którym piszę miało miejsce około 1855 - 1858. Mam wszystkie dzieci tych małżonków, rodziły się we wsi Woliska, jednak nie mogę natrafić na akt ślubu Mateusza i Ewy (po śmierci Ewy Mateusz ożenił się po raz drugi - z Marianną z Dąbrowskich około 1877 r.; niestety i tu błądzę). Będę wdzięczny za jakikolwiek trop. Pozdrawiam. Paweł.
Witam,
byłabym bardzo wdzięczna za sprawdzenie aktu urodzenia Marianny Okrasy urodzonej w Dmosinie około roku 1865-1868r. Rodzice to Adam i Franciszka.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
byłabym bardzo wdzięczna za sprawdzenie aktu urodzenia Marianny Okrasy urodzonej w Dmosinie około roku 1865-1868r. Rodzice to Adam i Franciszka.
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
-
10/1868 Dmosin 30 stycznia Marianna OrasaKasiaMP pisze:Witam,
Pozdrawiam serdecznie,
Kasia
ojciec Adam lat 29 gospodarz matka Franciszka Sieradzka lat 23
Eliza
Witam ponownie,
mam jeszcze jedną prośbę o sprawdzenie aktów urodzenia (jeśli to możliwe):
Piotr Owczarczyk urodzony w Czatolinie około 1863-1868 rodzice: Grzegorz i Łucja;
Grzegorz Owczarczyk urodzony w Lubiankowskiej Woli około 1840-1843 roku syn Andrzeja i Jadwigi.
Będę bardzo wdzięczna ;-)
Kasia
Piotr Owczarczyk urodzony w Czatolinie około 1863-1868 rodzice: Grzegorz i Łucja;
Grzegorz Owczarczyk urodzony w Lubiankowskiej Woli około 1840-1843 roku syn Andrzeja i Jadwigi.
Kasia
-
KasiuKasiaMP pisze:Witam ponownie,
Kasia
Grzegorz uradził się w Woli Lubiankowskiej parafia Domaniewice w 1842 akt 42 według ksiąg kościelnych nie wiem czy numer aktu pokrywa się z aktami cywilnymi syn Andrzeja i Jadwigi Antosik
Natomiast jeśli chodzi o Piotra to na dzień dzisiejszy nie mogę pomóc może za tydzień te lata nie są opracowane
Eliza
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witam!
Jestem zainteresowana parafią Domaniewice. Mam akt urodzenia (Nr 77) z roku 1819 Maryanny Małeckiej z tej parafii, ale interesuje mnie czy jest może adnotacja na marginesie o zawartym małżeństwie. Przypuszczalnie miało to miejsce około 1840-1942.Ślub Maryanny Małeckiej z Maciejem Siuta.
Jestem zainteresowana parafią Domaniewice. Mam akt urodzenia (Nr 77) z roku 1819 Maryanny Małeckiej z tej parafii, ale interesuje mnie czy jest może adnotacja na marginesie o zawartym małżeństwie. Przypuszczalnie miało to miejsce około 1840-1942.Ślub Maryanny Małeckiej z Maciejem Siuta.
Miłego dnia - Elżbieta